9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Medic român, stabilit în Marea Britanie: "Sunt foarte surprins, o să...

BREXIT. Medic român, stabilit în Marea Britanie: „Sunt foarte surprins, o să fie foarte greu de acum încolo”

Lucian Pop, un tânăr medic român care lucrează într-unul din spitalele din Marea Britanie, Spitalul Gillingham din regiunea Kent, a declarat pentru România Liberă că rezultatul referendumului va avea consecinţe mari şi pentru românii care lucrează în Regatul Unit, iar comunitatea românească este foarte îngrijorată. 

„Sincer, nu mă aşteptam la un astfel de rezultat, deşi în regiunea în care lucrez sunt foarte mulţi britanici în vârstă, cu un nivel redus de educaţie şi ştiam că vor vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană. De pildă, ieri am consultat 13 pacienţi şi doar doi au spus că vor ca Marea Britanie să rămână în comunitatea europeană” – ne-a mărturisit medicul român. 

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani. Reacții, măsuri și consecințe

Dr Pop a spus că starea de spirit în rândul compatrioţilor săi este una foarte negativă, majoritatea se tem acum că îşi vor pierde locurile de muncă, însă colegii săi români din spitale, clinici şi aziluri sunt „cumva” la adăpost, pentru că sistemul medical britanic duce încă lipsă de forţă de muncă cu calificare.

„Sigur, noi avem contracte pe perioadă determinată cu spitalele, care, de regulă, se reînnoiesc, dar de acum încolo va fi mult mai dificil de pătruns în acest sector” – a arătat medicul, opinând că se va pune accent pe examene de competenţe lingvistice şi diverse cunoştinte teoretice şi practice, nu se va mai merge pe metoda echivalării studiilor, ca până acum.

Românila liberă: Cum era Marea Britanie când aţi ajuns acolo? Ce s-a schimbat în aceşti 4 ani?

Lucian Pop: NHS este un sistem în care se lucrează extrem de intens şi care are o evoluţie continuă. Tot timpul ghidurile lor, protocoalele lor, se updatează în raport cu cele mai recente şi puternice dovezi. Am lucrat şi am învăţat enorm, poate am fost prea preocupat de slujbă ca să acord atenţie altor aspecte ale societăţii, astfel că îmi este greu să mă pronunţ ce anume s-a schimbat. NHS se bazează în mare măsură pe medici şi asistenţi străini, astfel încât ei vor fi întotdeauna la mare cautare. Pe parcursul celor 4 ani nu am observat o schimbare a atitudinii colegilor mei britanici faţă de personalul medical străin, dimpotrivă pot să afirm că am avut întotdeauna suportul lor.
   
Rl: Care ar fi cele mai semnificative diferenţe între sistemul medical din România şi cel din UK? Ce satisfacţii profesionale aveţi acum?

Lucian Pop: Diferenţe între sistemul medical românesc şi cel britanic… Este enorm de mult de discutat, dar cea mai mare diferenţă este comunicarea, este capitolul la care am făcut cele mai multe cursuri şi la care încă mai am de lucrat (în Marea Britanie am susţinut o serie de examene M.R.C.O.G – la proba orală am avut 12 stagii din care 6 cu actriţe – scopul acestor probe era să îţi testeze abilităţile de comunicare, cum îi spui unei paciente că are cancer terminal, ca fătul e malformat, etc). Pot să spun că în România la capitolul empatie trebuie lucrat mult încă de pe băncile facultăţii.

Rl: V-aţi gândit la o „relocare” într-o altă ţară europeană? Dacă nu, ce consecinţe credeţi că va avea Brexitul asupra muncitorilor români?

Lucian Pop: Nu mă gândesc la o relocare în altă ţară din UE (cu excepţia României – vorbesc serios) şi nici colegii mei din estul Europei cu care am vorbit nu se gândesc să plece în altă ţară UE. Mulţi medici britanici, mai ales tineri, pleaca în Australia, pentru că acolo au stres mai puţin şi bani mai mulţi. 

Citește și: VIDEO+FOTO. Englezii sărbătoresc BREXITUL

În ultimii ani, tot mai mulţi profesionişti din sănătate şi-au găsit joburi în Marea Britanie şi se estimează că mii de români lucrează ca medici, farmacişti, asistenţi medicali şi infirmieri în sistemul medical din Regatul Unit, cu salarii care pornesc de la 1.500 de lire sterline/lună. Conform datelor de la General Medical Council (echivalentul Colegiului Medicilor din România), la data de 4 aprilie 2016 erau înregistrați în Marea Britanie 2.463 de medici calificați în universități din România.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...

Autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale din București, în scădere drastică

Numărul autorizațiilor de construire emise în București pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu aproape jumătate în ultimii trei ani, iar suprafața utilă totală autorizată...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă