8 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialMedici nemultumiti de salarii la cea mai mare policlinica din Romania

Medici nemultumiti de salarii la cea mai mare policlinica din Romania

Un nou conflict a aparut la cea mai mare policlinica din Romania. Angajatii Centrului de Diagnostic si Tratament din Cluj-Napoca ameninta ca il vor da in judecata pe directorul institutiei, doctorul Traian Simionescu. Liderul sindicatului Camera Federativa a Medicilor din judet, Victor Esanu, impreuna cu liderul confederatiei sindicale Cartel „Alfa”, Grigore Pop, care reprezinta interesele medicilor din cel mai mare ambulator medical din Romania, au anuntat ca directorul centrului intentioneaza sa le reduca salariile.
Traian Simionescu a inceput evaluarea medicilor in functie de numarul de pacienti pe care acestia i-au tratat anul trecut. In functie de acest numar, salariile unora dintre angajatii Centrului de Diagnostic si Tratament ar urma sa fie scazute. In prezent, acesti medici au salarii considerate mici. Un specialist are noua milioane de lei vechi net, iar un medic primar are 11 milioane de lei.
Aceasta procedura este, insa, ilegala, sustin sindicalistii. Ei au mentionat ca nu pot fi evaluati pe baza unor criterii care se aplica retroactiv. In plus, doctorii sustin ca nu este normal sa fie evaluati dupa criterii cantitative, ci dupa cele calitative, pentru ca nu ii pot obliga pe pacienti sa vina in policlinica in care lucreaza ei.
„Este treaba managerilor sa aduca pacienti. Treaba medicilor este sa fie in cabinete, timp de sapte ore pe zi, la dispozitia oamenilor”, a spus Grigore Pop. Centrul de Diagnostic si Tratament are 400 de angajati. Un numar de 90 dintre ei sunt medici titulari, iar 15 sunt cadre didactice la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, ce lucreaza cu jumatate de norma in ambulator.
Institutia medicala are datorii de 12 miliarde de lei vechi. Fostul director, Ioan Opincaru, si-a dat demisia din functie pentru ca nu dorea sa reduca salariile angajatilor. Medicii sustin ca singura modalitate de a redresa financiar institutia ar fi privatizarea ei.
Concret, fiecare doctor ar trebui sa fie lasat sa isi cumpere cabinetul. Solutia nu este, insa, agreata de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si de cei ai Sindicatului „Sanitas”, care ii grupeaza pe asistentii medicali. Sindicalistii de la „Sanitas” au mentionat ca multi medici nu isi fac treaba, iar din aceasta cauza centrul a ajuns intr-o situatie financiara proasta.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o rușine pentru România

Ministrul s-a arătat optimist că lucrările vor fi terminate mult mai devreme, decât termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe şantierul tronsonului cu...

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...

SUA deschide anchetă privind deconspirarea unor planuri secrete ale Israelului împotriva Iranului

Scurgerea este „profund îngrijorătoare”, a declarat un oficial american pentru CNN Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă