– Incredibile abuzuri, acte de coruptie si metode inchizitoriale au fost sesizate mai multor autoritati judiciare de omul de afaceri Enache Lioliu – I s-a incendiat ferma de lactate, i s-au otravit animale, a fost batut, santajat si terorizat de catre „Mafia din Moinesti” – Lioliu a platit scump curajul de a se asocia cu investitori englezi, trimisi la Moinesti de Ambasada Marii Britanii
In anul 2002, Enache Lioliu a reusit sa intre in posesia pachetului majoritar de actiuni de la fosta IAS Ardeoani (din judetul Bacau). Privatizarea SC Agroveg SA a fost tulburata de o executare silita abuziva, facuta in numele unui personaj local despre care Lioliu sustine ca avea protectia baronului PSD Dumitru Sechelariu. „Fara a achizitiona caietul de sarcini, in absenta reprezentantului Ministerului Finantelor (care a parasit sala vazand trucajele facute), acea persoana cu protectie si-a adjudecat abuziv un grajd ca sa intre ca un cal troian in proprietatea fermei mele”, se plange omul de afaceri. El detinea 87,8% din actiuni, prin investirea a peste 3 miliarde de lei in constructia unei fabrici de lactate si in popularea grajdurilor IAS.
Sechestrare si perchezitie
Alungarea lui Lioliu din Moinesti a fost pusa la cale de o „mafie locala” protejata, sustine omul de afaceri, de IJP si Parchetul Bacau. „Prin sponsorizarea si mituirea politiei locale, s-a inceput o serie de actiuni de santaj, distrugeri, incendieri si atacuri cu toporul, in locuinta noastra de la Moinesti, actiuni al caror scop era expulzarea noastra”, arata Lioliu in mai multe plangeri adresate Politiei si Parchetului.
– In data de 27 mai 2002, Lioliu si sotia sa au fost atrasi intr-un imobil din zona, unde persoane cu protectie politica au incercat sa-i sechestreze pe cei doi oameni de afaceri timp de doua zile, ca acestia sa nu ajunga la Bucuresti sa depuna ofertele finale de privatizare.
– In data de 22 decembrie 2002, Politia locala i-a inscenat o arestare lui Lioliu: „Am fost anchetat abuziv, privat de nevoia de a cere apa sau de a merge la toaleta, incatusat timp de patru ore (de tortura); dupa aceea, am fost dus la ferma de trei politisti cu o duba, ca sa le prezint actele si fabrica de lactate, desi nu aveau mandat de perchezitie; au inceput sa darame si sa rastoarne, la miezul noptii, cutiile cu telemea Feta, pentru ca la urma sa ceara fiecare o sacosa cu calupuri de branza”.
– ” In ziua de 01.06.2003, dupa plecarea unei delegatii economice a Ambasadei Marii Britanii, cu care stabilisem o asociere de afaceri, seara si toata noaptea am fost atacati si loviti cu toporul in propriile noastre locuinte de aceiasi indivizi cu spate politic, mascati cu cagule, care mi-au cerut sa cesionez o parte din actiunile fermei drept taxa de protectie; au patruns cu forta in locuinta, ne-au batut si torturat pana inspre dimineata, cand am reusit sa anuntam salvarea si presa”.
Politia a refuzat sa intervina
– „In noaptea de 14-15 noiembrie 2002, de la putul de captare de apa potabila al fermei a fost furata intreaga instalatie de pompare; grupul format din 3-4 persoane avea asigurata protectia Politiei, care trecuse cu sirenele in functiune in acea noapte pe langa ferma”.
– „In ziua de 27 mai 2003, aceiasi indivizi, cu protectia Politiei, ne-au debransat vanele cu apa, lasandu-mi ferma si fabrica in stare de nefunctionare; prin interventia executorului judecatoresc, am restabilit alimentarea cu apa; peste 3 zile au fost taiate firele de curent electric, lasandu-mi ferma si fara energie electrica; pagubele au fost imense, deoarece laptele sosea in cantitati industriale si nu a mai fost procesat; am anuntat Politia Moinesti si Politia locala, care au refuzat sa intervina”.
Comision 10%
– „In luna martie 2002, un tanar jurist, director la Casa Judeteana de Pensii Bacau, mi-a solicitat 10% comision ca sa pot cumpara ferma in care deja investisem; juristul m-a amenintat ca, daca refuz, el va anunta organele de partid, respectiv il va instiinta pe Dumitru Sechelariu, primarul Bacaului”.
– ” Fabrica ne-a fost inchisa ca si ferma de animale, fiind favorizata, in acelasi timp, SC Alimera, administratorul acestei firme fiind membru de partid in organizatia politica a lui D. Sechelariu, care a beneficiat de trei ori, in decurs de cinci luni, de finantari prin programul SAPARD; regulamentul SAPARD interzice astfel de operatiuni, dar probabil a fost o spalare de bani de care aveau nevoie fostii primari”.
Dosarele „Lioliu” au ajuns si la Ambasada Marii Britanii, dar si la Consiliul Europei. Ministeriatul Blaga se poate autosesiza.