7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialMajorarea pensiilor- dupa 2008, potopul

Majorarea pensiilor- dupa 2008, potopul

La mai bine de trei luni de la votarea majorarii pensiilor de catre Parlament si la doar doua zile de la adoptarea bugetului in Guvern, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, face o "descoperire" surprinzatoare: nu exista o problema de ordin financiar in domeniul pensiilor si salariilor, marea dificultate este cea de ordin demografic, care se va simti pe piata muncii peste trei ani. Realitatea pare sa il sperie pe ministrul Muncii. "Uitati-va cum cohorte de oameni incep sa ne lipseasca din tara de pe piata muncii", exclama Pacuraru. O prima majorare a punctului de pensie se va produce luna viitoare, urmand ca in 2008 punctul de pensie sa fie de 37,5% din salariul mediu brut, aproximativ 580 de lei.
Fost ministru de Finante si proaspatul liberal candidat la europarlamentare, Daniel Daianu socoteste ca situatia ar trebui sa ne ingrijoreze in conditiile in pensiile sunt strans legate de salarii: "Crescand salariile, automat cresc si pensiile. Nu ai cum sa mentii valoarea punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut, e imposibil". Mai mult, potrivit legii pensiilor, din 2009 punctul de pensie ar urma sa mai creasca, ajungand la 45% din salariul mediu brut, deci va fi nevoie de si mai multi bani pentru pensii. Singura cale de scapare pe care o vede Daianu este ca "Guvernul sa redistribuie fondurile din alte domenii", in caz contrar "vom avea o problema din 2009, 2010". Daianu este de parere ca romanii vor continua sa plece la munca in strainatate, adancind astfel penuria de forta de munca.
Sociologul Mircea Kivu vine cu solutia problemei: "Daca ar mai pleca persoane, ar trebui sa atragem forta de munca din strainatate. Acest lucru s-a mai intamplat si in alte tari si se poate aplica si la noi, dar este un proces care ar dura zeci de ani".
Alexandru Atanasiu, membru PSD si fost ministru al Muncii in Cabinetul Ciorbea, sustine ca "daca avem crestere economica, solutia de crestere a pensiilor este perfect logica".

Atanasiu recunoaste ca previziunea pe mai multi ani a evolutiei fondurilor pentru pensii "e complicat de facut si nimeni nu stie ce va fi peste 3-4 ani". Ba mai mult, el admite ca "e posibil ca multi romani sa nu se mai intoarca in tara si, prin urmare, nu vor mai trimite nici bani".
Cu toate acestea, Atanasiu sustine ca "nu trebuie sa prejudiciem prezentul pensionarilor", in ciuda faptului ca o vorba inteleapta spune ca "nu trebuie sa dam toata mancarea de la masa, trebuie sa mai punem si in pod".
Singura explicatie pentru care acum se actioneaza in sens contrar, spune Daianu, este ca "2008 e an electoral".

Cele mai citite

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă