17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialMApN face legea la baza de schi fond si biatlon de langa...

MApN face legea la baza de schi fond si biatlon de langa Predeal

La numai cativa kilometri de Predeal, pe drumul catre Izvorul Rece, exista singura baza sportiva de schi fond si biatlon din tara. Din 1987, cand a gazduit Spartachiada Militara, nu au mai fost realizate insa nici un fel de imbunatatiri pana anul trecut cand Ministerul Apararii Nationale si Primaria orasului Predeal au facut investitii serioase pentru modernizarea complexului in vederea organizarii Campionatelor Mondiale Militare. Intrecerile mondiale s-au desfasurat cu succes, dar ultimele retusuri pentru obtinerea standardelor de omologare a bazei, facute in graba, din zapada, s-au „topit” la cateva saptamani dupa incheierea competitiei. In momentul de fata, baza mai are nevoie doar de cateva imbunatatiri pentru a fi omologata definitiv, lucru care i-ar permite gazduirea unor intreceri de anvergura cum ar fi etape de cupa mondiala sau campionate europene. In general, concursurile la acest nivel sunt puternic sprijinite financiar de forurile internationale de specialiate, iar organizatorii beneficiaza de avantaje materiale semnificative, ceea ce ar echivala cu fonduri importante pentru schiul fond si biatlonul din Romania. De un an insa nimeni nu a mai miscat un deget in directia investitiilor, iar ceea ce a fost construit risca sa se deterioreze in timp. In plus, baza nu mai poate fi folosita pentru pregatire de sportivii cluburilor din imprejurimi sau de componentii loturilor nationale din cauza inexistentei unui protocol incheiat intre Ministerul Apararii Nationale, Primaria Predeal si Federatia Romana de Schi si Biatlon. De aproape un an incheierea unei astfel de intelegeri treneaza se pare din cauza temerilor unora dintre cei implicati sa-si ia angajamente scrise.

Primarul orasului Predeal o da cotita

Cateva intrebari simple legate de starea actuala a bazei din apropiere de Predeal si de posibilitatile sportivilor de a se pregati in cadrul acesteia l-au pus pe jar pe Mihai Vestea, primarul orasului. Dand semne vadite de nervozitate, oficialul din Predeal a raspuns initial mai mult cu alte intrebari de genul: „Dar cine v-a trimis? De ce va intereseaza? Interesele cui le reprezentati?” Mai mult, a oferit informatii ambigue si vizavi de proprietarul bazei sportive care se intinde pe o suprafata de aproximativ 30 hectare: „Baza nu-i a noastra, ci a orasului Predeal si oricine a facut o solicitare scrisa a putut beneficia de toate avantajele pe care le ofera complexul. De altfel este loc public, puteti merge sa va convingeti”!

Lotul national, interzis in „baza militara”

„Locul public” de care vorbea primarul este insa, nici mai mult, nici mai putin decat un obiectiv militar, imprejmuit cu gard de sarma intrucat baza apartine Clubului Sportiv Aplicativ Militar Bucegi din cadrul UM 1053 Predeal, o treime din teren aflandu-se in proprietatea Ministerului Apararii Nationale. Mai mult, daca pana inainte de Mondialele militare oricine se putea folosi de partiile si poligonul din dotare fara prea multe formalitati, in momentul de fata, dupa ce MApN a investit doua milioane de euro in reamenajarea complexului, au fost instituite restrictii vizavi de accesul in perimetru al sportivilor altor cluburi si chiar ai loturilor nationale.

Se impune un protocol

„Consideram ca este timpul sa se intre pe un fagas normal, a precizat colonelul Stefan Marginean, seful sportului din cadrul MApN. Daca inainte de Mondiale oricine putea folosi baza dupa bunul plac, acum se impune incheierea unui protocol, potrivit caruia potentialii beneficiari sa-si asume in scris si anumite obligatii (n.r. – ca toti cei implicati in problema, colonelul a evitat sa precizeze ca cei care vor folosi baza vor trebui sa faca si o serie de investitii). Noi suntem deschisi oricarei colaborari atat cu cluburile civile, cat si cu federatia romana de specialitate pentru ca interesul este ca singura baza de schi si biatlon din tara sa fie folosita de toti practicantii acestei discipline. Speram ca dupa Jocurile Olimpice de la Torino Federatia impreuna cu Consiliul local al orasului Predeal vor intocmi o strategie pentru viitor agreata si de Ministerul Apararii pentru ca lucrurile sa intre in legalitate”, a precizat colonelul Marginean.

Centru olimpic la Predeal?

La o zi dupa prima discutie, primarul orasului Predeal a devenit mai comunicativ si ne-a impartasit chiar unul dintre motivele pentru care de aproape un an se amana semnarea unui protocol MApN-Federatie-Primarie: „Nu vrem sa ne grabim pentru ca am dori chiar sa infiintam un centru olimpic pentru sporturile de iarna la Predeal, deoarece aici avem cele mai bune amenajari din tara. Ar avea de castigat atat sporturile de iarna de la noi, cat si imaginea orasului Predeal”.
Dupa cum se observa, la nivel de declaratii lucrurile sunt ca si aranjate. La capitolul „practica” suntem insa deficitari. Sa speram ca pana la incheierea mult asteptatei conventii, fara de care in primul rand activitatea lotului national de schi fond si biatlon este perturbata, nu vor trece ani. Unul s-a scurs deja!

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă