Fregata „Marasesti” a acostat ieri dimineata in portul militar Constanta dupa 10 zile petrecute pe mare. „Marasesti” a fost nava comandant a celei de-a cincea activari a gruparii navale BLACKSEAFOR si in acelasi timp a primit nota maxima la exercitiile desfasurate in apele internationale.
Impreuna cu celelalte patru nave de razboi din compunerea „unitatii” BLACKSEAFOR 2005, „Marasesti” a executat mai multe misiuni cu caracter umanitar, dar si exercitii specifice unei forte navale. Mai exact, a fost vorba despre controlul traficului de nave, inspectii la bord si operatiuni antisubmarin. Capitanul Comandor Adrian Iordache, comandantul fregatei „Marasesti”, a declarat ca nava sa a fost prima care a descoperit submarinul-tinta, iar daca misiunea s-ar fi desfasurat in conditii reale, acesta nu ar mai fi avut scapare. Batrana fregata a primit laude din partea tuturor ofiterilor care au participat la aplicatie. De altfel, inca din faza de proiect, „Marasestiul”, care pe atunci se numea „Muntenia” si era incadrata in clasa crucisatoarelor usoare portelicoptere, a fost conceput pentru lupta cu submarinele. De altfel, si comandorul Alexandru Marsu, comandantul intregii grupari BLACKSEAFOR, s-a declarat satisfacut de evolutia navei romanesti, mai ales ca au fost executate mai multe exercitii in premiera.
O mana de ajutor de la „Regina Maria”
Manevrele de acostare ale fregatei s-au desfasurat cu dificultate. Intrucat locul obisnuit de „parcare” al navei „Marasesti” a fost ocupat de fregatele englezesti, fostul crucisator a fost nevoit sa acosteze in dana rezervata navei-scoala „Mircea”. Si, cum fregata este de aproape doua ori mai lunga decat dana, a fost necesara o manevra de „invaluire”, astfel incat vasul sa vina paralel cu cheiul. Echipajul a primit o mana de ajutor de la fregata „Regina Maria”. Comandantul acesteia din urma, comandorul Costel Tataru, nu este nimeni altcineva decat fostul „boss” de pe „Marasesti”. Ofiterul a intuit probabil ca acostarea va fi delicata si a dorit sa-si ajute astfel fostul echipaj si pe comandantul „Marasestiului”, care i-a fost secund. In cele din urma, nava a acostat fara nici o zgarietura, iar marinarii au sarit in bratele familiilor. Incepand din aceasta vara si pana anul viitor, Romania este tara gazda a BLACKSEAFOR. Marina militara si-a desemnat ofiterii de la comanda aplicatiei, iar fregata „Marasesti”, care de curand a implinit 20 de ani de serviciu, a devenit nava-amiral a editiei 2005-2006. Comandamentul Operational Naval va mai conduce o aplicatie asemanatoare si anul viitor, dupa care va preda comanda unei alte forte navale din Marea Neagra.