Mai ales în lumea afacerilor, criza economică modifică destine şi oameni, altădată de succes, pot ajunge în ipostaze nefericite. Aşa s-a întâmplat şi cu patronii Beyler SA, Ahmet şi Osman Hoş, care înainte de producerea crizei erau proprietarii unei afaceri profitabile, iar recent au fost pe punctul de a fi arestaţi la cererea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, fiind acuzaţi de răpirea şi şantajarea unui om de afaceri turc, care le-ar fi plătit o răscumpărare de 50.000 de euro, după ce l-au ameninţat cu pistolul. SC Beyler SA, firmă cu capital privat integral străin, cu sediul în comuna Vânători, la nord de Galaţi, ajunsese să aibă un capital social de 11.100.000 lei. Principalul obiect de activitate, care a şi adus firma în topul profiturilor mari, era producţia şi comercializarea uşilor metalice.
Principala piaţă de desfacere era pe teritoriul României, însă uşile metalice fabricate la Galaţi erau exportate în Europa, în Africa de Sud şi în ţări din Orientul Apropiat. În secundar, obiectul de activitate al Beyler era şi de „dezvoltare imobiliară”, extinderea obiectului de activitate având loc după ce, în august 2007, firma a cumpărat un teren situat pe str. Domnească nr. 158, pentru construirea ansamblului rezidenţial „BeyCity 1”, format din patru blocuri de locuinţe. De-a lungul celor zece ani de funcţionare, din 1999 până în 2009, Beyler a fost firmă cu capital integral străin, având ca acţionari numai oameni de afaceri originari din Turcia. Beyler Decor SRL, cu sediul în Bucureşti, a fost înfiinţată de Gulhan Galip, obiectul de activitate fiind construirea de structuri şi tâmplării metalice. În 2001 controlul a fost preluat de Ahmet Hoş, care a ajuns să deţină 98% din acţiuni. Acţionar minoritar a devenit Osman Hoş.
Ahmet Hoş a transformat firma în Beyler SA, cu sediul la Vânători. Atunci a fost schimbat şi obiectul de activitate în „fabricarea de uşi şi ferestre din metal”. În 2005, Beyler era una dintre cele mai profitabile firme din Galaţi. În Topul IMM-urilor gălăţene se plasa pe locul 4 la categoria întreprinderilor mari, cu peste 250 de salariaţi, după celebrele firme Arabesque SA, Şantierul Naval Damen şi Vega 93. Beyler se plasa pe locul patru cu un profit brut de 9,9 milioane lei.
Datorii de 115 milioane lei, active de 87 milioane lei
O dată cu apariţia primelor semne ale crizei, activitatea Beyler a început să şchiopăteze, pentru că nu a mai beneficiat de credit comercial de la principalii furnizori, fiind nevoită să achite integral, în avans, materiile prime necesare procesului de producţie de uşi metalice. La data deschiderii procedurii de reorganizare judiciară lista celor care aveau de recuperat diverse sume de la Beyler SA era formată din 116 creditori, ce revendicau o sumă totală de 115.864.765 lei. Creanţa Bancpost, de 34.380.721 lei, era aferentă creditelor bancare acordate de bancă înainte de data deschiderii procedurii insolvenţei împotriva Beyler SA, stabilită prin sentinţa 1570/18.12.2010, pronunţată de Tribunalul Galaţi. Piraeus Bank are recuperat 20.560.581 lei, iar Raiffeisen suma de 15.119.640 lei. SC CST Logistik SRL are de recuperat 12.829.200 lei. Alţi mari creditori sunt ArcelorMittal şi SC Metal Zone SRL. A fost efectuată şi o evaluare a activelor imobiliare şi mobiliare. Potrivit „Raportului de evaluare”, valoarea de piaţă a proprietăţilor imobiliare şi bunurilor mobile din patrimoniul Beyler SA, este de 20.172.300 euro, respectiv 87.024.700 lei, din care 14.959.737 euro valoarea proprietăţilor imobiliare şi 5.212.517 euro valoarea bunurilor mobile. Din toamna trecută, lichidatorul Beyler, PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services IPURL, a început să scoată la licitaţie bunuri mobile şi terenuri.
Pe rolul Secţiei Comerciale a Tribunalului Galaţi se află dosarul 193/121/2009*, în care se judecă falimentul Beyler SA. La masa credală sunt înscrişi 89 de creditori, bănci, furnizori, persoane fizice. E fixat un nou termen pe 13 noiembrie. Pe rolul Tribunalului Galaţi s-a aflat şi dosarul 3424/121/2013, în care Registrul Comerţului a cerut lichidarea SC Beyler Construction SRL, firma care se ocupa de construirea blocurilor-turn de lângă „Praktiker”. Pe data de 7 iunie 2013, Tribunalul Galaţi a dispus radierea SC Beyler Construction SRL.
În urma proiectului „Bey City” au fost păgubiţi 90 de gălăţeni. Aceştia au plătit sume de la 75.000 la 120.000 de euro, dar în 2012 instanţa de la Curtea de Apel Galaţi a stabilit că nu au dreptul la contracte de vânzare-cumpărare.
Patronii Beyler, pe punctul de a fi arestaţi
Pe 12 iunie, cei doi acţionari ai Beyler SA, Ahmet şi Osman Hoş, au fost reţinuţi cu „mascaţii”, fiind acuzaţi de şantaj, lipsire de libertate şi înşelăciune. Potrivit anchetatorilor, în urmă cu doi ani, Ahmet şi Osman Hoş au răpit un conaţional şi, sub ameninţarea că îl vor ucide, au încasat de la soţia acestuia suma de 50.000 de euro. În dosarul 11542/233/2013, instanţa de la Judecătoria Galaţi a dispus ca Ahmet şi Osman Hoş să fie cercetaţi în stare de libertate, dar celor doi le este interzis să părăsească România. Procurorii au făcut recurs, cerând arestarea preventivă, însă instanţa de la Tribunalul Galaţi a respins solicitarea Parchetului. Tribunalul a menţinut interdicţia dispusă de Judecătorie: Ahmet Hoş şi Osman Hoş au interdicţia de a părăsi ţara până pe data de 11 iulie 2013.
Acuzaţi şi de înşelăciune
Cei doi mai sunt suspectaţi şi de comiterea altei infracţiuni penale. Pe parcursul anului 2009, în calitate de administratori ai Beyler, au achiziţionat produse chimice, materiale de construcţie şi tichete de masă, de la şase societăţi comerciale din Bucureşti, Galaţi şi Neamţ, pentru care au emis 11 file cec, în valoare de 1.057.565 lei, fără a avea disponibil în cont.