UPDATE: Moscova consideră „inadmisibile” concluziile anchetei britanice privind presupusa implicare a Rusiei în asasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, anunţă Kremlinul. „Afirmaţiile potrivit cărora Rusia ar fi complice la moartea lui Aleksandr Litvinenko sunt inadmisibile”, a transmis Kremlinul, potrivit cotidianului Il Messaggero, citat de Mediafax.
„Preşedinţia Rusiei nu consideră verdict ancheta privind moartea lui Aleksandr Litvinenko. Această pseudoanchetă nu poate face decât să afecteze şi mai mult relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Rusia, prin canalele diplomatice, va oferi toate răspunsurile necesare la întrebările formulate de partea britanică în cazul Litvinenko”, a precizat Peskov. Potrivit unei comisii britanice, asasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, în 2006, a fost probabil aprobată de către preşedintele Vladimir Putin.
„Fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko a fost asasinat la comanda unui stat”, a afirmat joi premierul britanic David Cameron la Davos, după publicarea raportului unui judecător britanic în care sunt incriminaţi Rusia şi preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP, citată de Agerpres.
„Acest raport confirmă ceea ce noi am crezut dintotdeauna şi ceea ce ultimul guvern laburist credea pe vremea acelui asasinat îngrozitor, adică faptul că el a fost comandat de un stat”, a declarat David Cameron din Elveţia pentru posturile de televiziune britanice. „De aceea, precedentul guvern a decis să-i expulzeze pe diplomaţii ruşi, să emită mandate de arestare şi să refuze să coopereze cu agenţiile de securitate ruse, măsuri care persistă”, a mai spus premierul britanic. „Astăzi, am adăugat (la aceste măsuri) o îngheţare de bunuri şi am solicitat din nou autorităţile judiciare, pentru a vedea ce mai poate fi făcut”, a explicat Cameron.
Ambasadorul Rusiei la Londra va fi convocat de Guvernul Marii Britanii, după ce concluziille anchetei au aratat că este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinarea unui opozant rus, fostul fostului spion KGB Aleksandr Litvinenko, informează Mediafax.
Potrivit Ministrului de Interne, Theresa May, bunurile celor doi presupuşi asasini, Andrei Lugovoi, care este acum deputat într-un partid naţionalist, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun, vor fi blocate. Mai mult, poliţia a cerut extrădarea lui Andrei Lugovoi şi a lui Dmitri Kovtun, consideraţi, potrivit unui raport întocmit de un judecător britanic, asasini ai opozantului rus Aleksandr Litvinenko.
Litvinenko a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.
Citeşte şi: Marea Britanie: Preşedintele Putin ar fi aprobat asasinarea lui Litvinenko
Judecătorul Sir Robert Owen a declarat că este probabil ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi. Sir Robert Owen afirmă că cei doi suspecţi au acţionat probabil la ordinul serviciului rus de informaţii FSB de la Moscova.
„Ţinând seama pe deplin de toate probele şi analizele care mi-au fost disponibile, conchid că operaţiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobată de către domnul Patruşev şi, de asemenea, de către preşedintele Putin”, scrie el în acest raport de 300 de pagini, referindu-se la Nikolai Patruşe, directorul FSB de la vremea faptelor, şi la şeful statului rus, Vladimir Putin.
Activitatea lui Litvinenko în cadrul agenţiilor britanice de informaţii, criticile acestuia la adresa FSB şi a lui Putin şi asocierea sa cu alţi disidenţi ruşi sunt, potrivit judecătorului, posibilele motive ale asasinatului.
A existat „fără îndoială o dimensiune personală a ostilităţii” dintre Putin şi Livtinenko, adaugă el.
„Sunt convins că, în general, membri ai administraţiei Putin, inclusiv preşedintele însuşi şi FSB-ul, aveau motive să acţioneze împotriva lui Litvinenko, inclusiv să îl ucidă, la sfârşitul lui 2006”, scrie Sir Robert Owen.