Peste 1.000 de persoane, clerici, autoritati ale statului si simpli credinciosi ortodocsi au participat, duminica, la Sibiu, la un „mars al credintei”. Ei au dorit sa arate inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) ca majoritatea credinciosilor ortodocsi din judet considera ca Mitropolia Ardealului trebuie sa ramana unita si cu sediul la Sibiu.
Intalnirea a debutat la orele 12.30 in Piata Mare, iar organizatorii – asociatiile de revolutionari din Sibiu – au reusit sa adune in zona un numar mai mare de participanti decat s-au asteptat.
Oamenii au pornit spre Piata Mare, din mai multe zone ale orasului dupa ce au participat la slujba de dimineata. Manifestantii aveau cu ei steagurile fiecarei biserici – „praporii” bisericesti Ð si erau insotiti de preotii de parohie si, odata ajunsi in centrul orasului, au inceput sa scandeze lozinci nationale si sa intoneze cantece bisericesti si patriotice. In jurul orei 13.00, manifestantii au plecat intr-un mars de rugaciune si, dupa ce au inconjurat centrul vechi, s-au oprit in fata Catedralei Mitropolitane, acolo unde au fost asteptati de IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, recent inscaunat in functie dupa decesul PF Antonie Plamadeala.
IPS Laurentiu a multumit credinciosilor pentru mesajul de unitate si pentru sustinerea morala pe care o acorda Bisericii Ortodoxe din Transilvania si a facut, la randul sau, un apel la calm si intelegere crestineasca. „Nici o decizie nu va fi luata fara ca inainte credinciosii nostri sa fie consultati. Voi duce la Bucuresti acest mesaj de calm si credinta pe care l-ati aratat aici si va pot spune ca, inainte de orice alta decizie, Sfantul Sinod va recunoaste, marti, existenta Mitropoliei Ardealului si unitatea de credinta pastrata in Transilvania de secole. Va binecuvantez pe toti si va multumesc pentru sustinere, mai ales ca venirea noastra in Scaunul mitropolitan a coincis, oarecum, cu toate aceste framantari. Va asigur ca va fi bine”, le-a vorbit IPS Laurentiu Streza credinciosilor stransi in curtea Catedralei Mitropolitane.
Mitropolitul nu a uitat sa mentioneze ca procesul de reorganizare de care se vorbeste in aceste zile in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane are o legatura si cu ceea ce se va intampla in tara noastra dupa aderarea la Uniunea Europeana. „Sa ne gandim ca vor aparea acele euroregiuni si ca, cel mai probabil, si la nivelul Bisericii se vor face asemenea reorganizari. Poate vor aparea mitropolii pentru fiecare asemenea euroregiune, dar unitatea intru credinta va ramane aceeasi”, a mai spus IPS Laurentiu.
Credinciosii ameninta cu boicotarea intalnirii Sfantului Sinod al BOR
Asociatiile de revolutionari sibiene au anuntat ca au facut aranjamentele necesare pentru ca 15 autobuze cu credinciosi ortodocsi din Sibiu, dar si din alte judete ale Transilvaniei, sa poata ajunge marti la Bucuresti. Pentru ziua de 17 ianuarie, la sediul Patriarhiei BOR este programata intalnirea Sfantului Sinod, in cadrul careia este asteptata o decizie finala asupra propunerii de reorganizare a Mitropoliei Ardealului.
Reprezentantii Asociatiei „Revolutia Sibiu 1989” sustin ca exista deja liste pe care au semnat cateva sute de persoane care sunt de acord sa se deplaseze la Bucuresti pentru a manifesta acolo in perioada in care are loc intalnirea inaltilor ierarhi. „Sunt multi oameni care au spus ca vor veni cu noi in fata Patriarhiei pentru a protesta impotriva impartirii Mitropoliei Ardealului. Trebuie ca acum sa fim uniti pentru ca acest plan este cea mai mare marsavie pe care niste persoane cu ambitii personale au pus-o la cale in ultimii ani. Ei trebuie sa stie ca ardelenii sunt impotriva acestei decizii”, a declarat liderul Asociatiei „Revolutia Sibiu 1989”, Iuliana Cruciat.
Protestele membrilor acestei organizatii sunt sustinute, la Sibiu, de partide politice precum PNL, de primarii unor localitati din judet, ca cel din comuna Rasinari sau cel din orasul Saliste, precum si de numerosi alti membri ai comunitatii locale.