14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMame fara buletin

Mame fara buletin

» Din cinci femei care apeleaza la avort, una are varsta mai mica de 15 ani.

» 397 de gravide nu au fost consultate de nici un medic pana in lunile 6-9 de sarcina.

 

Majoritatea femeilor ignora metodele contraceptive moderne, bazandu-se pe noroc. sansa nu este de partea tuturor, fapt pentru care medicii constanteni au efectuat de la inceputul anului 1.890 de chiuretaje. Organizatiile nonguvernamentale care se ocupa de lupta pentru sanatatea femeii recurg la diverse campanii de prevenire a sarcinilor. Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala militeaza pentru accesul populatiei la informatii si servicii in domeniul sanatatii reproducerii si se implica activ in rezolvarea problemelor din acest domeniu. Reprezentantii companiei s-au aflat in ultimele zile la Constanta pentru a da curs unei alte actiuni cu scop educativ.
"Suntem de parere ca, periodic, trebuie sa aducem aminte populatiei ca trebuie facut ceva pentru a stopa acest fenomen al avorturilor, care pare sa coboare la varste din ce in ce mai fragede. Intr-adevar, exista o cantitate foarte mare de informatie, insa se pare ca nu este de ajuns. Trebuie sa facem ceva pentru ca populatia sa o asimileze", a declarat reprezentantul SECS, dr. Olimpia Pariza. ONG-urile doresc sa aduca la cunostinta femeilor cat de eficienta si benefica este contraceptia. Acestia arunca o parte din vina si parintilor care nu stiu sa-si educe odraslele corespunzator.
Statistici alarmante
In primul semestru al anului 2007 au fost intrerupte aproape 2.000 de sarcini.
Dintre acestea, 552 au fost facute la cerere, iar celelalte 1.338 au fost spontane.
Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Constanta nu a inregistrat nici un avort provocat, in intervalul ianuarie- iulie. Specialistii nu-si pun baza in rezultatele oficiale, pentru ca numarul chiuretajelor este mult mai mare fata de cel raportat de institutiile sanitare de stat.
Foarte multe tinere apeleaza la cabinetele particulare pentru intreruperi de sarcina, cabinete ce nu au obligatia sa raporteze datele statistice, preferand sa pastreze confidentialitatea interventiilor. Medicii au declarat ca principalul motiv de ingrijorare este scaderea target-ului de varsta careia trebuie sa se adreseze.
"In ciuda numeroaselor deplasari pentru educatie sexuala, adolescentele nu au inteles mai nimic din mesajul nostru. Am coborat cu instruirea pana la eleve de clasa a VII-a", a declarat reprezentanta Ligii Femeilor, dr. Rizea Gherghina. 106 fete cu varste mai mici de 15 ani s-au prezentat la cabinetele ginecologice pentru chiuretaj.
"Din pacate, 52 de fete au ales sa duca pana la final sarcinile. Nu stiu cat de sanatos este ca un copil sa dea nastere unui alt copil. In perioada liceului, fetele sunt intr-o continua dezvoltare", a declarat dr. Loti Popescu, master european in promovarea sanatatii si educatie pentru sanatate, ASPJ Constanta. Grupul-tinta principal este acela al fetelor cu varste intre 15 si 19 ani.
La aceasta categorie s-au inregistrat 345 de avorturi in sapte luni. Cele mai multe femei care au apelat la chiuretaj au varste cuprinse intre 20 si 24 de ani.
Numarul acestora este de 477. Incepand cu varsta de 25 de ani, frecventa avorturilor incepe sa scada.
ASPJ Constanta a constatat ca medicii efectueaza intreruperi de sarcina chiar si la varsta de 44 de ani. 26 de femei care au trecut de 40 de ani s-au prezentat la cabinete de ginecologie pentru a opri sarcinile.

Gravidele nu intra in evidenta medicilor
Institutiile care se ocupa de sanatatea publica incearca sa incurajeze luarea in evidenta a gravidelor la aparitia dorita a unui copil, pentru ca acesta sa fie adus pe lume fara probleme.
Tinerele mame se pare ca nu dau prea multa importanta sanatatii, avand in vedere faptul ca exista sute de femei care se prezinta la medic in ziua in care trebuie sa nasca. 397 de gravide nou depistate au ajuns la medic intre lunile sase si noua de sarcina.
"230 dintre aceste persoane provin din mediul urban.
Este incredibil ca sfaturile medicilor mai sunt ignorate atat timp cat ne inconjoara o cantitate enorma de informatie referitoare la efectele secundare ale unui chiuretaj", a declarat dr. Loti Popescu. Statisticile mai arata ca un numar de 638 de gravide s-au prezentat la medic abia in lunile patru sau cinci pentru a verifica daca evolutia copilului este una corespunzatoare. z

CONSECINTE
» Risc mare

Specialistii au ajuns la concluzia ca intr-un an din 100 de femei active sexual 85 risca sa ramana gravide. Daca nu sunt luate masuri de prevenire a sarcinilor, posibilitatea de a avea un copil este foarte mare. Datele unor cercetari efectuate de ASP Constanta arata ca din cinci femei care doresc sa faca un avort una are varsta mai mica de 14 ani, iar din patru femei care apeleaza la chiuretaj una are sub 15 ani. Medicii mai semnaleaza faptul ca protectia sexuala nu se refera doar la posibilitatea aparitiei unei sarcini nedorite, ci si a unei boli cu transmitere sexuala.

SPECIALISTUL
» Se tem de efectele secundare
"In judetul Constanta exista un singur cabinet SECS, ce sta la dispozitia tuturor celor care au nevoie de servicii de planificare familiala. Pot spune ca numarul femeilor care vin la noi este extrem de redus. Putine sunt femeile care aleg sa acorde mai multa atentie vietii de cuplu si sanatatii. Clientele au numeroase temeri fata de metodele moderne de contraceptie. Femeile trebuie sa scape de prejudecati. Pilulele contraceptive nu produc cancer, nu ingrasa si nu declanseaza modificari ale organismului. Persoanele care doresc sa apeleze la un mod de prevenire a sarcinii sau a bolilor cu transmitere sexuala trebuie sa apeleze la un specialist care sa le prescrie exact tratamentele compatibile cu organismul lor."
Dr. Olimpia Pariza

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă