30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialMargareta Paslaru, invitata doar pentru a inmana un premiu

Margareta Paslaru, invitata doar pentru a inmana un premiu

Cea de-a 36 editie a Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia 2006 s-a bucurat de cateva prezente notabile. Pe langa aparitia in loja oficiala a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a sotiei sale, veniti sa-si sustina si sa-si vada ginerele evoluand pe scena, la festival a fost prezenta si marea doamna a muzicii romanesti Margareta Paslaru, foarte iubita de catre romani. La mai bine de 40 de ani de la debutul pe scena festivalului Mamaia, Margareta Paslaru a revenit, la invitatia TVR, in locul care a consacrat-o, nu pentru a canta, ci pentru a inmana un premiu… Margareta are si acum fani fideli, care au sosit din intreaga tara pentru a o vedea si chiar a-i face mici cadouri. Dupa 700 de piese inregistrate si 40 de albume editate, Margareta spune ca toate melodiile ii sunt la fel de dragi… „Este la fel cum m-ati intreba care copil imi este mai drag. Iubesc toate piesele la fel. Pe fiecare, la randul ei, am tratat-o cu aceeasi atentie. Nu pot sa fac nici o diferenta. Pot sa va spun doar ca, in urma unui sondaj national de opinie, "Lasa-mi toamna pomii verzi" s-a numarat in primele zece piese cele mai iubite de romani. A fost o mare bucurie sa aud asta”, spune artista. Margareta Paslaru ar sustine cu drag un concert in Romania, insa spune ca banii care i-ar cheltui pentru pregatirea acestui spectacol prefera sa-i doneze copiilor orfani. Mai mult de atat, tot ce strange din vanzarea albumelor sale artista doneaza celor napastuiti de soarta. „Prefer sa investesc intr-un album pe care lumea sa-l cumpere si sa-l asculte, iar banii sa-i donez celor care au nevoie. Atat cat pot, vreau sa-i ajut pe cei necajiti”, ne-a declarat Margareta, care doneaza in intregime toate drepturile de autor. Ultimul concert pe care l-a sustinut in Romania a avut loc acum 25 de ani, pe 14 martie 1981, iar ultima sa aparitie la Mamaia a fost cea din anul 1975. „Continuitatea acestui festial este un lucru foarte important. Este o mare bucurie sa vad ca noua generatie vine la festival si chiar are ce prezenta publicului. Sunt atatea talente si voci extraordinare, miscare si coregrafie. Este un mare progres”, este de parere artista. Ea a stat in Romania timp de o luna si a plecat imediat dupa incheierea festivalului. In acest timp a fost prezenta si la Brasov, unde a primit un premiu din partea Televiziunii Romane, in cadrul proiectului TVR 50. Chiar daca fizic este departe de cei care o iubesc si ii apreciaza muzica, Margareta Paslaru le pregateste fanilor din Romania o mare surpriza la toamna, un album cu cele mai cunoscute melodii ale sale: „Sunt multe persoane care imi scriu pe mail, care cauta anumite melodii si nu le mai gasesc. Vreau sa pun toate aceste piese pe suport CD. Inregistrarile sunt de foarte buna calitate, asa ca suporta transpunerea pe CD”. Artista nu vrea sa dezvaluie foarte multe lucruri despre aceasta noua aparitie discografica, dorind sa lase faptele sa vorbeasca.

Ana Maria si Florin Chilian, doi cantareti indragostiti

Fetita care a castigat in anul 2001 trofeul Festivalului de la Mamaia cu piesa „Ochii tai” a crescut. Daca acum cinci ani Ana Maria venea la festival de mana cu mama sa, acum a venit insotita de iubitul sau, Florin Chilian, care o iubeste ca pe ochii din cap. Chilian pune acum mai presus cariera muzicala a Anei decat pe a sa. Pe toata durata festivalului, artistul nu a scapat-o nici o clipa din ochi pe Ana Maria, fiind prezent tot timpul in jurul ei, incurajand-o.
In timpul repetitiilor Chilian i-a fost cel mai fidel fan, a cantat impreuna cu ea, i-a facut poze cu telefonul mobil si i-a trimis bezele din public. Dupa succesul de acum cinci ani de la Mamaia, Ana s-a concentrat mai mult pe scoala. Acum a revenit pe scena muzicala mult mai motivata, incurajata si sustinuta moral de iubitul sau, Florin Chilian.

Andreea Marin, ironizata pe scena festivalului

Zana surprizelor nu a scapat neironizata nici la Festivalul Mamaia. Cu talentul specific, Monica Anghel a transformat prima seara intr-una plina de umor. Ea a imitat-o pe Andreea Marin, mimand o regasire, dupa multi ani, cu prietenul sau, Gabriel Cotabita. Intalnirea a fost ideea prezentatorului Catalin Maruta, care le-a inlesnit celor doi intalnirea, dupa mai multi ani, pe scena festivalului care i-a consacrat. Ca niciodata, in prima seara Gabriel Cotabita a incercat, si chiar a reusit, sa faca o gluma care sa starneasca rasul spectatorilor prezenti la Teatrul de Vara. „Am vrut si eu sa apar o data pe scena de la Mamaia netranspirat, dar nu mi-a reusit”, a spus acesta in timp ce sudoarea curgea, ca de obicei, pe fata lui.

Clasament:
Interpretare
1. Locul l – Dragos Chircu
2. Locul ll – Alin Nicusor Vaduva
3. Locul lll – Florentina Catalina China
Dupa mai multe participari la Festivalul Mamaia, Dragos Chircu, in varsta de 24 de ani, din Corbeanca, a convins in sfarsit atat publicul, cat si juriul de specialitate de calitatile sale vocale. Piesa „Copacul” i-a adus lui Dragos atat premiul intai la sectiunea interpretare (in valoare de 1500 euro), cat si trofeul festivalului, o masina Skoda Octavia.

Creatie
1. Locul l – Ionel Tudor si trupa Provincialii
2. Locul ll – Mihail Alexandru – cu trupa Proconsul
3. Locul lll – Andrei Tudor – Jazz it up

Alte premii
Premiul – Fundatia Internationala Ion Voicu a acordat medalia de aur dlui Cristian Zgabercea, directorul Festivalului Mamaia
Premiul Madalin Voicu, in valoare de o mie de euro, a fost oferit trupei Alb-Negru pentru interpretarea piesei Muza mea
Premiul Radiodifuziunii Romane – trupa Conekt si Alina Sorescu
Premiul Teo Peter, acordat de Consiliul Judetean Constanta trupei Edict

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă