7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMedicii constanteni raman fermi pe pozitie

Medicii constanteni raman fermi pe pozitie

Eliminarea granitelor dintre tarile membre ale Uniunii Europene si posibilitatea de a munci peste hotare se pare ca nu sunt lucruri tentante pentru medicii constanteni. Potrivit declaratiilor directorului general al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, dr. Marius Enescu, la nivelul judetului nostru medicii nu au plecat in masa pentru a profesa dincolo de hotare. “Nu putem spune cu precizie cati au ales sa plece din tara, deoarece medicii isi negociaza direct contractele cu firmele particulare care se ocupa de asa ceva, insa pot spune cu certitudine ca au existat extrem de putine astfel de cazuri”, a precizat dr. Marius Enescu. Cele cateva cadre medicale au ales tari precum Africa sau Guineea, nicidecum tari europene. Motivul nu poate fi decat… salariul mult mai atractiv, insa si riscurile la care acestia se expun sunt enorme. Dr. Ioan Tiberiu Tofolean, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, a declarat ca directiunea unitatii sanitare nu a primit nicio cerere din partea cadrelor medicale care doresc sa munceasca in strainatate. “Noi nu am primit nicio astfel de cerere. Probabil ca, momentan, medicii se gandesc la aceasta posibilitate. Nu este exclus sa ne confruntam cu astfel de situatii, insa deocamdata nu este cazul sa ne ingrijoram”, a precizat acesta. Nu acelasi lucru se intampla cu asistentii medicali care au depus zeci de dosare pentru a se angaja in strainatate. “Noi primim ofertele, le prezentam asistentilor si apoi ei decid. Nu putem preciza cu exactitate cati dintre acestia pleaca, deoarece ei isi negociaza contractele direct cu firmele care se ocupa de plasarea fortei de munca in strainatate”, a afirmat liderul Sindicatului Siampa-Sanitas Constanta, asistent Ana Borsi.

Oferte “irezistibile” pentru asistenti

Aceasta a mentionat ca Italia este tara cea mai solicitata de catre asistentii medicali constanteni. “Odata cu deschiderea catre Uniunea Europeana, ne asteptam la o crestere mult mai mare a solicitarilor, insa si aceasta problema este cu dus-intors.
In primul rand, desi scolile noastre sunt printre cele mai bune, exista tari membre UE in care diplomele de aici nu sunt recunoscute. In plus, intervine si o alta bariera, legata de comunicare: nu toti asistentii cunosc limba engleza sau cea vorbita in tara respectiva”, a explicat Ana Borsi, liderul Sindicatului Siampa-Sanitas Constanta.
Oferta din afara granitelor tarii este destul de tentanta pentru asistentii medicali, salariile oferite pornind de la minimum 700-800 euro pe luna si pot depasi 1.000 de euro.
Majoritatea locurilor de munca sunt disponibile in sistemul privat pentru ingrijirea bolnavilor la domiciliu, iar varsta maxima este de 45 de ani.

Cele mai citite

Val de atacuri cu drone în Rusia: Aeroporturi închise temporar

Rusia se confruntă cu un nou val de atacuri cu drone lansate de Ucraina, care a dus la întreruperea temporară a operațiunilor pe aeroporturile...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...
Ultima oră
Pe aceeași temă