Juriul Festivalului International de Folclor de la Galati a dat toate premiile importante ansamblurilor romanesti, celor din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Georgia si Republica Moldova rezervandu-le premiile de convenienta, pentru virtuozitate, impresie artistica si popularitate!
Festivalul International de Folclor „Doina Covurluiului” de la Galati s-a dovedit inca de la prima sa editie o initiativa inspirata a conducerii Centrului Cultural „Dunarea de Jos”, pentru ca pe parcursul celor cateva seri de festival mii de galateni au luat cu asalt esplanada din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, unde au fost programate spectacolele. Pe langa ansamblurilor din Romania, evident ca publicul a fost atras mai mult de spectacolele sustinute de ansamblurile folclorice din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Georgia si Republica Moldova, iar la cererea publicului acestea si-au reluat spectacolele sustinute in concurs. Din pacate, entuziasmul cu care galatenii au primit organizarea festivalului si eforturile facute de organizatori de a pune in practica un asemenea proiect cu un buget extrem de redus, au fost umbrite de o manevra uluitoare a juriului. Desi in prealabil nu fusese anuntata o separare pe sectiuni a modului de acordare a premiilor, la spectacolul de gala premiile au fost acordate, separat.
Peste hotare, premiile de categoria a 2-a
Mai rau de atat, juriul a decis sa acorde ansamblurilor invitate de peste hotare premiile de categoria a 2-a, ansamblurilor din Galati, Tulcea si Focsani, acordandu-le trofeele importante. Astfel, revelatiei festivalului, ansamblului „Perkhuli” din Georgia i-a fost acordat doar „premiul pentru virtuozitate”, „premiul pentru autenticitate” a revenit ansamblului „Prnjavor” din Serbia, „premiul pentru impresie artistica” ansamblului „Dobroudjanche” din Bulgaria, iar „premiul pentru popularitate” grupului „Aries” din Ucraina. La „sectiunea romana”, Marele Premiu si Trofeul Festivalului au revenit ansamblului gazda, „Doina Covurluiului” din Galati, care a prezentat un spectacol de mare calitate artistica, cele doua premii intai au revenit ansamblurilor „Baladele Deltei” din Tulcea si „Nistrenii” din Soroca, Republica Moldova, iar Premiul 2 a fost acordat ansamblului „Tara Vrancei” din Focsani. Premiul 3 nu s-a acordat. Aceasta manevra a juriului condus de presedintele Academiei de Dansuri Populare din Romania, maestrul coregraf Puiu Vasilescu, a lasat un gust amar. Din juriu faceau parte si reprezentanti ai ansamblurilor romanesti participante si probabil ca acestia au gasit prilejul cel mai bun de a pune de o tarasenie tipic romaneasca, transandu-si premiile, pentru a mai adauga la palmaresul ansamblurilor pe care le conduc cate un premiu obtinut la festival international. Cel de la Galati.
Un fel de „Cantarea Romaniei”
Evident, ca aceasta manevra a membrilor juriului ar putea sa-i coste destul de scump pe organizatori, pentru ca pe viitor s-ar putea sa nu mai intereseze pe prea multe ansambluri de peste hotare participarea la un festival international, la care premiile principale sunt acordate discretionar, numai ansamblurilor din tara gazda, artistilor straini fiindu-le rezervate premiile „et caettera”. Acest episod jenant aminteste de metehnele activismului cultural din anii '80, cand de dragul unor rezultate bune la „Cantarea Romaniei”, culturnicii de ocazie erau in stare sa comita orice fel de compromisuri. Dincolo de aceasta nefericita manevra a unora dintre membrii juriului, este de remarcat performanta organizatorilor de la Centrul Cultural „Dunarea de Jos” de a realiza un asemenea proiect ambitios, dar si calitatea spectacolelor sustinute de cei peste 250 de artisti participanti la festival pentru care, de fapt, adevaratele premii au fost aplauzele miilor de spectatori.