16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMecanisme de monitorizare fara precedent

Mecanisme de monitorizare fara precedent

In sfarsit, e oficial! Comisia Europeana a confirmat in Raportul de Monitorizare prezentat ieri la Strasbourg data de 1 ianuarie 2007 ca termen de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei. Mai mult, am scapat nu doar de temutele clauze de salvgardare, ci, pentru moment, chiar si de clauzele sectoriale.
Raportul este surprinzator de pozitiv, in contextul in care presa si chiar unii oficiali europeni se intreceau in ultima vreme sa ne avertizeze cu privire la „climatul ostil” si „oboseala extinderii”. Comisia Europeana s-a straduit insa sa gaseasca o formula care sa incurajeze Romania si Bulgaria sa continue reformele, fara sa le umileasca, si care sa „linisteasca” euroscepticii, dandu-le siguranta ca UE nu este o institutie in care intra oricine, au explicat analistii de la Centrul de Politica Europeana de la Bruxelles formularile din raport. De altfel, „incurajare” si „solidaritate comunitara” au fost cuvintele care s-au regasit in majoritatea declaratiilor facute ieri la Strasbourg de parlamentarii europeni cu privire la aderarea Bulgariei si Romaniei.
Aparenta indulgenta nu inseamna insa ca forurile comunitare vor face rabat la reguli. Dimpotriva, in cazul Romaniei si al Bulgariei se vor institui mecanisme de monitorizare fara precedent. Iar faptul ca masurile restrictive nu vor fi aplicate imediat nu inseamna ca spectrul acestora a disparut, pentru ca, potrivit Tratatului de Aderare semnat cu cele doua tari, ele pot fi activate in termen de trei ani dupa intrarea in UE. In plus, fiecare stat membru al Uniunii Europene poate sa-si negocieze propriile perioade de gratie in domeniile de interes, un subiect dificil anuntandu-se, de exemplu, accesul romanilor si bulgarilor pe piata europeana a muncii. Majoritatea „celor 25” au anuntat ca preconizeaza sa impuna restrictii severe impotriva romanilor si bulgarilor. Estimarile potrivit carora, in cazul Romaniei, vor fi mentionate ca domenii „sensibile” justitia (in special lupta impotriva coruptiei), siguranta alimentara si capacitatea de gestionare a fondurilor europene au fost confirmate in raportul Comisiei. In privinta justitiei, au fost semnalate necesitatea eliminarii „conflictelor de interese” din Consiliul Superior al Magistraturii si incercarile de a deturna de la misiunea sa preconizata Agentie Nationala de Integritate. Si in acest raport se atrage atentia ca pana acum nici un corupt din esaloanele superioare de putere si influenta nu a fost condamnat. Situatia din Romania este apreciata ca fiind mult mai buna decat in Bulgaria, care are mai multe deficiente de remediat. Cele doua tari vor trebui sa raporteze periodic progresele realizate, primul raport fiind asteptat la 31 mai 2007. Comisia Europeana va prezenta apoi propriul raport Parlamentului European si Consiliului European din iunie, iar daca se vor constata probleme majore, s-ar putea impune clauza de salvgardare sectoriala prevazuta in Tratatul de Aderare. Cu alte cuvinte, Romania si Bulgaria au obtinut o amanare, nu o scutire! Aceeasi situatie se inregistreaza si in privinta agentiei de plati pentru agricultura: daca aceasta nu va functiona, vom pierde pana la un sfert din subventiile europene. Iar in domeniul sigurantei alimentare raportul este si mai clar, mentinand embargoul asupra exporturilor de carne de porc si al unor produse derivate, pana la eradicarea pestei porcine.
Dupa ziua de ieri, avem o certitudine: la 1 ianuarie 2007 revenim in familia europeana. „Rudele” ne primesc insa cu bratele „larg inchise”!

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă