» Euforia bogatiilor din subsolul Marii Negre este destramata de specialisti. Zona romaneasca este aproape neexplorata, iar rezultatele cercetarilor de pana acum sunt saracacioase. Firmele care au venit sa foreze dupa petrol si gaze, inclusiv Sterling, par sa fie atrase de un nou Vest Salbatic: teritoriu neexplorat, cu potential de a da lovitura.
» In zona castigata de Romania la Haga exista o singura structura descoperita care ar putea contine hidrocarburi, restul fiind o necunoscuta. Dinu Patriciu spune ca tot scandalul Sterling este o exagerare, iar Nicolae Vidu, omul de legatura dintre Rompetrol si canadieni, si-a dat demisia.
Scandalul contractului secretizat cu firma canadiana Sterling, care a concesionat doua perimetre de exploatare a resurselor din Marea Neagra, si noua suprafata maritima castigata de Romania in detrimentul Ucrainei au provocat o adevarata euforie: de la zeci la sute de miliarde de metri cubi de gaze s-ar gasi in Marea Neagra, asteptand sa fie inhatate. Specialistii spun insa ca nimeni nu s-a imbogatit inca din petrolul si gazele care ar putea exista aici si, dupa cele cateva rezultate certe de explorare a zacamintelor, acest lucru este putin probabil sa se intample. Zona are potential, insa abia a inceput sa fie explorata, astfel ca cifre oficiale provin doar din descoperirile facute de firmele care foreaza – OMV Petrom si Sterling. Zacamantul de gaze din structura Doina, perimetrul descoperit de Sterling, este estimat la doar doua miliarde de metri cubi, ceea ce inseamna foarte putin, daca tinem cont ca Romania consuma anual circa 17 miliarde metri cubi de gaz.
"Gradul de cercetare a acestei zone este foarte redus. Toate cifrele aruncate pe piata sunt simple prezumtii, nu se stie nimic clar", ne-au declarat surse din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Ideea ca Romania si diverse firme straine s-ar putea imbogati de pe urma hidrocarburilor din Marea Neagra a luat proportii dupa ce, la sfarsitul anului trecut, gigantul american Exxon s-a asociat cu OMV Petrom pentru a explora zonele adanci din perimetrul Neptun, spun sursele citate. "si-au zis ca Exxon nu a intrat degeaba aici, costurile fiind foarte mari."
Profesorul geolog Nicolae Panin, fost director al Institutului Geoecomar, care s-a ocupat cu studierea platformei continentale romanesti a Marii Negre, spune ca in zona respectiva nu este vorba de rezerve mari de gaz si petrol: "Tot ce s-a spus in ultimul timp au fost niste cifre fara nici un fel de acoperire". Panin ne-a explicat ca nu exista o evidenta foarte clara a posibilelor zacaminte din Marea Neagra.
O harta cu aceste structuri dateaza de pe vremea lui Ceau-sescu, din anii ‘70, si a fost actualizata de un institut de cercetare elvetian si de descoperirile firmelor care exploreaza in zona, prin lucrari de seismica marina. "Se cunosc structurile geologice, cele care ar putea contine titei si gaze", ne-a spus Panin, dar acest lucru nu garanteaza nimic: "Aceste structuri pot arata foarte frumos, dar pot sa nu aiba nimic. Nu se poate spune nimic precis pana nu se inteapa cu un foraj". Cele descoperite pana acum au fost testate si fie sunt in exploatare, precum cea de la Lebada de catre Petrom, fie au fost abandonate. "Acum, Sterling a descoperit o mica structura de gaz. In rest, ce se cunoaste nu a dat rezultate. Zona castigata de la Ucraina este neexplorata si pana acum se stie de o singura structura care ar putea contine gaze si petrol. Dar sa spui ca acolo sunt rezerve nemaipomenite inseamna sa arunci cu piatra in balta", ne-a explicat profesorul.
Fostul director al ANMR, Gheorghe Buliga, demis de premierul Tariceanu in 2006, incearca sa ne convinga ca indepartarea sa nu are nici o legatura cu acordul Sterling. El confirma ca structurile de posibile zacaminte puse pana acum in evidenta nu inseamna nimic pana nu sunt sondate si studiate. Pana la plecarea sa din ANMR, aceste sonde nu fusesera inca forate, deci nu se poate vorbi despre cifre exacte. Buliga precizeaza ca exista patru faze in abordarea unui zacamant, de la faza de explorare si studiile de fezabilitate pana la exploatare si productie. Sterling abia a terminat prima faza.
Dinu Patriciu, directorul Rompetrol, a aparut in scandalul contractului Sterling, reinnoit de apropiatul sau politic, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dupa ce s-a aflat ca un administrator al Rompetrol, Nicolae Vidu, era in acelasi timp si angajat al canadienilor. Patriciu acuza "manipularea politica" si "teorii ale conspiratiei": "Foarte putini iau in considerare parerea specialistilor in domeniu, care spun ca cifrele privind potentialul platformei continentale sunt exagerate, iar costurile de explorare/exploatare sunt foarte ridicate". Nicolae Vidu si-a dat ieri demisia de la Rompetrol.
» Sterling vorbeste
Compania canadiana Sterling Resources a explicat ieri ca a investit in Marea Neagra inca din 1997, aproximativ 56 de milioane de dolari. In 2007 si 2008, explorarile s-au extins pe doar 254 de kilometri patrati, unde Sterling a forat trei sonde de explorare "care au confirmat existenta unor resurse de gaze naturale". Daca acestea vor putea fi exploatate, compania estimeaza ca va fi nevoie de o investitie de 450 de milioane de dolari. Suprafata care revine companiei, prin contract, se intinde pe 4.119 kilometri patrati, din care 3.865 au fost in litigiu cu Ucraina, deci inaccesibili. Acordul secretizat, semnat cu guvernul Tariceanu, nu a acordat suprafete suplimentare companiei. Intelegerea a fost semnata pe 24 august 2007, iar avizarea de catre Romania a durat 20 de luni, conform Sterling. Zacamantul de gaz gasit in structura Doina masoara doua miliarde de metri cubi. Recent, in 2008, Sterling sustine ca o noua structura, Ana, ar permite o exploatare de 17,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi.