25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMeciul lui Bute - o afacere de 5 milioane de euro

Meciul lui Bute – o afacere de 5 milioane de euro

„Tu eşti noul Rege!”, îl complimenta recent fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi pe campionul mondial la box Lucian Bute. Pe 9 iulie, la Romexpo, în faţa a 9.000 de spectatori, la care sunt aşteptaţi să se adauge multe milioane de telespectatori, Bute îşi va pune în joc „coroana” pentru a 8-a oara, în faţa outsiderului Jean-Paul Mendy. Însă organizarea galei „Campion pentru România” a solicitat cheltuieli cu adevărat regeşti, pe care autorităţile au tot evitat să le clarifice.

 

Cu toate acestea, presa centrală a pus cap la cap sumele confirmate sau vehiculate şi a anun¬ţat un total de 5 milioane de euro.

Cele mai consistente fonduri au fost puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea. Ar fi vorba despre circa 2 milioane de euro, cu tot cu TVA, bani proveniţi din fondul de promovare turistică a României – de 75 milioane de euro – asigurat de Uniunea Europeană. În schimbul acestei contribuţii, Lucian Bute devine parte a brandului turistic al României.

Bute, sub frunza lui Udrea

„Lucian Bute este un sportiv care s-a declarat întotdeauna mândru de ţara lui şi a promovat-o în toată lumea. Sunt convinsă că parteneriatul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu Lucian Bute, sub însemnele brandului naţional de turism, va aduce beneficii consistente de imagine turismului românesc”, a declarat, la sfârşitul lunii iunie, ministrul Elena Udrea, fără să intre în detalii privitoare la costuri.

MDRT se aşteaptă ca gala lui Lucian Bute să fie urmărită în direct de 50 milioane de abo¬naţi din toată lumea, audienţă pe care au înregistrat-o şi ultimele meciuri în care pugilistul român şi-a pus pe masă centura mondială. Iar Ministerul Dezvoltării va avea parte de o expunere considerabilă la evenimentul din 9 iulie: logo-ul turistic al României – controversata frunză – va fi prezent pe podeaua şi corzile ringului, pe plăcuţele de anunţare a reprizelor, pe ecrane, bannere şi steaguri.

Gala statului român

Ministerul condus de Elena Udrea nu este singura instituţie de stat care contribuie cu bani la gala „Campion pentru România”. Transelectrica va sponsoriza cu 150.000 de lei (40.000 de euro), Transgazul va oferi 400.000 de lei (100.000 de euro), iar Hidroelectrica va cotiza cu 600.000 de lei (150.000 de euro).

Faptul că instituţiile publice au investit sume consistente pentru a-l aduce pe Bute să boxeze în România a iritat pe mulţi dintre reprezentanţii celorlalte sporturi.

De pildă, preşedintele Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, a precizat că are şi el nevoie de 5 milioane de euro, pentru pregătirea sportivilor români care vor participa la Olimpiada de la Londra,
din 2012.

Bute primeşte 2 milioane de euro

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care coordonează gala, a explicat că a transmis solicitările pentru sponsorizări mai multor instituţii – şi private, şi de stat – şi că doar cele menţionate au dorit să contribuie. Obreja a menţionat că va face publice toate costurile galei abia după meciul din 9 iulie. În orice caz, bursa lui Lucian Bute nu va fi mai mică de 2 milioane de euro. Până una-alta, organizatorii speră să vândă toate cele 8.000 de bilete puse în vânzare. Cu o săptămână înaintea evenimentului mai rămăseseră 1.000 de tichete, de 70, 175 şi 350 de lei. Au fost disponibile cinci categorii de bilete, în funcţie de preţ. Cele mai scumpe, de 600 de lei, s-au epuizat. Meciul Lucian Bute – Jean-Paul Mendy va fi transmis de Pro TV, urmând să înceapă în jurul orei 23.00.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă