Eroarea judiciara trebuie disociata de inscenarea judiciara. Cazul Samoilescu este evident. Militienii si procurorul au inventat probe si i-au inscenat taximetristului o crima, a fost tinut in lanturi mai bine de doi ani, pana cand a fost descoperit adevaratul criminal. Dupa Revolutie, atat militienii, cat si procurorul din dosarul Samoilescu au ajuns in prim-planul vietii politice.
Curios, pana la interventia presedintelui, in cazul Norica, timp de patru saptamani de la propunerea pentru fotoliul Justitiei, nimeni n-a invocat episodul "nepoata". Toti am vazut ca nepoata se juca cu cartela, dar pana la urma s-a dovedit ca n-a votat. Votul n-a existat. Pentru ca si-a lasat nepoata in fotoliul senatorial si-a recunoscut vina, si-a cerut scuze. A fost o greseala, dar raul cel mare – votul – nu s-a produs.
Ce-a facut presedintele? Bogata Norica nu este, corupta nu este, atunci arunci pe piata mai intai incidentul cu nepoata, apoi vii cu "mapa". A jucat cartea nepoatei, avand in maneca asul "Valerica". A cautat-o la dosar, sa-i gaseasca "ceva".
Dinspre Presedintie au venit, adicatelea, "date relevante" din "mapa profesionala" – citam din comunicatul presedintelui: "A instrumentat un dosar penal in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat". Basescu s-a substituit unei instante. El a vazut dovezile, le-a cantarit, le-a judecat si a dat verdicte. Minciuna cu incarcerarea lui Valerica este ca o inscenare judiciara.
Presedintele s-a ferit de vechii termeni "dosar de cadre" si "militie". Inventeaza "mapa", iar militiei ii zice politie (aparuta in ‘90). Nu sunt erori intamplatoare. Grav este verdictul prezidential ca "o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata". Presedintele, cu atatia consilieri langa el, avea posibilitatea sa fie exact, dar a preferat sa arunce pe piata publica o minciuna. Or, chiar fratii lui Valerica au afirmat ca acesta n-a stat la inchisoare nici macar o ora, n-a executat nici o pedeapsa privativa de libertate. Abuzul era al Militiei. Confuzia dintre persoanele Valerica Ionita nu-i apartinea procuroarei, ci militiei. Mai exista si filtrul judecatorului pentru ca procurorul propune, judecatorul judeca.
Presedintele putea sa ramana consecvent pozitiei sale. Cum il stim direct, putea sa spuna asa: n-o agreez pe Norica si gata. Dupa principiul declarat recent: "Eu decid".
In momentul in care s-a dovedit ca Valerica Ionita n-a fost incarcerat, presedintele avea ocazia sa-si corecteze acuza. Asta pentru ca vorbim de moralitate si de greseli.
Cand s-a anuntat conferinta de presa de acum doua zile, ne-am zis ca presedintele macar va repara greseala, daca n-o va recunoaste. Nici vorba, a plusat spre "adevarul complet" si ne-a spus, asa, in treacat ca nu conteaza ca "au stat mai mult sau mai putin in puscarie". Judecatorul Basescu a dat si verdicte: Norica a incalcat norme, daca nu chiar si legi.
Tot miercuri seara "juristul" Basescu a facut apel la Legea 303 din 2004, care se refera si la mapa profesionala a magistratilor. Numai ca aceasta difera de dosarul profesional de dinainte de ‘90, care era un dosar de personal sau de cadre, de fapt un cumul a doua dosare distincte – dosarul profesional si dosarul politic. Acesta continea Fisa de personal, care se mai numea si Chestionar sau Foaie de Serviciu. In afara de date domestice, aceste dosare contineau si elemente de dosar politic – daca titularul sau rudele au participat pe frontul antisovietic, ce misiuni au avut, pe cine cunosc din acea perioada, daca au facut munca obligatorie, in ce partide au fost inscrise, ce sanctiuni de partid au avut, daca au rude in strainatate, cand au plecat si in ce relatii se mai afla cu titularul. Alaturarea pe care presedintele o face cu mapa profesionala din Legea 303 este periculoasa, pentru ca dosarul profesional de dinainte de ‘90 cultiva suspiciunea, indoiala, ascultatul, ura fata de "dusmanii patriei". Asemenea dosare contin si angajamente scrise, note de relatii care inglobau si turnatoriile la "disciplina si morala", referintele (atitudinea fata de regim). Aici erau consemnate "petele", "tinichelele".
Presedintele, incercand sa reanalizeze, ca jurist, mapele, forteaza nota: dosarul profesional din comunism ar fi acelasi lucru cu mapa profesionala din Legea 303. Vezi Doamne, n-ar fi procedat ca un securist cerand mapa, pentru ca Legea 303 prevede ca situatia profesionala a magistratilor se pastreaza intr-o mapa profesionala. Ar fi grav daca modelul de dosar profesional de dinainte de ‘89 este perpetuat prin Legea 303. Mapa din "303" este altceva. Se refera la fisele evolutiei carierei de magistrat din dosarul profesional care se intocmeste si se pastreaza la Consiliul Superior al Magistraturii. Dar CMS nu exista inainte de ‘89. "303" graieste cat se poate de clar: se "intocmeste". Este vorba de mapa profesionala din democratie. si ar fi prea de tot ca dosarele profesionale de astazi sa contina rubrici de genul "originea si apartenenta sociala". Daca Basescu s-a condus dupa "303", prin extensia pe care o face dosarului de cadre, inseamna ca a incalcat legea, pentru ca "303" spune clar ca datele continute in dosarul profesional sunt confidentiale. Dar "303" se refera exclusiv la actualii magistrati, la formarea profesionala si evaluarea periodica.
Logica lui Basescu este tribala si de aceea spala mizeriile in public cu mape pe post de arme de santaj. S-a specializat in catalogari si verdicte emotionale.