2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialMarmureanu despre "Marele cutremur": 7 pe Richter daca vine repede. 7,5 daca...

Marmureanu despre „Marele cutremur”: 7 pe Richter daca vine repede. 7,5 daca intarzie

"Nu trebuie sa ne ascundem dupa degete. In Romania se va produce un cutremur catastrofal, cu magnitudinea de peste 7 grade Richter", a afirmat directorului Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. Gheorghe Marmureanu, pentru Gandul.

Seful INFP sustine insa ca marele seism va fi unul de mare adancime si nu va veni in viitorul foarte apropiat. Marmureanu sustine ca pana in 2014, nu este posibil sa se produca un seism cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter.

 

"Ciclicitatea producerii unui cutremur de peste 6 grade este de zece ani. S-a produs in 2004, iar urmatorul va fi in 2014. Un cutremur de pana in 7 grade nu pune in pericol vietile oamenilor. Cutremurele catastrofale sunt incepand cu 7,1 grade pe Richter. Peste aceasta magnitudine, Vrancea devine periculoasa", a mai precizat profesorul Marmureanu.

Marele cutremur nu va avea o magnitudine mai mare de 7,5 grade pe scara Richter si se va simti pana la Chisinau, Odessa si Moscova.

Profesorul Marmureanu sustine ca unda seismului va merge pe directia nord-est, va afecta orasele Focsani, Bacau, Iasi si mai putin Bucurestiul.

 

"Este foarte important cand se va produce seismul de mare adancime pe care-l asteptam. Daca acesta se va produce mai repede, intr-un an, doi, magnitudinea cutremurului va fi de 7 grade. Daca se va produce intr-un viitor mai indepartat, atunci magnitudinea va fi mai mare, dar nu va depasi 7,5 grade pe scara Richter. La Bucuresti, efectele cutremurului vor fi mai mici decat cele din 1977. Daca in Vrancea va avea magnitudinea maxima de 7,5, atunci la Bucuresti se va resimti in jur de 7 grade. Va fi un cutremur de mare adancime, similar celui din 1802".

Viitorul mare seism va fi resimtit mai puternic in partea de nord-est a Capitalei. Profesoul Marmureanu explica: "In aceasta parte, din cauza lacurilor, apa este incompresibila, energia unui cutremur nu este consumata si transmite unda fara sa o atenueze".

De altfel, seful INFP a mai precizat ca se pregateste o harta a Bucurestiului care se va colora in functie de efectele viitorului seism. Astfel incat, autoritatile sa stie cu precizie unde sa intervina cu prioritate.

Profesorul Marmureanu spune ca in timpul producerii unui seism de mare intensitate, la imobile pot aparea suprize. "Este posibil ca o parte din cele vechi sa reziste, chiar din cele cu bulina, cum este la fel de posibil sa se prabusesca blocurile noi, la care proprietarii au adus modificari la structura de rezistenta, au daramat pereti, stalpi sau grinzi, ca sa-si mareasca suprafetele. Un adevarat pericol il reprezinta blocurile care au fatadele din sticla. In timpul cutremurului, cladirea se inconvoaie si geamuruile se sparg. In cadere fiind posibil sa omoare oameni. Sunt geamuri de 9 mm grosime, de aceea oamenii trebuie sa plece din preajma lor", a atras atentia profesorul Marmureanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă