17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialManelele, protejate intelectual

Manelele, protejate intelectual

Pana acum, casa de productie a televiziunii Taraf TV a scos videoclipuri de pe youtube.com insumand peste 100 de milioane de vizualizari.

De pe youtube, cea mai populara platforma de incarcare video a lumii au inceput sa fie sterse masiv clipuri. Razboiul juridic dintre Viacom, detinatorul MTV, VH1, studiourilor Paramount etc., si gigantul google, detinatorul youtube, a condus la scoaterea a peste 100.000 de clipuri; la sfarsitul anului trecut, Warner Bros nu a mai reinnoit contractul cu youtube, ceea ce a provocat evaporarea altei serii de clipuri (Madonna, Metallica etc). Prin urmare, sunt tot mai frecvente situatiile in care dai click si link-ul spre youtube te anunta ca "This video is not available in your country" sau altceva asemanator.
In Romania, razboiul drepturilor de autor de pe youtube s-a simtit mai putin – in cursul anului trecut au aparut plangeri pe blogosfera (jimmi.ro, adipopescu.com) ca filmulete luate de pe ProTV si incarcate pe youtube au fost sterse la cererea televiziunii din Pache Protopopescu. Pe de alta parte, si cel putin in ce priveste clipurile, Media Pro Music are o politica foarte permisiva, avand propriul cont pe youtube de pe care isi posteaza clipurile, declara reprezentantul Media Pro Music.

Guta, Fratii de Aur, Babi Minune dispar de pe youtube
In acest context, gestul Taraf Media Production SRL, casa de productie a televiziunii Taraf TV, este cu atat mai radical. Cum Taraf Media Production detine in acest moment dreptul de difuzare online de la majoritatea caselor de productie de gen (Amma, Grand Production Bursuc, Audio Tim, Best Music, Spiros, Viper etc.), a decis sa-si exercite dreptul de detinator de copyright. "Exista pe Youtube o sectiune de "copyright infringement", incalcari ale copyright-ului. Am aderat la programul de verificare de continut, un drept pe care foarte putini detinatori din Romania il exercita. O data ce am dat formularul pe fax cu cererea stampilata, am fost acceptati de biroul din Irlanda (dupa trei zile lucratoare)", ne-a declarat Vasile Florea, directorul general al casei de productie.

 

"In acest moment, prin upgrade la contul nostru de pe youtube, putem marca orice continut cu tagul "infringes my copyright"/ imi incalca dreptul de proprietate intelectuala", iar continutul respectiv este retras imediat de pe site. Astfel, am retras videoclipuri care insumau aproape 100 milioane de vizionari de pe youtube… Se pare ca noi am inchis cel mai mare canal de manele de pe youtube. In clipa de fata, bineinteles ca nu am reusit sa eliminam toate materialele. Ne bazam pe faptul ca munca de upload (incarcare – n.red.) este sisifica, comparata cu scoaterea acelui continut. Am tratat la fel orice captura de pe postul Taraf TV, care este cumva sora mai mare a societatii noastre)". Dintre artistii care fac vizualizari, directorul Florea ii mentioneaza pe Nicolae si Nicoleta Guta, Fratii de Aur (Sorin si Adi de Adi), Denisa, Babi Minune si multi altii.

 

"Dupa fiecare moment de "curatenie" avem o pauza de 24-48 de ore pentru ca motorul de cautare sa isi reimprospateze listele. In orice caz, in acest moment clipurile pe care le scoatem nu mai au sute de mii pana la milioane de vizionari. Multe sunt proaspete si fac maximum cateva sute de vizionari pana le descoperim. Prioritate au in acest moment piesele cele mai noi."

Taraf isi face youtube cu taxa
Care este scopul acestei actiuni? E simplu, Taraf si-a construit propriul site de vizionat clipuri (tarafmedia.ro) si vrea sa-si indrume fanii spre acesta – urmand ca in timp sa incaseze o taxa de abonament. "Site-ul este in acest moment inca la stadiul "Beta". Astfel, momentan, videoclipurile pot fi vizionate gratuit. In timp se va adauga si continutul difuzat pe Etno TV. Cand se va ajunge la forma finala, continutul va fi disponibil contra unei taxe lunare modice, accesibila oricui. Vrem sa urmam modele ca cele lansate de cateva luni in SUA (hulu.com, Amazon online VOD).

Ei practica abonamente de genul "all you can eat"/ "tot ce vrei sa infuleci" contra unui abonament lunar modic – dar au si foarte multe materiale puse la liber, acestea fiind acoperite de spoturi publicitare."
Pe de alta parte, o simpla privire aruncata in curtea postului TV Taraf, arata ca, in ciuda popularitatii genului, reclamele sunt o problema cronica a postului – care pare ca traieste mai mult din SMS-uri suprataxate decat din firavele calupuri publicitare. Ramane de vazut cum o sa atraga tarafmedia.ro publicitate, in conditiile in care publicitatea online este mult mai prost platita. "Inca mai intampinam probleme cu publicitatea", recunoaste directorul casei de productie, "pentru ca firmele de renume din Romania nu vor sa isi asocieze numele cu ideea de "manele".

 

Insa din studiile noastre concrete stim ca sunt site-uri ca vitanclub.net – care in decembrie 2008 a avut vizite de la 1,98 milioane IP-uri unice. La fiecare IP este conectat un calculator cu broadband ceea ce face din utilizatorii respectivi consumatori potentiali de publicitate." Un studiu din 2006 arata ca manelele sunt cel mai popular gen printre tinerii din Romania – dar si cel mai piratat; pare ca raspandirea lui intra intr-o logica mai degraba spontana si "virala" decat controlata si economica. E de vazut, asadar, in ce masura un gen pe care oamenii il considera "la liber" ca folclorul poate fi facut sa aduca bani impunand o taxa pe circulatia lui.

 

Riscul pe care si-l asuma Taraf Media Production este mai mare decat cel al omologilor americani pentru ca in Romania profunda a manelelor nu exista o traditie a tuturor drepturilor de autor, constiinta ca pirateria e in ultima instanta tot un fel de infractiune (si nici la fel de multi bani, in definitiv). In compensatie, Taraf Media Production promite "videoclipuri si muzica la calitate studio. Clipurile sunt difuzate la calitate DVD pentru cei care dispun de o banda constanta de minimum 128 kB/s".
O sa scoata fanii banul din buzunar ca sa se bucure de calitatea DVD? Sau o sa ia clipul cu DC±±?

Cele mai citite

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă