3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecial„Marine și Marinărit“, licitaţia anului, la Mamaia

„Marine și Marinărit“, licitaţia anului, la Mamaia

Obiecte ale soţilor Ceauşescu, bijuterii şi opere de artă valoroase vor fi licitate duminică la Mamaia. Cel mai scump obiect al expoziţiei itinerante este un colier din aur masiv, cu o valoare estimativă între 60.000 şi 90.000 de euro. 

Un ceas de mână Tressa din aur cu mecanism cu 17 rubine, estimat între 4.500 şi 6.500 de euro, ce i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, şi o hai­nă de blană de vulpe albastră, care a făcut parte din garderoba de protocol a Elenei Ceauşescu, se regăsesc printre piesele de rezistenţă ale licitației de ”Marine şi Marinărit”, dar şi de ”Eleganţă & Vanitas”, care va avea loc duminică, 27 iulie, începând cu ora 20.30, la hotelul Vega din stațiunea Mamaia, sub egida Casei Artmark. Turiştii aflaţi pe litoral, dar şi constănţenii au avut prilejul ca timp de două zile, între 22 şi 24 iulie, să admire toate cele peste 200 de obiecte ale expoziţiei la Muzeul de Artă. Oferta este variată, de la obiecte de marinărit, busole, hărţi, chiar uniforma unui comandant britanic, eşarfe, vinuri şi şampanii de colecţie până la podoabe şi tablouri valoroase.

Cupa lui Gheorghiu-Dej

Printre cele mai inedite obiecte se regăseşte şi o cupă din argint masiv, care cântăreşte peste 14 kg, decorată cu simbolurile belşugului şi ale prosperităţii comuniste, oferită dictatorului Gheorghe Gheorghiu-Dej cu ocazia aniversării a 50 de ani. Portretul conducătorului, în profil, este plasat în interiorul unei coroane de lauri. Prețul de pornire este de 20.000 de euro.

Inspiraţie marină

Ajungând în zona plastică, fiecare imagine pictată are povestea ei. Expun artişti consacraţi, precum Gheorghe Petraşcu, Sabin Bălaşa, Octav Băncilă, Dimitrie Ştiubei, Carol Hübner, Pan Ioanid sau Eustaţiu Stoenescu. “În general, sunt lucrări de certă valoare. Sunt foarte diferite unele de altele. Sper că fiecare om care doreşte să-şi achiziţioneze o lucrare poate găsi una pe gustul său. Există preţuri diferite, care pornesc de sub 500 de euro şi ajung la estimări de 18.000 de euro, cea mai valoroasă lucrare din această expoziţie fiind o Marină de Balcic, «Bărci la Balcic», de Ion Theodorescu Sion. Ideea de a organiza o licitaţie de Marine la Constanţa mi se pare foarte bună pentru că aici este tema cea mai firească”, ne-a spus directorul Muzeului de Artă din Constanţa, istoricul de artă dr. Doina Păuleanu.

Peisaje şi portrete unice

Aşadar, pot fi admirate şi cumpărate, spre exemplu, “Case la Constanţa”, de Gheorghe Petraşcu, cu o valoare estimativă între 12.000 şi 16.000 de euro, “Mori plutitoare pe Mureş”, tablou semnat de Carol Hübner (între 700 şi 1200 de euro), “Femeia în oglindă”, de Constantin Piliuţă (de la 2.000 la 4.000 de euro) sau “Veneţia” lui Rudolf Negely (între 2.000 şi 3.000 de euro).

“Aş împărţi în două oferta plastică. Pe de-o parte, sunt Marine din zona Dobrogea, Kaliakra ori Balcic, iar apoi zona portretelor. Este, practic, un dialog între seducţia unor portrete foarte generoase stilistic şi compoziţionalul atât de liber al Marinei inspirate de Dobrogea, Kaliakra ori Balcic. Sunt poveşti multe în spatele tuturor acestor lucrări”, a menţionat preşedintele Artmark, Manuela Plăpcianu. Privitorul este sedus vizual în aceeaşi măsură de faleze, porturi, plaje sau iole.

De asemenea, “există în aceas­tă expoziţie o reprezentare extrem de generoasă şi a doamnelor artelor frumoase româneşti. Veţi vedea multe lucrări semnate de artiste precum Margareta Sterian, Adina Paula Moscu, Ligia Macovei sau Rodica Maniu”, a completat organizatorul evenimentului.

Cel mai scump obiect al expoziţiei este un colier din aur masiv, lucrat manual, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro. Vedeta licitaţiei i-a aparţinut Marinei Dimitropoulos, fosta soţie a lui Konstantinos Karamanlis, preşedinte al Greciei de două ori. Colierul este inspirat din mitologia greacă, păstrând stilizat simbolul tridentului, simbolul puterii absolute. Dintre bijuterii, impunătoare este şi brăţara din aur alb decorată cu 15 diamante negre naturale şi albe, estimată între 4.500 şi 6.500 de euro. În zona de artă decorativă găsim câteva tabachere, printre care cea a Reginei Elena, cu un preţ de 500 de euro, sau o fascinantă corabie din argint, “Le soleil Royal”, apreciată între 6.000 şi 8.000 de euro.

Au revenit la malul mării

“Este a patra oară când ne întoarcem în Constanţa şi nu întâmplător. Dacă ni se părea că nu există un tip de nevoie şi de apreciere pentru acest eveniment, probabil că nu ne-am mai fi întors. Suntem aici cu o paletă de ofertă culturală pe cât de eclectică pe atât de esenţializată din punct de vedere stilistic şi axiologic. Este greu să ne imaginăm că practic nu vom reuşi să găsim un dialog cu un public extrem de larg”, declară Manuela Plăpcianu.  

Cele mai citite

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme...

Ianis Hagi, criticat după egalul spectaculos dintre Hibernian și Rangers! „Un rol major în pierderea celor două puncte”

Internaționalul român Ianis Hagi a avut o evoluție mixtă în partida dintre Hibernian și Rangers, încheiată cu scorul de 3-3, în etapa a 22-a...

FCSB poate da lovitura în această iarnă! Lecce pregătește o ofertă pentru Târnovanu

Presa italiană anunță că Lecce, echipa de pe locul 17 din Serie A, intenționează să facă o ofertă de 5 milioane de euro pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă