21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialManagerul Spitalului de Urgență Constanța, trimis în judecată pentru corupție

Managerul Spitalului de Urgență Constanța, trimis în judecată pentru corupție

Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța a fost trimis în judecată pentru corupție, alături de alte șase persoane, după ce a trucat o licitație pentru atribuirea unui contract pentru serviciul de producţie, distribuţie şi monitorizare de oxigen medicinal, informează procurorii DNA.

Managerul SJU Constanța, Dănuț Căpățână, și șeful Serviciului Achiziții, Mihai Corneliu Stănculescu, directorul financiar, Violeta Andron, și un angajat al spitalului, Gheorghe Antohi, au fost trimiși în judecată pentru corupție (primii doi), respectiv pentru corupție și fals intelectual (ultimii doi), în timp ce un angajat al unei firme care prestează servicii pentru spital, Renato Micu Cristea, este judecat pentru corupție și fals intelectual. În același dosar, sunt trimiși în judecată și consiliera juridică Endora Carmela Gherghina, pentru corupție și fals intelectual, precum și economista Marioara Furnică.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Redăm comunicatul DNA:

În calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice.

În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în aceleași împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe și Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora și Furnică Marioara, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal), deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat.

Acest lucru a condus în final atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăți comerciale (persoană vătămată în dosar), deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele impuse de către autoritatea contractantă prin documentaţia de atribuire, cât şi la crearea premiselor necesare obţinerii, de către ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei, (aproximativ 6.302.226,78 euro). Ca urmare a intervenţiei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, independent de voinţa sau capacitatea de dispoziţie a inculpatului, contractul de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medica nu a mai fost atribuit societății SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului, faptele ar fi fost fost săvârşite cu intenţia prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniţial câştigător, în considerarea relaţiilor personale preexistente dintre managerul autorităţii contractante, respectiv inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi reprezentanţii SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti.

Cele mai citite

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....
Ultima oră
Pe aceeași temă