2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialManifestul de indignare

Manifestul de indignare

O carte de doar 29 de pagini, un pamflet social scris de un autor nonagenar, a devenit un adevărat fenomen în Franţa, vânzându-se în peste 500.000 de exemplare în câteva săptămâni.

Volumul-manifest „Indignaţi-vă”, semnat de Stéphane Hessel, în vârstă de 93 de ani, a ocupat timp de cinci săptămâni locul 1 în topul vânzărilor de carte din Hexagon, detronându-l pe starul literaturii franceze, Michel Houellebecq, cu al său ultim roman „Harta şi teritoriul”. În timp ce presa încearcă să explice popularitatea neaşteptată a lui Hessel, cartea stârneşte vii dezbateri între intelectualii francezi.

„În lume, există lucuri insuportabile”

Recunoscut drept un activist social-democrat, Stéphane Hessel (fost membru în mişcarea de rezistenţă şi unul dintre coredactorii Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului din 1948) face apel la „insurecţie paşnică” şi îi îndeamnă pe tineri nu la revoltă, ci la indignare. „Motivele de indignare pot părea astăzi mai puţin clare într-o lume complexă. Dar în lume există lucrruri insuportabile. Pentru a le vedea, trebuie să priveşti atent, să cauţi. Le spun tinerilor: «Căutaţi un pic, veţi găsi». Cea mai rea atitudine este indiferenţa, să-ţi spui: «Nu pot să-l ajut, să se descurce».”

Indignat de tratamentul aplicat rromilor

Inventarul indignărilor sale rămâne însă foarte general, remarcă presa din Hexagon. În Franţa, Hessel critică politica lui Nicolas Sarkozy faţă de pensionari, dar şi faţă de emigranţi. Şi „lipsa de umanitate” în tratamentul aplicat rromilor din estul Europei de guvernul Sarkozy este unul dintre motivele de indignare ale scriitorului. „Aş vrea ca fiecare dintre voi să vă găsiţi motivele personale pentru indignare. Este preţios. Când eşti indignat de ceva, cum am fost eu de nazism, devii militant, puternic şi angajat.”

La nivel mondial, scriitorul atacă dictatura pieţelor financiare, prăpastia care se adânceşte între bogaţi şi săraci, dar şi modul în care sunt trataţi de către Israel palestinienii din Gaza.

Hessel apreciază câteva progrese notabile în istoria ultimului secol: sfârşitul Apartheidului, căderea Zidului Berlinului, decolonizarea. Dar, crede el, tendinţele s-au inversat după 2000: „Primii ani ai secolului 21 au fost o perioadă de recul. Acest recul îl explic în parte prin mandatul de preşedinte al lui George Bush, prin atentatele de la 11 septembrie şi consecinţele dezastruoase asupra SUA, precum intervenţia din Irak. Suntem la o cumpănă, între ororile primului deceniu şi oportunităţile deceniilor viitoare. Trebuie să sperăm, întotdeauna trebuie să sperăm”.

„Kitul Ikea de indignare”

Nu toată intelectualitatea franceză împărtăşeşte opiniile bătrânului revoluţionar. Criticii săi numesc cartea „kitul Ikea de indignare” şi îl acuză pe autor – „un şarpe veninos” – că oferă „o privire deliberat mutilată asupra lumii”.

Cu doar un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa, Hessel, care a recunoscut că o susţine pe reprezentanta partidului socialist, Martine Aubry, într-o eventuală candidatură pentru Palatul Elysée, afirmă că „Indignaţi-vă” nu este nicidecum o platformă electorală.

Filosoful francez Edgar Morin crede că Hessel a reuşit să catalizeze întreaga atenţie a francezilor din cauza climatului social tensionat, marcat de criză şi de eşecul marilor manifestaţii din toamna anului trecut împotriva reformei sistemului de pensii: „Mesajul său este: «Îndrăzniţi, manifestaţi, nu vă resemnaţi»”.

Cartea va apărea în State, dar şi în Coreea de Sud

Succesul lui Stéphane Hessel a depăşit încă de la lansare graniţele Franţei. Cererile de editare ale manifestului vin din întreaga Europă, dar şi din Statele Unite sau din Coreea de Sud, potrivit editorului său, Sylvie Crosmman. „Pregătim cel de-al 11-lea tiraj. Va fi de 800.000 de exemplare”, declară Sylvie Crossman, reprezentanta micii edituri Indigene din sudul Franţei, care a pariat pe mâna lui Hessel.

„Prin aura sa personală şi prin viaţa lui extraordinară, Stéphane Hessel este o punte între marea mişcare de Rezistenţă şi micile rezistenţe cotidiene”, explică editorul.

„Este un fenomen surprinzător”, constată şi Yannick Lerible, reprezentant al unei mari librării pariziene. „Cartea se vinde ca pâinea caldă. Reţeta succesului ţine, fără îndoială, de mai multe ingrediente: un titlu provocator, un preţ seducător (doar 3 euro) şi o semnătură convingătoare. Stéphane Hessel are aura unui bătrân înţelept, capabil să transceadă clivajele politice din această perioadă de criză”, analizează librarul.

Cine este Stéphane Hessel

Evreu născut la Berlin în 1917, Stéphane Hessel a devenit cetăţean francez în 1937, s-a angajat în mişcarea de Rezistenţă în anii ocupaţiei naziste, a scăpat cu viaţă din lagărele de concentrare de la Buchenwald şi Dora, a fost diplomat, iar în 1948 a fost unul dintre intelectualii care au redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă