UPDATE: "Marsul pentru viata apolitic si neconfesional, dar acceptam orice sprijin din partea oricarui cult. Iar viata incepe la conceptie. Trebuie sa ne pese de femeile in criza de sarcina. Un bărbat care îi spune partenerei sale, «vom păstra copilul indiferent de ce se va întâmpla» îi dă putere.
Este nevoie de înființarea unor centre care să se ocupe de femeile în criză de sarcină”, a declarat Alexandra Nadane, într-un discurs ținut pe scena amenajată în Piața Tineretului.
Georgeta Bărăscu, o femeie care a făcut avort, a vorbit în fața mulțimii despre experiența prin care a trecut. „La sfârșitul intervenției, am văzut în fața mea un tunel, rotund, lung, la capătul lui o lumină foarte puternică. Am țipat să fiu scoasă. Când am devenit conștientă, ziceam «Doamne Ajută» în continuu. În acea zi, dimineață am fost la biserică, după-amiază am făcut avort. După 5 ani, am rămas din nou însărcinată. L-am născut, acum are nouă ani. Deși eram trecută de 40 de ani și nu am avut parte de sprijinul soțului, am făcut acel copil care acum are nouă ani și de care sunt foarte mândră”.
Georgeta Barascu, femeie care a facut avort. A vorbit pe scena asta
UPDATE: „Inima mea a început să bată la 16 zile de la concepție”, scrie pe un afiș. Manifestanții au ajuns în Parcul Tineretului. „Susținem familia alcătuită din mamă și tată care nasc copii”, i-a explicat o mamă fetiței ei, pe care a adus-o la marș.
UPDATE: Mulți dintre manifestanți au pictat pe față o inimă roșie, pe care scrie cu alb „Pro viață”. De asemenea, cei prezenți poartă pancarte cu inscripții de genul „Sunt născut în 1985/1990. Îți mulțumesc, mama!”
UPDATE: Cele aproximativ 2000 de persoane care au venit la Marșul pentru viață din București au pornit spre Parcul Tineretului. Pe drum, au trecut pe lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă. Sunt grupuri de prieteni/cunoscuți care s-au întâlnit între ei și se felicită unii pe alții că au venit.
UPDATE: De la marșul girat de Biserica Ortodoxă Română nu putea lipsi Gigi Becali. "Trebuie să învățăm să ne unim cu Hristos. Eu spun doar ce scrie în carte. Eu respect cu sfințenie ce scrie în carte. Femeia poate să fie egală cu bărbatul, dar în carte scrie clar că nu e egală cu bărbatul. Avortul este crimă în față lui Dumnezeu. Iar ea va da socoteală pentru asta. Noi trebuie să fim uniți cu Dumnezeu și să facem voia lui", a declarat Gigi Becali.
UPDATE: „Este un marș de conștientizare a situației femeilor care sunt puse în fața avortului. Femei care se bucură când află că sunt însărcinate, dar când dau vestea familiei și partenerului sunt presate și forțate să facă avort. Este important de menționat că marșul nu militează pentru schimbarea legislației și pentru interzicerea prin lege a avortului. Înainte ca instituțiile statutului să ajute femeile aflate în această situație, trebuie ca oamenii din jurul lor să știe cu ce se confruntă. Acest marș este o formă de respect a unei societăți civilizate față de femeile supuse presiunii avortului”, a declarat pentru România liberă Alexandra Nadane, președinta Asociației Studenți pentru Viață, care a organizat marșul din București.
În Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară, precum şi în 110 oraşe din Republica Moldova este programat astăzi să aibă loc „Marşul pentru viaţă 2017”, cu tema „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine”. În Capitală, manifestanţii se vor aduna în Parcul Unirii şi vor porni pe jos spre Parcul Tineretului, unde va avea loc un concert.
„Pe 25 martie vă aşteptăm la Marşul pentru viaţă 2017 «Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine». Ne adunăm în Parcul Unirii la 12.30 şi plecăm spre Parcul Tineretului la 13.00. Vino pentru mame! Vino pentru femeile însărcinate! Vino pentru copii! Vino pentru viaţă! Vino pentru că este nevoie de tine!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului, transmite News.ro.
Potrivit organizatorilor, Asociaţia „Studenţi pentru Viaţă”, la finalul marşului, în Parcul Tineretului va avea loc şi un concert, susţinut de formaţiile Coco şi Schimbul 3, precum şi de artiştii Dragoş Bădoi şi Maria Coman.
Organizatorii motivează alegerea temei la cea de-a şaptea ediţie a marşului prin faptul că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 – iunie 2016, faţă de o populaţie de 19.760.000 de persoane, la 1 ianuarie 2016.
Iniţiatorii manifestării consideră că numărul mare de avorturi este cauzat de „ignorarea problematicii crizei de sarcină şi de existenţa unei mentalităţi publice pro-avort” şi spun că avortul este „o dovadă de lipsă de civilizaţie, o lipsă de compasiune şi de respect, o lipsă de dragoste pentru femeie şi pentru copil”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că sprijină „Marşul pentru viaţă 2017”, precizând că „participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”.