Lungmetrajul „Maidan“, de Sergei Loznitsa, a obţinut marele premiu al celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu. Filmul este un documentar despre protestele din Ucraina, lansat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes. Bucureștenii vor putea vedea acest documentar la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (24–30 octombrie), unde va fi prezent și regizorul ucrainean.
Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice din culisele conflictelor care au dus la moartea câtorva zeci de oameni. Potrivit criticilor, “Maidan” este, deopotrivă, un document istoric şi o operă de artă impresionantă. Extrem de vocal împotriva lui Vladimir Putin, Sergei Loznitsa a declarat la Cannes că regimul de la Moscova duce o “campanie de teroare” împotriva celor care i se opun, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov, arestat de câteva luni de serviciile secrete ruseşti.
Loznitsa s-a născut în Belarus, a crescut la Kiev și a studiat la Institutul Cinematografic de Stat din Rusia. Timp de mai mult de zece ani, începând din 1996, a călătorit prin Rusia și a regizat 12 documentare multipremiate. Primul lungmetraj de ficțiune, „My Joy”, l-a adus în competiție la Cannes. A revenit cu „In the Fog” (2012), care a câștigat Premiul FIPRESCI și l-a confirmat ca pe una dintre cele mai importante voci ale cinema-ului contemporan.
Un juriu format din profesionişti ai cinematografului a evaluat filmele din secţiunile competiţionale: Cristi Puiu (România), Michael Stewart (Marea Britanie), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu (România), Cynthia Close (SUA), Nicolas Feodoroff (Franţa), Mona Nicoară (România/ SUA), Diana Tabakov (Cehia), Eugenia Vodă (România) şi Yang Yonghi (Japonia).
La gala de sâmbătă seară a Astra Film Festival, premiul pentru cel mai bun documentar în secţiunea Internaţional a fost acordat filmului “Master Of The Universe” (regia: Marc Bauder), care oferă spectatorului şansa unei priviri în interiorul lumii financiare prin intermediul călătoriei conduse cu discreţie, dar şi cu fermitate de un personaj care a aparţinut odată acestei lumi. Din aceeaşi secţiune, “Al doilea joc” (regia: Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o menţiune specială din partea juriului.
“Blood” (regia: Alina Rudnitskaya) a primit premiul pentru cel mai bun documentar în secţiunea Europa, pentru călătoria într-un sistem instituţional în care agonia se amestecă cu pofta de viaţă, pentru solidaritatea şi umanitatea pe care o descoperă într-o lume săracă şi în perpetuă tranziţie, potrivit motivaţiei juriului.
Pentru sensibilitatea cu care regizoarea Teodora Ana Mihaia observă viaţa unei familii prinse în plasa lumii globalizate, filmul „Waiting for August” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar în competiţia România. Totodată, documentarului „Resolutions 2014” (regia: Mihai Cristian Tranca) i-a revenit premiul pentru cea mai bună imagine (secţiunea România), pentru acurateţea imaginii şi coerenţa discursului vizual.
“Sunday Lunch” (regia: Dorottya Zurbo) a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar în secţiunea Student. Regizoarea a reuşit să intre în intimitatea unei relaţii fără sentimentalism, iar povestea este riguros structurată dramaturgic, potrivit juriului. În aceeaşi secţiune, premiul pentru cea mai bună imagine a fost atribuit filmului “Mohamed Tomescu” (regia: Olesya Bortnyak; director de imagine: Norbert Fodor).
Pentru modul în care „Marmato” (regia: Mark Grieco) prezintă efectele devastatoare ale goanei după aur şi rezistenţa unei comunităţi multiseculare în faţa ambiţiilor corporatiste obscure, filmul a obţinut premiul EcoCinematogrAFF. Documentarul evidenţiază efectele sociale nefaste ale investiţiilor care nu ţin cont de nici un aspect comunitar. Filmul a atras reacţii pozitive din partea criticilor din toată lumea, mulţi considerându-l unul dintre cele mai bune documentare din 2014.
“Ceva romantic” (regia: Alexandru Buzatu şi Ariana Toader), un film realizat în cadrul atelierului Sibiul, văzut de liceeni, organizat de Asociaţia Vira în parteneriat cu Astra Film, a primit cele mai multe voturi din partea spectatorilor, obţinând premiul publicului.
Filmele premiate pot fi revăzute duminică, începând cu ora 17.00, la Librăria Habitus, iar de la ora 19.00, la Sala Thalia din Sibiu.