Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, profesorul Gheorghe Marmureanu, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, ca activitatea seismica din Vrancea este calma.
"Pana duminica, la ora 10,00, nu s-a inregistrat nicio replica a seismului de sambata. Un asemenea seism este normal pentru Vrancea", a spus Marmureanu.
Cutremurul de pamant din zona Vrancea, din seara zilei de 25 aprilie, a avut magnitudinea de 5,1 pe scara Richter si s-a produs la adancimea de 100 km, conform Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, din Bucuresti.
Din datele prelucrate pentru o lunga perioada reiese ca probabilitatea producerii unor replici care sa fie simtite este extrem de mica pentru acest tip de cutremure din zona Vrancea, considera specialistii institutului.
Produs la ora 20,18,48 (ora Romaniei), cutremurul a fost simtit cu intensitatea V pe scara Mercalli, in zona epicentrala si cu intensitatea III-IV in zona orasului Bucuresti.
Cutremurul a fost resimtit, de asemenea, pe o arie intinsa inspre nord-est (Iasi, Chisinau, in Republica Moldova) si sud-vest (Pitesti, Craiova si chiar in Bulgaria).
Cutremurul nu a produs niciun fel de pagube.
Pentru zona Vrancea, studiile indica o perioada medie de repetare de doi-trei ani a seismelor de magnitudine de peste cinci grade. In ultimii zece ani au fost generate patru cutremure cu magnitudine mai mari de cinci grade: in 28 aprilie 1999 – 5,3 grade, in 6 aprilie 2000 – 5 grade, in 27 octombrie 2004 – 6 grade si in 14 mai 2005 – 5,1 grade.
Duminica, la Institutia Prefectului Vrancea a avut loc sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ocazie cu care prefectul Raluca Dan a precizat ca "autoritatile de la nivelul judetului sunt preocupate, in permanenta, de acest fenomen".
Prefectul a solicitat reactualizarea planului de interventie in cazul producerii unui seism si a cerut solutii pentru rezolvarea vulnerabilitatilor identificate ca urmare a producerii seismului de sambata seara.
Astfel, prefectul a solicitat ISU Vrancea, IPJ Vrancea, ISJ Vrancea si Crucii Rosii sa coopereze pentru a crea o strategie comuna necesara derularii unei campanii de educare a populatiei in cazul producerii unui seism.
De asemenea, prefectul a cerut STS solutii pentru ca blocarea retelelor de telefonie mobila si telefonie fixa sa nu mai afecteze comunicarea dintre Comisiile Locale de Interventie in Situatii de Urgenta si membrii CJSU.
"In acest moment, interventia post-seism ar putea fi ingreunata de imposibilitatea transmiterii unor date, intr-un mod eficient", a aratat prefectul.
De asemenea, Raluca Dan a vorbit despre intentia Consiliului Judetean Vrancea de a realiza o "Harta de Hazard Seismic" la nivelul judetului.
"Daca aceasta harta va fi realizata vom fi primul judet care vom stii exact unde sa actionam atunci cand se va produce un fenomen natural nedorit", a mai spus prefectul.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro