1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialMalta, un caleidoscop fascinant

Malta, un caleidoscop fascinant

Situată la intersecţia rutelor comerciale din Mediterana, Malta are câteva obiective turistice care fac parte din patrimoniul mondial: enigmaticele temple megalitice, capitala Maltei, Valletta, cu numeroase urme ale prezenţei Cavalerilor Ioaniţi, capitala medievală Mdina, unde încă mai trăiesc descendenţii familiilor nomade.

Insulele reprezintă un caleidoscop al trecutului şi al prezentului, o fascinantă moştenire a culturii europene şi a tradiţiilor rurale mediteraneene. Cu doar 7.000 de locuitori, capitala Valletta îşi datorează naşterea lui Suleiman Magnificul. De pe peninsula stâncoasă privind spre marele port, Valletta se arată în toată splendoarea ei. Acest oraş al cavalerilor nu poate fi cuprins într-o singură privire. Trebuie să-l mângâi cu privirea, să te plimbi de-a lungul străzilor drepte şi să te opreşi pentru a admira o faţadă, un balcon, o curte înconjurată de treceri cu arcade, o fântână sau magnificele blazoane.

În Valletta trebuie să vedeţi Grădinile Barraka, al căror nume înseamnă „casa în paragină”, deoarece privită din port grădina dă impresia că se prăbuşeşte peste fortificaţii. De aici se poate vedea cel mai bine Marele Port – cel mai mare port natural al Mediteranei – şi Cele Trei Oraşe.

Catedrala St. John este cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez şi reprezintă un bun exemplu de stil baroc. Catedrala adăposteşte una dintre cele mai impresionante şi faimoase opere de artă ale Europei, tabloul ce reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pictat de Caravaggio. Biserica Sf. Maria Victorioasa, prima clădire ridicată în Valletta după Marele Asediu, Palatul Pariso, construit în 1760 sau Palatul Marilor Stăpâni sunt alte câteva lucruri pe care le puteţi vedea. Acesta din urmă găzduieşte în prezent Ministerul Justiţiei, Sala Tapiţeriilor, Sala Armurilor, una dintre sălile extrem de spectaculoase din punctul de vedere al exponatelor.

Domul din Mosta, o biserică ce seamănă foarte mult cu Panteonul din Roma, are şi o istorie recentă. În 1942 o bombă a căzut în Dom, prinzând în interior 300 de persoane, însă bomba nu a explodat şi nici nu a fost rănită vreo persoană. A urmat o a doua bombă, care a căzut la intrarea în biserică, blocând drumul spre ieşire al credincioşilor. Nici aceasta din urmă nu a explodat. O copie a primei bombe poate fi văzută într-o încăpere în care mai sunt expuse şi picturi cu diverse teme religioase, două altare de argint şi o statuie a Mântuitorului pe cruce.

Aflată în sudul insulei Malta, lângă oraşul Zurrieq, Grota albastră este dovada vie a faptului că insulele malteze sunt foarte bogate în arheologie şi că au fost leagănul uneia dintre cele mai vechi civilizaţii europene. Se pare că ele au fost locuite încă din perioada neolitică, adică din jurul anului 5000 î.Ch. Atracţia în cazul în care vizitaţi Grota albastră nu o reprezintă numai forma în sine a acesteia, ci şi aşa-numitul fenomen al „Mâinii albastre”.

Culoarea apei este de un albastru turcoaz, foarte limpede, fiind una dintre zonele renumite pentru scufundări şi observarea florei şi faunei deosebite. Şi tot în apropiere de Zurrieq, la doar şase kilometri, se află peştera Ghar Dalam. Pentru a vizita peştera se intră mai întâi într-un muzeu, după care, în drumul spre peşteră se traversează o grădină în care se află mai multe specii de arbori locali. În această peşteră au fost descoperite urme vechi ale locuirii umane din Malta, acum 7.400 de ani.

Iar dacă sunteţi mari amatori de peşte, Marsaxlokk este cel mai mare sat tradiţional de pescari din Malta. Este renumit şi pentru bărcile pictate foarte frumos, denumite „dghjsa”. Toate bărcile au pictaţi doi ochi în partea din faţă, al căror rol este să îi păzească pe pescari de rele. În fiecare duminică este organizat cel mai mare bazar în care se vinde peşte.

Dacă vă place să mâncaţi la restaurant, arta culinară malteză combină cele mai bune ingrediente locale – peştele, fructele de mare, fructele şi legumele – cu mâncăruri internaţionale. Şi totuşi, spun cei care au fost în Malta, nu există nimic mai gustos decât pâinea malteză, proaspăt scoasă din cuptorul satului.

Cele mai citite

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...

Zelenski afirmă că Ucraina a luat prizonieri doi soldați nord-coreeni din regiunea rusă Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă