18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial"Manechinul Diavolului" la Amman

„Manechinul Diavolului” la Amman

Televiziunea de stat iordaniana a difuzat duminica seara mai putin de un minut de imagini cu femeia-kamikaze care nu a reusit sa detoneze incarcatura exploziva in atacurile de miercurea trecuta de la Amman, soldate cu 57 de morti. Mai putin de un minut, suficient insa cat sa provoace fiori reci oricarui privitor.

Pe un ton egal, fara urma de emotie, ca un robot, Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi, in varsta de 35 de ani, si-a marturisit public rolul jucat in atacurile teroriste de la Amman: „Pe 5 noiembrie am intrat impreuna cu sotul meu in Iordania cu pasapoarte irakiene false sub numele Ali Hussein Ali si Saijida Abdel Qader Latif. In Irak am asteptat sosirea unei masini albe in care alaturi de sofer se mai afla un pasager. Impreuna cu ei am intrat in Iordania. Sotul meu a aranjat calatoria de acolo si mai multe nu stiu. In Iordania am inchiriat un apartament iar sotul meu avea doua centuri cu explozibili. Una mi-a montat-o mie si una lui. M-a invatat cum sa o folosesc si cum sa o detonez. A spus ca trebuiau atacate hoteluri din Iordania. Am inchiriat o masina si am intrat in hotel pe 9 ianuarie.
Eu m-am dus intr-un colt, iar el in altul. In hotel era o nunta la care participau copii, femei si barbati. Sotul meu a detonat bomba. Eu am incercat, dar vesta exploziva nu a detonat. Am fugit. Oamenii fugeau si am fugit si eu cu ei”. Atat. Apoi s-a ridicat si, ca un adevarat manechin, si-a deschis vesmantul, o rochie din denim, pentru a da la iveala vesta mortii: o masa groasa si translucida legata cu fire rosii. A scos un cilindru din plastic negru si a apasat un buton care ar fi trebuit sa o arunce in aer impreuna cu zeci de oameni nevinovati.
Toti cei patru teroristi-sinucigasi implicati in atacurile de la Amman erau cetateni irakieni: Sajida si sotul ei, Ali Hussein Al-Shammari, au luat drept tinta hotelul Radissson, iar Rawad Jassem Mohamed Abed si Safaa Mohammed Ali, ambii in varsta de 23 de ani, hotelurile Days Inn. si Grand Hyatt. Atacurile au fost revendicate pe un site islamist de gruparea Al Qaeda din Irak, condusa de iordanianul Abu Mussab Al Zarqawi. In comunicatul Al Qaeda se vorbea de „o femeie care a ales sa mearga alaturi de sotul sau pe calea martiriului”.
Surse din cadrul serviciilor iordaniene de informatii au afirmat ca aceasta informatie a fost cruciala pentru arestarea Sajidei in apartamentul pe care ea impreuna cu sotul ei il inchiriasera intr-un cartier al clasei de mijloc din Amman. Potrivit vicepremierului iordanian, Marwan Muasher, Sajida Rishawi si sotul ei au vizat in mod specific nunta de la hotelul Radisson. Faptul ca ambii purtau haine festive si ca s-au plasat in locuri diferite pentru a produce maximum de victime demonstreaza ca atacurile au fost indelung pregatite.
Desi Manechinul Diavolului a declarat ca nu a stiut dinainte ca avea sa participe la un atac sinucigas, Muasher a subliniat ca este sora lui Mubarak Atrous Rishawi, unul dintre cei mai importanti locotenenti ai lui Zarqawi, ucis saptamana trecuta de fortele americane la Falluja. Potrivit Washington Post, unul dintre cei patru, Safaa Mohammed Ali, a fost arestat de fortele americane in timpul asaltului de la Falluja din noiembrie 2004, dar a fost eliberat dupa doua saptamani.

Terorism de export?

Desi a fost eliberat in 1999 in cadrul unei amnistii generale decretate de regele Abdallah al-II-lea, Abu Musssab Al Zarqawi s-a declarat un inamic jurat al monarhiei hasemite. El a incercat in mai multe randuri sa organizeze atacuri teroriste si asasinate pe teritoriul iordanian. Deja extinderea amenintarii teroriste din Irak in tarile vecine reprezinta un element serios de ingrijorare, dar exista temeri ca lucrurile ar putea sta si mai rau.
Potrivit Newsweek, serviciile de informatii europene cred ca Zarqawi conduce mai multe celule in Marea Britanie, Franta, Spania si Olanda si o retea de transport pentru teroristi intre Irak si Italia. Totodata, reteaua de finantatori, care odinioara sustinea Al Qaeda in Afganistan, s-a pus acum in slujba insurgentei din Irak. Serviciile franceze sunt la randul lor ingrijorate ca cei zece ucisi sau capturati in Irak ar putea fi doar „varful aisbergului”. Potrivit judecatorului francez Jean-Louis Bruguiere, „Irakul a devenit o gaura neagra care atrage toate elementele radicale din Europa”.
De altfel, contactele lui Zarqawi in Europa sunt binecunoscute. La inceputul lunii, autoritatile britanice au arestat doi tineri care aveau asupra lor DVD-uri cu instructiuni pentru savarsirea de atacuri sinucigase si cu fotografii ale Casei Albe si Capitoliului.
Unul dintre ei fusese recrutat de un om al lui Zarqawi care opera pe Internet sub pseudonimul Maximus. Maximus este un bosniac din Suedia, Mishad Becktasivici, arestat intr-un apartament din Sarajevo in timp ce confectiona bombe si veste-capcana impreuna cu un turc din Danemarca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă