3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăMaia Sandu parte din noul pact Ribbentrop-Molotov

Maia Sandu parte din noul pact Ribbentrop-Molotov

Maia Sandu a ținut luni un discurs la Summitul Platformei Crimeea. Platforma Crimeea e un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung e obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei. Platforma este lansată cu o zi înainte ca Ucraina să marcheze 30 de ani de la proclamarea independenței.

 „Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 „Integritatea teritorială a Ucrainei” a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare. Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice. Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor. Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor. A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate.”, a spus președintele Rep. Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a rostit vorbe frumoase la acest Summit dedicat ajutării Ucrainei în disputa pe care o are cu Rusia de când a pierdut peninsula Crimeea în 2014.

Ba mai mult, șeful statului moldovean a fost „corect politic” până la capăt atunci când a venit vorba de semnificația zilei de 23 august, amintind de odiosul pact Ribbentrop-Molotov:

„Astăzi este Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, instituită în august 2019 de Guvernul pe care îl conduceam atunci. Țara noastră s-a alăturat, astfel, deciziei Parlamentului European din 2008, care a declarat data de 23 august – când, în 1939, Uniunea Sovietică și Germania nazistă au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov – drept Ziua europeană a comemorării victimelor fascismului și comunismului.

În această zi, ne amintim de victimele deportărilor staliniste și cele ale lagărelor de concentrare naziste, de cei care au suferit de pe urma represiunilor politice, au murit în timpul foametei organizate ori au fost exterminați pe motive religioase și de rasă. Zeci de milioane de oameni lipsiți de libertate, torturați și uciși doar pentru că s-au pomenit ostaticii unor ideologii pentru care viața umană nu avea nicio valoare.

Pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, avem nevoie de democrație și de stat de drept, care să se afle în serviciul cetățenilor și să-i împiedice pe politicieni să se transforme în tirani. Iar această zi a memoriei îmi doresc să ne unească și să ne motiveze să construim o societate în care viața umană este valoarea supremă.”

Nimic însă despre ce a însemnat Pactul Ribbentrop-Molotov pentru configurația granițelor României în timpul și după al doilea război mondial.

În urmă cu 82 de ani, Germania nazistă și Rusia bolșevică semnau un pact de neagresiune, care a dus în final la scindarea Europei și la dezmembrarea României.

Semnarea unui pact între Germania nazistă și URSS, în 23 august 1939, a dus la declanșarea celei de a doua mari conflagrații mondiale, iar, prin protocolul său secret, la ruperea Basarabiei din trupul României.

Era vorba, de fapt, de o înțelegere între Hitler și Stalin de a împărți ceea ce rămasese neocupat sau neîmpărțit în Europa Centrală și de Est, așa cum stipula un protocol adițional secret care viza teritorii din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și prin care URSS își accentua interesul pentru Basarabia. Astfel, Maia Sandu dovedește încă o dată că este și ea partea a unei înțelegeri internaționale, iar rolul său este limitat la ceea ce vor „mai marii” care au angajat-o recent pentru a coloniza economic un teritoriu, populat încă cu români. Doar niște naivi mai pot crede că vechiul pact Ribbentrop-Molotov a dispărut și nu-și mai produce efectele. Al IV-lea Reich nu este unul neapărat militar, cât economic!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă

4 COMENTARII