Ceea ce părea o inițiativă personală a ministrului Educației, Liviu Pop, se dovedește o strategie guvernamentală: elevii vor învăța după un manual unic, elaborat de o editură de stat, tipărit la o instituție în subordinea Executivului.
Argumentul lui Mihai Tudose pentru întoarcerea școlii românești la practicile din comunism este „importanța strategică națională“. În Programul de guvernare PSD 2017 – 2020, Educația nu apare printre proiectele strategice. O dovadă: PSD a alocat educației mult sub procentul de 6% convenit prin pactul politic din 2008.
Ștefan cel Mare să ne judece
Premierul Mihai Tudose a declarat că „ceea ce doresc e să avem manualul tip, fixat… Am auzit că suntem împotriva culturii dacă manualele se tipăresc la o singură editură, eventual a statului. …Toată problema sau jumătate e generată de acel război al editurilor. Le declarăm de importanţă naţională strategică, că sunt cărţile de pe care învaţă copiii noştri şi le facem la Monitorul Oficial“, a declarat Mihai Tudose.
Săptămâna trecută, ministrul Educației, Liviu Pop, anunțase că Editura Didactică şi Pedagogică va prelua integral editarea manualelor şcolare.
Pentru a pune în practică această strategie, care încalcă legea concurenței, Mihai Tudose susține că „manualele ar putea fi tipărite în viitor la Monitorul Naţional, dacă ar fi declarate de importanţă naţională strategică“.
Sănătatea ar fi trebuit declarată de importanță strategică, România fiind liderul mortalității infantile. Infrastructura, la fel, dat fiind că pe drumurile din România mor peste 2.000 de persoane. Educația nu a fost inclusă printre proiectele strategice naționale ale Programului PSD de guvernare.
„În vederea creșterii investițiilor publice, dar și a celor de tip parteneriat public-privat vom modifica și simplifica legislația privind achizițiile publice. Un capitol distinct în cadrul acestor acte normative îl va reprezenta cel destinat proiectelor strategice de interes național: autostrăzi, căi ferate rapide, irigații, achiziții de tehnică militară. Totodată, achizițiile făcute de către autoritățile centrale în ceea ce privește bunurile și serviciile se vor face centralizat, de către o unitate de achiziții centrală. În acest fel, cheltuielile cu bunuri și servicii, atât din străinătate, dar și din celelalte domenii se vor diminua cu aproximativ 10%-15%“, se arată în Programul social-democraților.
Veniți de luați siguranță națională
Liderii PSD s-au mai jucat cu vorbe grele precum interes național. Un proiect de importanță națională a fost considerat BRUA, care presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale de 528 kilometri. De importanță strategică națională a devenit modernizarea a patru stadioane pentru Campionatul European.
În 2013, în urma acordului cu FMI, patru companii au fost declarate de importanță strategică – Romgaz, Electrica, Hidroelectrica, Oltenia. În 2016, Guvernul a luat măsuri pentru „scoaterea de urgență a unor terenuri din circuitul agricol întrucât determină întârzieri în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, de interes strategic pentru România“.
Am dat aceste exemple pentru a arăta că incapacitatea ministerului Educației de a organiza licitații transparente și în timp util pentru manuale este departe de a putea fi declarată de importanță strategică, așa cum ar vrea Mihai Tudose.
Liviu Pop încredințează o afacere de zeci de milioane de euro unei edituri pe care o controlează
Editurile: un atentat
Mihai Mitrică, director executiv la Asociația Editorilor din România a spus la RFI că piața manualelor reprezintă o treime din piața totală de carte. „Decizia de interzicere a manualelor alternative va afecta grav sistemul educațional din România“ – a mai explicat Mihai Mitrică.
Președintele Federației europene, Henrique Mota, a tras un semnal de alarmă după ce „o singură editură având rădăcini în comunism va edita manualele. În acest fel, profesorii și copiii din România nu vor mai avea posibilitatea de a alege dintre mai multe varietăți de manuale și nici nu va mai exista o competiție între edituri pentru a edita cele mai bune manuale“, potrivit Publishing Perspectives.