23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMasini furate in sapte secunde

Masini furate in sapte secunde

Mai multe retele de hoti de masini au speriat clientii supermarketurilor si angrourilor de la marginea Bucurestiului. Hotii profita de faptul ca parcarile magazinelor nu sunt pazite, iar cei care-si fac cumparaturile acolo nu-si iau toate masurile de siguranta. Politistii din IPJ Ilfov au reusit sa anihileze, in ultimele saptamani, o grupare care fura masini din parcarile complexurilor comerciale, cu tot cu marfurile cumparate de pagubasi. Recordul absolut il detine un ilfovean, care a reusit sa fure o masina in numai sapte secunde.

Furturi din parcarile Metro, Carrefour si Doraly
Plangerile celor care au ramas fara masinile incarcate cu marfa din parcarile complexurilor comerciale Doraly, Metro si Carrefour, din localitatile Voluntari si Chiajna, i-au pus in alerta pe politistii ilfoveni. In ultimele luni, la Compartimentul Furturi Auto din cadrul IPJ Ilfov s-au adunat sapte astfel de plangeri. Toate furturile aveau acelasi mod de operare. Hotii vizau numai autoturisme Dacia pick-up, ai caror proprietari, de obicei „buticari”, veneau sa se aprovizioneze cu marfa. Hotii pandeau in parcarile magazinelor si asteptau ca victimele sa incarce produsele in masini. In timp ce soferii intrau iar in magazin, infractorii descuiau Daciile papuc cu o lera (scula in forma de lama ingusta, folosita la determinarea distantei dintre electrozii bujiilor), in doar cateva secunde, porneau motorul si plecau in tromba. Pentru a evita sa fie detectati de Politie, hotii descarcau marfa in autoturismele proprii, lasate in localitatile invecinate, si abandonau masinile victimelor. Potrivit comisarului-sef Petre Popa, adjunctul sefului IPJ Ilfov, numarul plangerilor care au sesizat acest gen de furturi creste semnificativ in perioada sarbatorilor de Pasti si Craciun, atunci cand toata lumea se inghesuie la cumparaturi.

Capul retelei de hoti, un taximetrist
Judiciaristii au obtinut o informatie potrivit careia capul uneia din retelele de hoti care dadeau lovituri la supermarketuri este un taximetrist din Titu, judetul Dambovita. Marian Chiru, de 48 de ani, cunoscut hot de masini, cu multi ani de puscarie la activ, fusese surprins de politisti, in aprilie, in timp ce incerca sa fure un autoturism din localitatea Dobroiesti. Hotul nu operase singur, ci impreuna cu nepotul sau, Laurentiu C., de 17 ani. Cei doi au fost retinuti, dar judecatorii au considerat ca nu prezinta pericol public si pot fi cercetati in stare de libertate. Anchetatorii au intuit ca taximetristul nu s-a lasat de naravul furatului si l-au pus in capul listei suspectilor. Filarea acestuia i-a condus pe politisti la ceilalti membri ai gruparii. Mana dreapta a lui Marian Chiru era nepotul sau, Laurentiu, care fusese internat de mai multe ori in centre pentru minori, dupa ce fusese prins la furat. Ceilalti membri ai grupului erau Gabriel Bacanu, zis „Noni”, de 21 de ani, si un comerciant din Titu, care valorifica marfurile furate in propriul butic. Dupa ce au strans probe suficiente, judiciaristii ilfoveni au obtinut mandate de perchezitie pentru mai multe locuinte. In urma cu cateva zile, politistii, insotiti de „mascati” si de un procuror, au descins in Titu. Au fost facute patru perchezitii simultane. Pentru ca acasa la Marian Chiru nu a raspuns nimeni, politistii au spart usa de la intrare. Barbatul a fost gasit ascuns… sub pat.

Cu nepotu' la furat
In buticul lui Cristian M., anchetatorii au gasit o mare parte din marfurile furate la ultima lovitura, expuse la vanzare: blugi, geci, camasi, incaltaminte, jucarii, salam, branzeturi, conserve, parfumuri etc. Valoarea totala a bunurilor gasite a fost estimata la aproximativ 200 milioane de lei vechi. Desi in locuinta sa s-au gasit roata de rezerva a unui autoturism Dacia Logan si un telefon mobil, apartinand uneia dintre victime, Marian Chiru nu a recunoscut nimic. Au facut-o insa complicii sai. Nepotul Laurentiu si Gabriel Bacanu au declarat ca banda lor a dat mai multe lovituri in parcarile supermarketurilor Metro si Carrefour. Anchetatorii au probat doua furturi, comise in ultimele doua luni. In 10 mai a.c., hotii au subtilizat o autoutilitara Dacia pick-up, cu numar de Arges, gasita ulterior abandonata in localitatea Chiajna. Potrivit politistilor, cei care fortau incuietorile masinilor cu lera erau Gabriel Bacanu si Laurentiu C., supravegheati de Marian Chiru. Gruparea condusa de taximetrist este suspectata in alte sase furturi asemanatoare, comise in ultimele patru luni, in judetele Arges, Dambovita, Ilfov si Bucuresti. Judecatorii l-au arestat doar pe Marian Chiru, pe o perioada de 29 de zile, ceilalti membri ai gruparii fiind cercetati in stare de libertate.

Dispari in… sapte secunde
In primavara, politistii ilfoveni au mai prins un hot care dadea iama prin parcarile complexurilor comerciale. Lilian Stancu, de 30 de ani, din Tunari, a stabilit un record greu de egalat in lumea hotilor. Dupa cum singur a declarat, Stancu a reusit sa fure, cu ajutorul unei lere, un autoturism in numai sapte secunde. Atunci cand a fost prins, hotul subtilizase o Dacie pick-up 1305 in mai putin de 13 secunde. Dovada sta inregistrarea unei camere video care supraveghea parcarea angroului. Potrivit politistilor, Lilian Stancu este recunoscut in lumea interlopa ca unul dintre cei mai abili si rapizi hoti. Numarul condamnarilor sale insumeaza peste 20 de ani de puscarie. In martie a.c., hotul a ajuns din nou in arest. Politia a fost sesizata de paza complexului comercial Doraly, din Afumati, ca din parcare a fost furata o Dacie papuc, incarcata cu diverse marfuri. Intamplarea a facut ca doi ofiteri, care se intorceau de la o alta misiune, sa observe in trafic masina reclamata ca fiind furata. Politistii au urmarit discret autoturismul pana la primul semafor. Cand hotul a oprit, cei doi ofiteri au reusit sa-l imobilizeze, inainte de a demara. Proprietarul pagubit a fost extrem de surprins cand Politia l-a chemat sa-si recupereze bunurile in numai 20 de minute de la furt.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă