12.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialMasa de manevra pe frontul politicii clujene

Masa de manevra pe frontul politicii clujene

Partidele clujene de Opozitie incearca sa recupereze capitalul politic pierdut, anul trecut, preluand strategia Aliantei „D.A.”. In timp ce liderii cu vechime, dar si cu unele probleme de imagine au intrat in conservare, politicienii din noul val sunt scosi la inaintare. Intr-un fel, ei au devenit un soi de cobai in laboratoarele politice ale „seniorilor”.
Politicienii versati mizeaza, in primul rand, pe faptul ca membrii organizatiilor de tineret vor duce greul perioadei de Opozitie, in timp ce ei isi vor vedea in liniste de afaceri. In al doilea rand, mizeaza pe erodarea credibilitatii unora dintre liderii de tineret, care au avut prea multe pretentii in toamna anului trecut. Insa, daca tinerii politicieni din Opozitie vor reusi sa se impuna in razboiul de gherila care se poarta la Cluj, ei isi vor cere recompensa.

Tinerii din PSD, „carne de tun” in lupta cu Alianta

PSD Cluj este cel mai semnificativ exemplu in acest caz. In perioada 2000-2004, cand partidul se afla la Putere, cei trei purtatori de imagine ai sai erau fostul vicepremier Ioan Rus, fostul ministru al Informatiilor Publice, Vasile Dancu, si fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. Acum, locurile primilor doi au fost luate de liderul organizatiei municipale, consilierul local Remus Lapusan, si de purtatorul de cuvant al partidului, Ancuta Abrudan. Doar Puscas a ramas purtatorul de mesaj al PSD in problemele care tin de domeniul integrarii europene.
La mijlocul lunii august, senatorul Vasile Dancu anunta ca noua strategie a partidului va fi austeritatea comunicationala, insa aceasta masura s-a transformat in lipsa comunicarii. In ultimele luni, Ioan Rus, care s-a intors la afacerile sale la Cluj, si Dancu, care a devenit europarlamentar, au avut o singura conferinta de presa, in care nu au facut altceva decat sa reactioneze la unele initiative ale Puterii. Cei doi lideri ai PSD, a caror linie este urmata si de fostul prefect Vasile Soporan, ajuns deputat, par sa nu tina seama de proverbul care spune ca „ochii care nu se vad, se uita”.
Pe de alta parte, din programul reformist cu care membrii Grupului de la Cluj au castigat alegerile interne din PSD pare sa fie ramas doar pe hartie. In partid nu s-a format nici o structura regionala. Nu exista in prezent nici un fel de strategie prin care principalul partid de Opozitie sa incerce sa zdruncine fieful politic traditional al partidelor de dreapta – Transilvania. Liderii PSD spera ca in lipsa reformelor interne promise la Congres sa puncteze pe greselile Aliantei.
In schimb, tinerii social-democrati au iesit cu curaj la atac. In acest moment, pe scena organizatiilor de tineret, ei domina dezbaterea publica. Numai ca aceasta scena este una secundara. De asemenea, PSD nu a prezentat pana acum o strategie de a atrage voturile studentilor. Cele cateva fete frumoase si stradania aproape supraomeneasca a liderilor organizatiei de tineret nu pot concura cu promovarile de tineri pe care a acceptat sa le realizeze Alianta PNL-PD.
Sa luam un exemplu. In timp ce liderul cel mai important al tinerilor social-democrati, Remus Lapusan, a pierdut sansa sa devina deputat, PD a oferit cel mai important post din administratia descentralizata tanarului avocat Alin Tise, care a devenit prefect in aceasta toamna. La fel, deputatul democrat Daniel Buda este unul dintre exponentii noii generatii de politicieni, la fel ca si viceprimarul PNL, Adrian Popa.
Mai mult, Buda a devenit presedinte al organizatiei judetene a PD, iar Popa a preluat sefia organizatiei municipale a partidului.

PRM, acelasi discurs, aceleasi metehne

Insa, pasivitatea PSD si greselile coalitiei de guvernare au adus puncte in contul PRM. Acest partid a renuntat la masca europeana si a revenit la vechiul discurs nationalist si justitiar. In cadrul formatiunii politice conteaza mai putin initiativele personale si mai mult fidelitatea fata de Corneliu Vadim Tudor.
Nici unul dintre tinerii politicieni nu a reactionat atunci cand liderul PRM, in dispretul tuturor principiilor statului de drept, a separatiei puterilor in stat si in general in ciuda tuturor regulilor democratice, a promis ca daca ajunge presedinte al Romaniei, in 48 de ore ii aresteaza pe toti coruptii. Si asta, cu toate ca mandatele de arestare sunt emise de judecatori, nu de presedinte, iar redactarea unei liste cu corupti poate dura luni intregi, nu doar doua zile.
Se poate spune ca tinerii din PRM Cluj se afla pe val. Avocatul Virgil Pop a devenit liderul organizatiei municipale din Turda si consilier judetean. Inginerul Ovidiu Calin, care este tot consilier judetean, conduce organizatia judeteana de tineret si este unul dintre cei care ar putea candida pentru un mandat de deputat la alegerile viitoare.

Cele mai citite

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...

Adrian Câciu: Creșterea redevențelor, a TVA, plafonarea salariilor și pensiilor vor fi doar discuții în 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026 Ministrul Investițiilor  și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a...

O dronă a fost lansată din Liban către reședința lui Netanyahu

Benjamin Netanyahu nu se afla acolo și nu există victime, spun oficiali israelieni O dronă a fost lansată către reședința premierului israelian Benjamin Netanyahu din Cezareea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă