23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialMarian Iancu, gonit de la Poli

Marian Iancu, gonit de la Poli

Autorităţile locale şi judeţene, alături de Universitatea Politehnică Timişoara, vor să cumpere toate acţiunile clubului de fotbal.

Problemele echipei de fotbal Politehnica Timişoara ar putea deveni istorie, însă fără nici un ajutor din partea actualului finanţator, Marian Iancu. După ce omul din spatele grupului Balkan Petroleum a invitat autorităţile locale şi judeţene să cumpere pachetul majoritar de acţiuni, adică 51%, oficialităţile Timişoarei sunt aproape de a vota o propunere la care nu se aştepta nimeni.

Într-o şedinţă desfăşurată ieri dimineaţă la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, liderii principalelor partide politice din Timişoara au hotărât să preia 100% din acţiunile Politehnicii. Altfel spus, Marian Iancu este invitat să vândă tot ce deţine la echipa de fotbal şi să nu mai aibă nici o legătură cu clubul la care a venit ca finanţator în urmă cu şapte ani. „Am decis să preluăm 100% din acţiunile clubului Poli Timişoara pentru că ne-am gândit că aceasta este singura soluţie pentru a putea păstra simbolul echipei şi, automat, al oraşului.

Am luat o decizie unanimă ca să nu mai existe discuţii, iar următorul pas va fi să verificăm, la nivel naţional, modalitatea de preluare a clubului. De asemenea, trebuie să vedem exact modul de licenţiere pentru a nu mai avea probleme în viitor”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, în acelaşi timp şi membru PDL. Acesta a fost susţinut de către reprezentanţii celorlalte partide, în frunte cu preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, preşedintele PNL Timiş şi rectorul Universităţii Politehnice Timişoara, Nicolae Robu, dar şi cu viceprimarul PNŢCD, Adrian Orza, cel care l-a reprezentat la dezbaterea de ieri pe primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.

„Am hotărât preluarea 100% a acţiunilor clubului de fotbal, dar suntem în aşteptarea unei decizii pentru a vedea exact situaţia actuală a echipei. Mi se pare normal ca noi să decidem ceea ce vrem pentru Poli: participarea în Liga Campionilor sau dueluri judeţene cu Aradul sau Hunedoara. Nu am discutat şi eventuala sumă pe care ar trebui să o plătim lui Iancu, dar vor urma şedinţe şi negocieri pentru a vedea cum vom acţiona pentru preluarea Politehnicii”, a spus şi liderul PSD.

Iancu ar vrea

Marian Iancu nu a părut prea suprins de decizia liderilor principalelor partide politice, dar a refuzat să înainteze o sumă de vânzare până când nu va primi un act oficial. „Se pare că în sfârşit au înţeles ce potenţial are acest club la care noi muncim de şapte ani. Îi felicit pentru asta, însă atunci când voi primi ceva oficial vom vedea care este şi poziţia mea în această dezbatere”, a declarat Iancu.

Dacă se vor înţelege asupra acestei cumpărări, Universitatea Politehnică, Consiliul Judeţean şi cel Local trebuie să negocieze cu Marian Iancu suma pe care omul de afaceri o va stabili pentru vânzarea clubului. În luna iulie a anului trecut, imediat după decizia retrogradării lui Poli, Iancu a anunţat că este dispus să cedeze pachetul majoritar de acţiuni contra sumei de 23 de milioane de euro. Dacă actualul finanţator al Politehnicii va decide să vândă echipa autorităţilor locale şi judeţene, acestea se angajează, în primă fază, să plătească datoriile echipei, cifrate la aproximativ şapte milioane de euro, pentru a putea primi fără probleme licenţa. Următorul pas ar fi asigurarea unor condiţii propice în vederea forţării promovării în Liga I, o misiune ce se anunţă destul de lejeră în condiţiile în care avansul faţă de locul al treilea la jumătatea campionatului este de 10 puncte. Decizia şefilor politici vine după o propunere a lui Marian Iancu către autorităţile locale şi judeţene, lansată la finalul anului trecut, prin care acestea sunt invitate să preia pachetul majoritar de acţiuni, însă doar cu achiziţionarea a 51% din acestea. Cum Iancu nu a primit nici un semn, a ameninţat din nou cu desfiinţarea echipei dacă autorităţile nu vor intra în acţionariat.

„Ori mergem mai departe cu autorităţile locale, ori ne oprim şi, probabil, vom juca în liga a doua sau a treia”, a spus Marian Iancu, o declaraţie la care oficialităţile locale şi judeţene au răspuns ieri, prin dorinţa de a cumpăra întreg clubul.. 

Nici un trofeu cu Marian Iancu

Marian Iancu, 46 de ani, a devenit acţionar majoritar la Poli Timişoara în iarna lui 2005, atunci când a preluat echipa de la Anton Doboş. În cei şapte ani de când se află la conducerea celei mai iubite echipe din Banat, Iancu nu a reuşit cu Poli decât două finale de Cupa României, ambele pierdute, o participare în grupele Europa League şi două titluri de vicecampioană a României. Din cauza datoriilor, Poli Timişoara a fost retrogradată la finalul sezonului trecut, moment în care Marian Iancu a început să se gândească la o retragere din fotbal. Ba mai mult, în noiembrie 2011, omul de afaceri a primit şi o condamnare la 10 ani de închisoare în dosarul Rafo, însă a declarat recurs.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Băncile vor fi obligate să informeze clienții despre securitatea IT, conform unui proiect de lege ce va intra în vigoare în 2025

Platformele informatice utilizate de bănci și instituții de creditare vor deveni un criteriu esențial pentru autorizarea funcționării acestora, conform unui proiect de lege adoptat...

Gheroghe Mărmureanu a vorbit despre următorul mare cutremur din România

Luni, 16 septembrie, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,4, care a fost resimțit nu doar pe teritoriul țării, ci...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă