UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, că patru marinari români se află la bordul navei Maersk Tigris, informează un comunicat remis de MAE.
”Armatorul navei a confirmat faptul că întreg echipajul, inclusiv cetăţenii români, sunt în siguranţă şi urmează să continue cursa, cel mai probabil, cu aceeaşi navă, după soluţionarea situaţiei”, se arată în comunicatul citat.
Familiile marinarilor români au fost contactate şi sunt ţinute la curent cu evoluţia cazului.
MAE a precizat, totodată, că s-a organizat un comitet din partea armatorului care funcţionează 24h/24h şi care ţine în permanenţă legătura cu echipajul.
––––
La bordul navei Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, atacată de iranieni, în Strâmtoarea Hormuz, se aflau marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar, a anunțat televiziunea publică iraniană, conform Stars and Stripes.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe colaborează cu Ambasadele României la Washington și la Teheran, care au solicitat autorităților competente locale informații detaliate despre situația navei, dar mai ales verificarea existenței vreunui cetățean român la bord, conform unui comunicat remis de MAE.
”Verificările continuă și pe parcursul acestei zile, fiind așteptate clarificări în regim de urgență. MAE precizează că este vorba de o navă cargo daneză, sub pavilion al Insulelor Marshall. Se efectuează verificări privind componența echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei”, se mai arată în comunicatul citat.
Nave de patrulă iraniene au tras focuri de avertizare, marţi, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite şi au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.
Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de ea şi i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.
Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut şi un avion de recunoaştere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor.
Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit şi niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat că nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naţionalităţile acestora.
Televiziunea iraniană susţine că nava a fost reţinută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.
Deşi Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internaţional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat că a fost „inadecvat” din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.
Citeşte şi: INCIDENT în Golful Persic: Navă civilă americană, capturată de Forţele navale iraniene. Militari iranieni au urcat la bordul vasului. SUA trimit avioane şi nave militare în zonă
Insulele Marshall sunt o ţară din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apărarea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Deşi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deţinută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunţat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat că nu are informaţii despre navă sau echipaj.
Strâmtoarea Hormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. În trecut, Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii şi forţele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă şi au desfăşurat exerciţii militare menite să contracareze ameninţările precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea.
Iranul desfăşoară frecvent exerciţii militare în interiorul şi în jurul strâmtorii. În 2007, forţele Gărzii Revoluţionare au capturat 15 marinari britanici de pe o fregată din Golf, acuzându-i că operează în apele iraniene. Ei au fost eliberaţi două săptămâni mai târziu.
Vineri, patru nave de patrulă ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de o navă comercială sub pavilion american, MV Maersk Kensington, ce se deplasa pe o rută de tranzit recunoscută internaţional din apropiere de Oman, a declarat un oficial al Marinei americane.
La un moment dat, vasele iraniene au încercuit Maersk Kensington, dar nu au fost trase focuri de armă şi iranienii nu au încercat să urce la bord, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. Nava nu a cerut ajutor, iar vasele iraniene s-au retras în cele din urmă.