9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialMandatul şefului DNA a fost prelungit. Motivul strategic pentru care Daniel Morar...

Mandatul şefului DNA a fost prelungit. Motivul strategic pentru care Daniel Morar mai rămâne şase luni

Sub mandatul lui Daniel Morar, Direcţia Naţională Anticorupţie a primit în permanenţă aprecieri pozitive din partea Comisiei Europene.

 
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a dispus ieri printr-un ordin delegarea lui Daniel Morar în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Antico-rupţie pentru o perioadă de şase luni de zile, începând cu 13 februarie. Practic, Kovesi a prelungit cu jumătate de an actualul mandat al lui Morar, care expira la începutul săptămânii viitoare.

Surse judiciare susţin că demersul este unul previzibil în contextul în care în urmă cu câteva luni preşedintele Traian Băsescu a anunţat că vrea să numească viitoarele conduceri atât ale Parchetului General şi DNA în acelaşi timp, pentru ca şefii care vor veni să îşi poată forma echipe noi. Pe de altă parte, şeful statului a avut, la sfârşitul anului trecut, o ieşire critică la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, susţinând că procurorii Direcţiei nu reuşesc să combată marea corupţie, în schimb „distrug cariere”.

În aceste condiţii, delegarea lui Morar în fruntea DNA va expira la mijlocul lunii august, dată la care va trebui să i se găsească acestuia un înlocuitor întrucât nu mai poate avea dreptul la un al treilea mandat plin de procu-ror-şef. Până atunci însă, în luna iunie, vor expira şi mandatele procurorului-şef al Secţiei a II-a din DNA, de Combatere a Infracţiunilor Conexe Faptelor de Corupţie, Doru Ţuluş, cât şi a unuia din adjuncţii lui Morar, Carmen Gîlcă. În luna octombrie va expira mandatul de Procuror General al României, deţinut de Laura Codruţa Kovesi.

„Accelerarea proceselor de corupţie a ajutat România”

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost, sub conducerea lui Daniel Morar, una dintre puţinele instituţii care a beneficiat numai de bile albe în rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene. Nici ultimul raport nu face excepţie. România liberă a dezvăluit săptămâna trecută că documentul pe care Comisia se pregăteşte să îl facă public vorbeşte în termeni pozitivi despre DNA. Procurorii anticorupţie au fost eficienţi în instrumentarea cazurilor de înaltă corupţie, iar în 2011 numărul cazurilor trimise în judecată şi al condamnărilor a crescut. Accelerarea procedurilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a văzut în numărul de decizii – 158 de verdicte finale în 2011, faţă de 85 în 2010, arată raportul. Mai mult, „accelerarea proceselor de mare corupţie a ajutat România să se conformeze cu cerinţele europene”, se arată în raport. Totuşi, există şi critici din partea oficialilor europeni în acest domeniu: procesele de înaltă corupţie se soldează cu nivelul minim de pedeapsă penală, iar în 60% din cazuri, pedeapsa este dată cu suspendare.

În ceea ce priveşte achiziţiile publice – dosare instrumentate în majoritate tot de procurorii DNA, din iulie 2010 au fost date cinci condamnări în primă instanţă în cazul a 13 persoane acuzate în dosare privind astfel de achiziţii. De asemenea, au fost date cinci condamnări definitive şi patru în primă instanţă în cazuri de fraudă cu fonduri europene. „Importanţa achiziţiilor publice în economia românească ridică întrebarea dacă acest număr relativ mic de cazuri reflectă cu adevărat dimensiunea problemei. Îmbunătăţirea expertizei financiare în rândul magistraţilor şi creşterea posibilităţii de a beneficia de experţi independenţi rămân necesare pentru a asigura eficienţa procedurilor judiciare”, se arată în document. 

 

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă