Deşi ar fi trebuit încarcerat imediat, Dinel Staicu a dispărut şi este căutat de poliţişti în toată ţara pentru a-şi ispăşi condamnarea de şapte ani de închisoare. Potrivit surselor RL, judecătorii nu i-ar fi impus lui Staicu şi interdicţia de a părăsi ţara.
Condamnat definitiv, luni, la şapte ani de închisoare pentru devalizarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor (BIR), Dinel Staicu refuză să se predea autorităţilor pentru a fi încarcerat în vederea executării pedepsei.
Poliţia a anunţat ieri că l-a dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră ca urmare a faptului că nu a fost găsit nici la domiciliul din Bucureşti, nici la celelalte domicilii din Craiova, şi nici la sediile societăţilor pe care le controlează. Surse judiciare au declarat pentru România Liberă că, deşi procurorii DNA ceruseră impunerea unei interdicţii de a părăsi ţara pe numele fostului preşedinte al SIF Oltenia, magistraţii ar fi respins solicitarea.
Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri că Dinel Staicu trebuie să execute şapte ani de închisoare pentru fraudarea BIR, aceeaşi pedeapsă primind-o şi Ion Popescu, fostul preşedinte al băncii, care a sprijinit acţiu-nea frauduloasă a baronului SIF Oltenia. Prejudiciul total reţinut de procurorii DNA în sarcina lui Staicu şi a celorlalţi şi confirmat de judecători este de 187 miliarde lei vechi.
Fostul preşedinte al SIF Oltenia a mai fost trimis în ju-decată, tot de procurorii anti-corupţie, într-un alt dosar în care este acuzat de prejudicierea Transgaz Media cu peste 260,8 miliarde lei vechi. Alături de Staicu, în acest dosar, care se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 2, mai este judecat şi fostul director al Transgaz, Gabriel Coconea, acuzat că l-a sprijinit pe acesta în fraudarea companiei pe care o conducea.
Umbra lui Dinel la SIF Oltenia
În afara faptului că se ascunde de autorităţile judiciare care îl caută în vederea executării mandatului de şapte ani de închisoare, Dinel Staicu mai oferă şi alte surprize. Fostul patron al Universităţii Craiova nu renunţă la controlul pe care îl deţine, prin intermediari, asupra SIF Oltenia. Astfel, Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Oltenia, convocată pe data de 28 aprilie, are pe ordinea de zi completarea consiliului de administraţie cu doi membri.
„Printre candidaţi sunt două persoane apropiate lui Dinel Staicu. Este vorba de Adrian Săndiţă – care este director al societăţii de servicii de investiţii financiare Oltenia Grup Invest Craiova, controlată de Staicu şi condusă de Ioana Carmen Popescu, şi preşedinte de CA la Mercur SA Călimăneşti (societate implicată în preluarea frauduloasă a SC Corealis SA, afacere despre care România Liberă a mai scris – n.r.) – şi avocatul Claudiu Ignat, lector la Spiru Haret, facultate condusă de fostul şef al Poliţiei Dolj, Gheorghe Bica”, explică sursele RL.
Dinel Staicu ar încearca astfel, chiar şi în ultimul moment, să îşi planteze în structurile SIF persoane care i-ar putea proteja interesele. Fostul şef al IPJ Dolj, Bica, a intrat în SIF Oltenia cu sprijinul consistent tot al lui Dinel Staicu, fiind considerat un apropiat al acestuia şi totodată un personaj care i-ar fi asigurat protecţia atunci când conducea poliţia judeţeană.
Potrivit surselor RL, la o altă societate importantă a SIF, SC Mercur SA, Dinel Staicu îi lasă locul de membru în Consiliul de Administraţie soţiei lui Gheorghe Bica, Leana. „Actele pe care le-a întreprins până în ultimul moment anterior pronunţării deciziei finale de condamnare denotă o extraordinară hotărâre de a-şi păstra privilegiile pe care le-a dobândit cu banii proveniţi din fraudarea BIR. Putem vorbi şi de altceva, însă, ţinând cont de atitudinea lui Dinel de până în ultimul moment. Şi anume că i s-a promis sprijin în ciuda condamnării, că nu va sta mult la închisoare, iar oamenii săi plasaţi în mai multe firme din cadrul SIF Oltenia ar urma să fie preluaţi de o altă persoană pentru a continua afacerile”, au declarat sursele RL din piaţă.