7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie cumpără 1.000 de filtre de apă din Transilvania. Sistemele de...

Marea Britanie cumpără 1.000 de filtre de apă din Transilvania. Sistemele de filtrare vor fi produse pe platforma unei firme clujene de către o companie sibiană

Filtrele vor fi amplasate de UK AID în zonele de conflict, în taberele de refugiați și în alte zone în care lipsa apei potabile echivalează cu o criză umanitară de mari proporții.

Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Marii Britanii, UK AID, care este o agenție guvernamentală, va cumpăra 1.000 de sisteme de filtrare a apei produse în Transilvania.

Este vorba de un sistem dezvoltat de echipa tânărului cercetător Khaled al-Mezayen din Sibiu și care este produs pe platforma unei fabrici clujene, Energom. Sistemul de filtre va fi folosit în întreaga lume.

„Ne-am întâlnit cu UK AID, care a organizat o licitație acum cinci luni, pe site-ul lor. Am participat la această licitație și suntem singura firmă din România declarată câștigătoare la licitația respectivă. Celelalte firme câștigătoare sunt, în general, din Anglia. Cele 1.000 de aparate trebuie furnizate într-o perioadă de patru ani“, a declarat Khaled al-Mezayen.

Impresionat 
de suferințele 
din taberele de refugiați

Cercetătorul Khaled al-Mezayen s-a născut într-o familie cu origini mixte, siriană și română, și a fost educat în Franța, Siria și România. El a fost impresionat de activitatea tatălui său, un medic reputat care s-a implicat în ajutorarea refugiaților din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

„Am constatat că, în zonele cu probleme, asigurarea accesului la apă potabilă reprezintă o mare problemă. De aceea, m-am gândit la o soluție pentru a asigura accesul la apă“, a declarat tânărul cercetător, care a fondat compania Khar and Partners, prin intermediul căreia gestionează producerea acestor sisteme de filtrare.

Întors în Europa după vizitele în zonele cu probleme din Orient, tânărul, doctor în farmacie, a început să lucreze la crearea unui filtru performant, care să asigure apa potabilă pentru comunitățile aflate în dificultate. Sistemul nu utilizează deloc substanțe chimice și presupune o succesiune de mai multe filtre, formate din nisip, sticlă reciclată și carbon activ, care este atât de fin încât oprește inclusiv virusurile. Sistemul cântărește 250 de kilograme, are mărimea unui dulăpior și consumă cam tot atâta curent electric cât un bec obișnuit.

Sistemul poate asigura alimentarea cu apă potabilă pentru 5.000 de persoane. „Este vorba de un sistem de tip plug-and-play. Filtrul trebuie conectat la o sursă de energie electrică și la una de apă și produce apă potabilă care poate fi consumată fără probleme“, a explicat Khaled al-Mezayen.

Deocamdată, la Cluj, au fost produse doar câteva bucăți, iar unele dintre acestea au fost donate unor sate din Transilvania care aveau probleme cu apa potabilă. „Planul nostru e să dotăm și alte comunități, inclusiv spitale sau organizații precum Crucea Roșie“, a precizat Khaled al-Mezayen.

Inovare în domeniul științelor vieții

Acest sistem este rezultatul inovării aplicate în domeniul științelor vieții, a precizat profesorul universitar Iancu Morar de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. „Acest proiect este un exemplu clasic de inovație în domeniu. Din fericire, sunt și oameni care muncesc pentru aceste lucruri ce se dovedesc extrem de eficiente în practică. Sigur, mai există și alte exemple, care, din păcate, și-au găsit mai puțin aplicații practice la noi în țară. Poate că este de vină conservatorismul nostru. Dar iată că în alte părți ale lumii sunt mult mai bine primite decât la noi“, a precizat Iancu Morar. 

Sistemul de filtrare dezvoltat în Transilvania este apreciat și pentru că filtrele nu trebuie schimbate decât o dată la 10 ani. De asemenea, costurile de operare sunt foarte mici, iar producția de apă potabilă pentru o persoană nu costă decât 20 de bani pe zi, ceea ce înseamnă că sistemul poate fi folosit chiar și de cele mai sărace comunități. Recent, sistemul a fost recompensat și cu Central European Start-Up Award – premiul competiției naționale. De asemenea, a intrat în finala unei competiții internaționale care premiază inovația și care va avea loc în capitala Bulgariei, Sofia.

preț

Cât costă un filtru SOWAT

Prețul unui filtru de apă poate varia între 17.000 și 25.000 de euro, în funcție de capacitatea de filtrare și de alte specificații tehnice. Acest sistem a fost testat pentru prima oară la Sibiu.

Khaled al-Mezayen și colegii săi au extras apă din Cibin, pe care au filtrat-o și au băut-o, în cadrul unui eveniment cu public. Au oferit și probe spre analiză reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sibiu. „Au fost uimiți să vadă că apa poate fi atât de curată fără să utilizăm în niciun fel clorul“, a precizat tânărul antreprenor.

Primele sisteme SOWAT au fost deja instalate în mai multe mici comunități din județele Sibiu și Mureș care se confruntau cu problema lipsei apei potabile, dar compania Khar and Partners, cea care deține brevetul pentru fabricarea filtrelor de apă, are comenzi din state precum Maroc, Iordania 

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...

Austria își va da acordul pentru aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei

Saga aderării României la Schengen va avea un final pozitiv pentru noi. Reuniunea de la Budapesta a început, iar în cadrul ei ministrul austriac...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...
Ultima oră
Pe aceeași temă