24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialMarkus Bendler, campion mondial pentru Clubul Alpin Roman

Markus Bendler, campion mondial pentru Clubul Alpin Roman

La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul finalei Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata, desfasurata la Busteni, austriacul Markus Bendler a devenit noul campion mondial la proba de dificultate, iar rusul Pavel Culyaev, la viteza, cu un nou record al lumii.

Markus Bendler a devenit noul campion mondial la escalada la proba de dificultate in finala Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata, care s-a incheiat ieri la Busteni. Markus Bendler, care a concurat sub culorile Clubului Alpin Roman, a intrat ca favorit in finala dupa castigarea primelor doua probe din concurs. Austriacul este si castigatorul de anul trecut la finala organizata tot la Busteni si detinatorul titlului de vice-campion mondial. Castigatorii probei de dificultate la masculin sunt Markus Bendler, urmat de rusul Alexey Dengin si de coreeanul Hee Yong Park, iar la feminin, pe primul loc s-a clasat rusoaica Maria Tolokonina, urmata de italianca Angelika Rainer si de Lucie Hrozova (Cehia).
In concursul de viteza disputat ieri, rusul Pavel Culyaev a cucerit titlul mondial, inregistrand un nou record al lumii, 8.748 secunde pentru 15 metri. El  a fost urmat de compatriotii sai Pavel Batushev si Nikolai Shved. La feminin, podiumul a fost, de asemenea, ocupat in intregime de sportive din Rusia. Pe locul intai s-a clasat Maria Tolokonina, urmata de Maryam Filippova si Julia Oleynikova.

In competitia din acest an s-au inscris concurenti din 16 tari, respectiv Marea Britanie, Austria, Franta, Olanda, Elvetia, SUA, Italia, Spania, Rusia, Slovenia, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Romania, Croatia si Coreea de Sud.
Ambele probe din finala Mondiale de Escalada pe Gheata, cea de dificultate si cea de viteza, s-au desfasurat pe structuri artificiale acoperite cu gheata, amplasate intr-un loc cu buna vizibilitate si usor accesibil publicului.
In proba de dificultate, cei 52 de baieti si cele 20 de fete au escaladat mai multe tavane si obstacole de gheata sau prize artificiale, aflate la o inaltime de peste 20 de metri. La Escalada Viteza, unde peste 40 de sportivi, baieti si fete, au incercat sa doboare recordul mondial, peretele a avut inaltimea-standard de 15 m, a fost vertical si acoperit cu 25 cm de gheata.

Cele mai citite

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă