Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus marţi un mecanism de „salvgardare” pentru a evita o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP, citată de Agerpres.
Acest mecanism ar include și suspendarea, timp de patru ani, a ajutoarelor sociale pentru muncitorii imigranţi proveniţi din Europa care vin în Marea Britanie.
Donald Tusk a promis de asemenea Londrei să „respecte drepturile şi competenţele” ţărilor care nu sunt membre ale zonei euro. ‘A fi sau a nu fi împreună, aceasta este întrebarea’, a scris Tusk pe Twitter, publicând ‘propunerile sale pentru un nou acord cu Marea Britanie în UE’.
Premierul britanic David Cameron a declarat marţi că propunerile prezentate de Uniunea Europeană pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în blocul comunitar reprezintă „un progres real”, subliniind totodată că ‘mai sunt multe de făcut’.
‘Proiectul documentului de renegociere al UE prezintă un progres real în cele patru domenii în care Marea Britanie are nevoie de schimbare, însă mai sunt multe de făcut’, a scris Cameron pe Twitter.
Acest mecanism de ‘frână de urgenţă” poate fi activat în cazul în care serviciile publice ale unei ţări sunt copleşite sau dacă sistemul de securitate socială este victima unui abuz repetat.
El a prezentat totodată un ‘mecanism’ prin care cele nouă ţări care nu au adoptat moneda unică îşi pot exprima îngrijorările şi primi ‘asigurările necesare’ cu privire la deciziile celorlalte 19 state europene care o folosesc.
Însă acest lucru ‘nu constituie un drept de veto şi nu poate întârzia decizii urgente’ în caz de criză financiară, a dat asigurări preşedintele Consiliului, precizând că detaliile activării urmează să fie discutate.
Aceste propuneri urmează să fie trimise capitalelor europene şi apoi analizate.
Premierul britanic David Cameron speră să ajungă la un acord cu cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE la summitul din 18-19 februarie de la Bruxelles, permiţându-i să organizeze un referendum în luna iunie privind menţinerea sau nu a ţării în cadrul Uniunii Europene.