18.9 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialMaica Tereza, un director executiv?

Maica Tereza, un director executiv?

Ce au directorii executivi de învӑţat de la Maica Tereza, o cӑlugӑriţӑ care şi-a petrecut viaţa ajutându-i pe bolnavi şi sӑraci în mahalalele din Calcuta? Ruma Bose, co-autoarea unei noi cӑrţi despre cӑlugӑriţa catolicӑ, este de părere că aceştia au foarte multe de învăţat.

Şi nu, cartea nu este o încercare de a convinge oamenii de afaceri sӑ facӑ eforturi filantropice, Bill Gates şi Warren Buffet s-au ocupat deja de asta.

În schimb, „Maica Tereza, Director Executiv: Principii neaşteptate pentru practici de conducere”, pe care Bose a scris-o alӑturi de omul de afaceri Lou Faust, oferӑ o privire la realizӑrile cӑlugӑriţei dintr-o perspectivӑ corporativӑ. Ea este vӑzutӑ ca un leader care şi-a condus firma de la început pânӑ a devenit multinaţionalӑ.

Maica Tereza a transformat ordinul „Misionari pentru Caritate”, pe care l-a fondat în 1948 cu scopul de a avea grijӑ de cei mai nevoiaşi din lume, într-o organizaţie care este astӑzi prezentӑ în peste 100 de ţӑri,are 4.000 de misionari şi a strâns miliarde de dolari pentru caritate. Munca Misionarilor i-a adus cӑlugӑriţei, care a murit în 1997, un premiu Nobel pentru pace şi o beatificare( primul pas spre a fi declarat sfânt).

Dar cartea subliniazӑ cӑ „nu trebuie sӑ fii un sfânt” pentru a beneficia de învӑţӑmintele cӑlugӑriţei cuvioase. „Dumnezeu a condus-o pe Maica Tereza, dar Dumnezeu este o variabilӑ.” A explicat Bose, care a petrecut un timp ca voluntar alӑturi de cunoscuta cӑlugӑriţӑ în Calcuta. Ea este acum unul din cei doi directori executivi ai unei companii ce se axeazӑ pe remedii naturale. „Pentru alţii, ar putea însemna profit.”

Cartea apreciazӑ realizӑrile cӑlugӑriţei ca pe „unele dintre cele mai mari realizӑri în domeniul afacerilordin istorie” şi comparӑ organizaţia Misionarilor pentru Caritate cu branduri globale precum Hewlett-Packard, Coca-Cola şi Disney.

Deci la ce se rezumӑ sfaturile corporative ale cӑrţii, numite „Principiile Terezei”? Lecţia principalӑ pentru lideri este sӑ îşi pӑstreze viziunea simplӑ şi aproape de zona lor de comfort. În cazul Maicii Tereza, aceasta era sӑ îi serveascӑ pe sӑraci. „ Vi-l puteţi imagina pe tânӑrul Bill Gates realizând o organizaţie ca cea a Maicii Tereza? Ar fi fost foarte greu deoarece Bill Gates nu înţelegea sӑrӑcia la fel de bine ca Maica Teresa,” sune cartea. În schimb, se sugereazӑ cӑ liderii ar trebui sӑ se întrebe „ În ce domeniu eşti la fel de bun ca Maica Tereza la îngrijirea sӑracilor?”

Liderii ar trebui sӑ fie un memento în viaţӑ al mesajului organizaţiei lor, la fel ca Maica Tereza. Stilul de viaţӑ al cӑlugӑriţei reflecta valorile Misionarilor în toate sensurile: „Sari-ul alb simplu cu trei dungi albastre, reflectând promisiunea sa pentru castitate, sӑrӑcie şi ascultare; locul simplu unde locuia; şi pânӑ şi felul simplu de a trӑi.”

Alte Principii ale Terezei includ puterea îndoielii ( la un moment dat Maica Tereza şi-a pus la îndoiala relaţia ei cu Dumnezeu, o experienţӑ care i-a întӑrit credinţa) şi importanţa „ acordӑ atenţie omului de servici”, adicӑ asigurӑ-te cӑ toţi membrii organizaţiei se simt apreciaţi. „Bucuria disciplinei” este alt principiu: cӑlugӑriţa se opunea amânӑrii şi se trezea în fiecare zi la 4.40 a.m. pentru rugӑciunea de dimineaţӑ.

Dar cum ar reacţiona viitoarea posibilӑ sfântӑ dacӑ ar şti cӑ a devenit un guru în afaceri? Dna. Bose nu crede cӑ acest lucru ar supӑra-o. „Cred cӑ şi-ar da seama cӑ aceastӑ carte este bazatӑ pe principii care pot fi aplicate în toate aspectele vieţii,nu doar pentru a face profit.” Spune ea. „ Era miloasӑ şi iubitoare dar în acelaşi timp un lider feroce.”

 

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă