Pentru a nu mai fi furată, în acest an, „mâna cu făclie” a muzei sculptate pe soclul statuii a fost montată cu 20 de ore înaintea evenimentului aniversar.
Cu numai câteva zile înainte de cea de a 163-a sărbătorire a zilei de naştere a poetului naţional, prima statuie ridicată în memoria poetului Mihai Eminescu, aflată în parcul din centrul Galaţiului, era din nou lipsită de unul din elementele componente, „mâna cu făclie” a muzei sculptate pe soclul statuii poetului. Până în 2011, „mâna” muzei a fost furată de nenumărate ori şi a fost nevoie de confecţionarea mai multor replici montate înaintea momentelor aniversare. De această dată, „mâna cu făclie” s-a aflat în posesia autorităţilor care, pentru a nu mai fi nevoie de confecţionarea unei replici, au ţinut-o pe ultima la păstrare.
Luni, la orele prânzului, „mâna” muzei a fost montată de graficianul Gh Andreescu şi păzită de poliţiştii comunitari. Ieri, Biblioteca „VA Urechia” a organizat momentul de aniversare a 163 de ani de la naşterea lui Mihail Eminescu, la care au participat aproximativ 150 de persoane, în cea mai mare parte scriitori, şefi de instituţii de cultură şi oameni simpli, lipsind cu desăvârşire reprezentanţii administraţiei locale. Au fost depuse coroane de flori, au fost recitate versuri, s-au ţinut discursuri despre importanţa poeziei lui Mihai Eminescu. Foarte probabil ca odată cu încheierea evenimentului „mâna cu făclie” să fie luată şi pusă din nou la păstrare. Vandalizarea anuală a statuii lui Mihai Eminescu este exasperantă pentru oamenii de cultură din Galaţi, mai ales că acest lucru se întâmplă în „centrul centrului” oraşului.
Niciodată nu a putut fi descoperit „colecţionarul” de mâini. Poliţia Comunitară nu poate asigura paza continuă a Parcului „Eminescu” pentru că de la adoptarea măsurilor de reducere a personalului din instituţiile bugetare nu îşi poate permite decât să organizeze patrule care să verifice situaţia la anumite intervale orare. Anul trecut, a fost instalat un sistem de camere de supraveghere, dar nici acesta nu e sigur.
Prima statuie dedicată lui Eminescu
Statuia de la Galaţi este prima statuie ridicată în memoria poetului naţional, în 1911. Statuia a fost realizată de sculptorul Friederic Storck iar meritul pentru acest prim omagiu adus poetului aparţine întregii urbe, pentru că finanţarea a fost asigurată printr-o subscripţie publică organizată de un comitet format publicistul Corneliu Botez, Jean Bart, H Sanielevici, G Orleanu şi CZ Buzdugan. La această iniţiativă s-au alăturat Mihail Sadoveanu, Cincinat Pavelescu, şi Şt O Iosif, care au venit la Galaţi pentru organizarea unor şezători literare al căror scop era strângerea de fonduri. Pe 16 octombrie 1911, când a avut loc dezvelirea statuii, au fost prezente la eveniment mari personalităţi ale culturii româneşti, printre care Nicolae Iorga, Emil Gârleanu, Mihail Sadoveanu, Dimitrie Anghel, Maria Filotti, Natalia Negru, Ion Minulescu şi Duiliu Zamfirescu.