4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialMasuri pentru prevenirea inundatiilor

Masuri pentru prevenirea inundatiilor

Localitatile riverane Dunarii au fost lovite, in aceasta primavara, de inundatii care au afectat zeci de familii. De mai bine de o suta de ani, fluviul nu a mai produs astfel de pagube. Directorul Directiei Apelor Dobrogea-Litoral, Ionel Manafu, considera ca s-au luat toate masurile pentru eliminarea efectelor inundatiilor, dar si pentru protejarea localitatilor de pe malul Dunarii.

– Domnule director, ne aflam la mai bine de jumatate de an de la producerea inundatiilor in localitatile din zona Dunarii. S-a stabilit amploarea lor?
– Inundatiile din aceasta primavara au produs pagube de peste 45 de mii de RON. Debitele atinse de fluviul Dunarea, in aceasta primavara, de peste 16 mii de metri cubi pe secunda, au provocat deteriorari ale constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor. Astfel de debite nu au mai fost intalnite in ultimii 100 de ani, ele depasind pe teritoriul Romaniei, in mai multe zone, cotele de pericol. In urma acestor calamitati naturale, mai multe diguri care apartin Directiei Apelor Dobrogea-Litoral au fost afectate. Angajatii Directiei au fost zi si noapte pe diguri timp de aproximativ o luna si jumatate. Dispeceratul institutiei a fost in contact permanent cu oamenii de pe teren si a monitorizat orice crestere a fluviului, dar si consecintele pe care le putea avea asupra populatiei. Cea mai mare satisfactie a fost aceea ca nu am avut pierderi omenesti.
– Care au fost localitatile afectate?
– Am avut 12 localitati cu probleme… In conditiile in care institutia noastra nu intervenea prompt, aproximativ 600 de case ar fi fost sub ape. Nu mai vorbim aici de terenuri agricole, cladiri ale institutiilor sau ale agentilor economici. Aproximativ 90 de salariati ai Directiei Apelor Dobrogea-Litoral au fost prezenti in toate localitatile afectate. Aici se poate vorbi de Rasova, Vlahi, Aliman, Dunareni, Viile, Oltina, Ostrov, Cernavoda, Harsova, Ghindaresti in care populatia, cu sprijinul Inspectoratului de Situatii de Urgenta, Directiei Apelor Dobrogea-Litoral si a jandarmilor, a reusit sa reziste inundatiilor. Unii acuza faptul ca, la jumatate de an dupa valul de inundatii, lucrarile de refacere a infrastructurii de aparare nu se inscriu in aria situatiilor extraordinare. Daca o deversare de trei ori mai mica decat cea din primavara s-ar fi petrecut inainte sa finalizam lucrarile, sute de gospodarii ar fi fost, probabil, rase de pe fata pamantului. Cum sa interpretam, deci, aceste atacuri decat ca fiind josnice si rau intentionate?!
– Se apropie iarna. S-au finalizat lucrarile la digurile afectate?
– In urma lucrarilor executate de Directia Apelor Dobrogea-Litoral, in judetul Constanta, prin eforturi proprii, refacerea digurilor de la Cochirleni, Ostrov, Baneasa, Topalu I si Topalu II au fost finalizate si prezinta aceeasi siguranta pe care au avut-o inainte de viitura. Prin doua acte normative ela borate de Guvern in aceasta vara, au fost alocate fonduri in valoare de 8,6 de milioane RON pentru reabilitarea digurilor Dunarea, Oltina, Dunareni si Rasova. Data fiind complexitatea lucrarilor care vor fi efectuate in aceste zone, termenul de finalizare este pana la sfarsitul acestui an. Totodata, constuctorii s-au angajat sa respecte termenele de finalizare a lucrarilor propuse. In judetul Tulcea, Directia Apelor Dobrogea-Litoral detine cam 150 de km de diguri. Dintre acestea au fost afectate doar patru: Isaccea, care a fost rupt, si cele de la Crisan, Mila 23 si Sulina, care au fost deteriorate de inundatii. Din fonduri guvernamentale, pentru Isaccea, a fost alocat un milion RON, iar pentru celelalte trei diguri s-au pus la dispozitie de la bugetul de stat 1,8 milioane RON. Lucrarile vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.
– Putem sa asiguram populatia din aceste zone ca riscul de noi inundatii este redus?
– Cu siguranta digurile Apelor Romane vor prezenta acelasi grad de siguranta ca inainte de viituri. Debitele atinse de Dunare sunt unele istorice, iar probabilitatea ca in perioada urmatoare sa avem aceleasi debite este extrem de redusa. Directia Apelor Dobrogea Litoral monitorizeaza in permanenta impactul cresterilor prognozate asupra constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor din linia de aparare a fluviului Dunarea. Din datele statistice, pe perioada toamnei, nivelul debitelor fluviului Dunarea sunt foarte scazute, ceea ce reduce substantial riscul inundatiilor. In aceasta perioada suntem pe cale de a finisa lucrarile la infrastructura de aparare afectata de inundatii. In urma acestor lucrari vom proteja vietile omenesti din localitatile riverane Dunarii.
Pentru noi, prioritar va fi sa protejam oamenii. Nu pot sa nu remarc ostilitatea cu care unele publicatii privesc activitatea DADL, si a mea personala in fruntea Directiei, ceea ce nu face decat sa trimita cu gandul la conotatii politice.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă