» Medicii de urgenta din Iasi doresc simplificarea traseului pacientului critic traumatizat, astfel incat bolnavul sa nu mai fie plimbat de la un spital la altul.
Cei mai cunoscuti medici de urgenta din Iasi propun metode diferite pentru stoparea asa-zisului "fenomen Lazarescu", inspirat din filmul "Moartea domnului Lazarescu". "Simplificarea traseului pe care trebuie sa-l parcurga un pacient traumatizat va duce la o operativitate crescuta a serviciilor de urgenta si la optimizarea rezolvarii situatiei pacientilor. Noi solicitam modificarea protocoalelor de interfata, existente in prezent la Directia de Sanatate Publica si Serviciul Judetean de Ambulanta, astfel incat orice traumatism toraco-abdominal ce asociaza traumatisme ale membrelor sa ajunga intr-o singura unitate de urgenta", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul unitatii de primire a urgentelor din cadrul Spitalului de Urgente Iasi.
Pentru tratarea pacientilor politraumatizati exista un protocol care prevede existenta la spitalele cu profil de urgente a unui ortoped si a unui neuro-chirurg, insa medicii de urgente spun ca acest lucru nu este suficient. In Spitalul "Sf. Spiridon", cu profil de urgente, nu exista instrumentarul necesar unei interventii chirurgicale ortopedice sau neurologice. "Pacientul nu poate fi decat stabilizat si iar trimis la spitalele de specialitate, pe rand, pentru a-i fi tratate toate traumatismele. De asemenea, in cazul in care pacientul are nevoie de mai multe interventii chirurgicale, ideal ar fi ca acestea sa fie efectuate sub aceeasi anestezie, dar sistemul sanitar iesean nu permite inca acest lucru. Din aceasta cauza suntem pe finalizare cu cea mai mare investitie sanitara de la Iasi, spitalul regional de urgente.
Aici vom pune la punct acest protocol si vom stopa plimbarea pacientilor la spitalele de specialitate", a precizat dr. Mihnea Hurmuzachi, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi. "Am avut zilele trecute un pacient care a fost in decurs de 12 ore de trei ori la Spitalul de Neurochirurgie, de doua ori la «Sf. Spiridon» si o data la Urgente pentru o coma cu etiologie neprecizata. A fost consultat la clinicile de Cardiologie, Chirurgie, Diabet, Toxicologie, Neurologie, Neurochirurgie, apoi a mers la computerul tomograf, s-au adaugat si alte analize medicale. Toate acestea ar trebui sa se faca intr-un singur loc, nu sa se piarda atat timp cu ambulanta prin oras", a adaugat conf. univ. dr. Diana Cimpoesu, coordonator SMURD Iasi si al unitatii de primire a urgentelor din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".
Infiintarea unui Centru de Trauma, posibila solutie
Medicii de urgente ieseni asteapta infiintarea unui Centru de Trauma care ar avea aparatura necesara si specialistii pentru toate aceste interventii. "De ani de zile se intampla acest lucru. Singura solutie ar fi infiintarea unui Centru de Trauma in care pacientul politraumatizat sa beneficieze de toate investigatiile fara a mai trebui sa fie mutat. Orice deplasare a unui pacient politraumatizat poate face mai mult rau. De exemplu, un pacient proaspat operat este mai predispus infectiilor daca este scos din mediul steril sau, daca este vorba de o fractura de coloana cu bucatele rupte de os, acestea se pot misca si traumatismul se agraveaza", a declarat dr. Anda Paulet, medic la unitatea de primire urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.
"Pe langa stoparea fenomenului Lazarescu pentru o categorie importanta de pacienti, acest lucru (Centrul de Trauma – n.r.) ar duce la descongestionarea activitatii in celelalte unitati de primire a urgentelor, usurandu-le activitatea si ar reprezenta si o sursa de suplimentare pentru activitatea de urgenta prin evitarea repetarii explorarilor in mai multe unitati de primire a urgentelor", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.