Unul dintre cameramanii care au filmat tragedia de la clubul Colectiv, care a avut loc vineri seară, a descris pe Internet teroarea de la faţa locului şi a povestit cum artistul Adrian Despot a ieşit din club ars, cărând un tânăr care se afla î stare mai gravă decât el.
„Am ajuns în gang, unde m-a întâmpinat Adrian Despot, era ars, plin de negreală pe ochi , căra un tânăr ars, a început să urle la mine să laș cameră și să căr oameni! M-am blocat și mi-au dat lacrimile( „ce meserie ingrată am” a fost primul gând și mi s-a făcut scârbă de mine)” , a scris cameramanul Mario Ionescu.
Citeşte şi: Cântărețul Adrian Despot, rănit în incendiul din Colectiv. În care stare este artistul
De asemenea, cameramanul a scris că imediat ce a ajuns la club, şi-a întâlnit un coleg rănit, Ştefan Dan, de la care a aflat că o colegă se află în stare gravă.
„Am continuat să filmez cum ieșeau de acum că pe bandă oameni arși pe brațe! A apărut colegul de la Antenă și am început să filmăm în tandem! Din curte a apărut un grup de oameni, localnici, cu un tânăr, care părea a fi avut un tricou negru, nu am înțeles care era tricoul care era pielea. I-am urmat către locul unde l-au pus pe asfalt, cred că era al 6-lea, al 7-lea! Aici am remarcat un trup de față… părul roșcat cu șuvițe de roșu mai deschis și negru mi-a atras atenția! Am rămas nemișcat în partea de sus nu mai avea haine.. îi rămăseseră doar blugii pe picioare, nearși, de la 2 palme deasupra genunchilor! Medici, asistențe de la bucur resuscitau oameni 3 trupuri mai încolo!”, a mai scris cameramanul.
Totodată, Mario Ionescu a povestit că a lăsat camera la o parte şi i-a oferit primul ajutor unui băiat care rămăsese fără puls. „Am început să-l masez și să urlu după ajutor în 3 secunde un șofer de ambulanță a început să facă masaj cardiac!”, a scris cameramanul.
În finalul mărturiei sale, cameramanul a ţinut să precizeze: „Acest text nu acuză pe nimeni, nu disculpă pe nimeni, nu crează eroi, este pur și simplu relatarea a ceea ce am trăit!”.
În urma incendiului care a izbucnit, vineri, în clubul Colectiv din Caitală, au murit 30 de persoane, iar alte aproximativ 140 de persoane rănite au fost internate în mai multe spitale din București.
În urma tragediei, Guvernul a instituit doliu național pentru zilele de 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie.
Anchetatorii au început, duminică, la Poliţia Capitalei, audierea unor martori de la incendiu. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a preluat coordonarea anchetei. Primele acuzații sunt: omor calificat și distrugere calificată.
O echipă medicală din Israel a venit în România ca să vină în ajutorul răniţilor în incendiu, internţi la Spitalul Bagdasar Arseni, dar şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Aproximativ 8.000 de oameni de toate vârstele s-au adunat, duminică la prânz, în Piața Universității, pentru a merge împreună până la clubul Colectiv, într-un marș dedicat victimelor incendiului de vineri seară. La clubul Colectiv au fost întâmpinați de alți 3.000 de oameni.