2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialMaia Sandu, lidera opoziției de la Chișinău, explică de ce guvernul Republicii...

Maia Sandu, lidera opoziției de la Chișinău, explică de ce guvernul Republicii Moldova este duplicitar față de Moscova | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Maia Sandu declară, într-un interviu pentru „România liberă“, că în Republica Moldova „întotdeauna există un scenariu rusesc“ și că astăzi Kremlinul „nu trebuie să facă nimic pentru a discredita agenda europeană a R. Moldova pentru că acest lucru îl fac autoritățile pseudo-europene cu mult succes“.

Șefa Partidului Acțiune și Solidaritate nu înțelege de ce premierul României susține trecerea la sistemul electoral mixt în R. Moldova, sistem care îi avantajează pe pro-ruși, și nici de ce Vlad Plahotniuc, „cel mai corupt personaj politic de la Chișinău“, este sprijinit de „anumite forțe politice“ din România.

RL: Ce credeți că a vrut să obțină sau să demonstreze Dimitrie Rogozin prin forțarea venirii sale în R. Moldova, în ciuda avertismentelor și a opoziției Ministerului de Externe de la Chișinău?

Maia Sandu: Rogozin, ca de fiecare dată, și-a dorit să ne provoace și să ne umilească. Trupele rusești de pe teritoriul R. Moldova sunt trupe de ocupație, iar vizita planificată de acesta la Chișinău și Tiraspol pentru a serba, împreună cu Igor Dodon și regimul separatist din stânga Nistrului, prezența acestora pe teritoriul nostru este o insultă adusă statului și cetățenilor R. Moldova. Avertismentele autorităților de la Chișinău au fost, pe de altă parte, palide. 

Acestea trebuiau să spună clar și răspicat că nu acceptă vizita lui Rogozin, un personaj care de nenumărate ori a adus ofense cetățenilor R. Moldova și care, mai grav, a luptat în războiul de pe Nistru împotriva celor ce apărau independența țării. Autoritățile de la Chișinău au profitat de faptul că România nu a permis avionului lui Rogozin să intre în spațiul aerian românesc, fără să trebuiască să ia ele atitudine.

Așa cum ați sugerat, rezultă din diferitele acțiuni ale oficialilor de la Chișinău o anumită duplicitate față de Moscova. La ce-i ajută pe actualii guvernanți o astfel de poziție dilematică sau, mai exact, ce ar putea obține în acest fel?

Observăm tot mai multe semne ale acestei duplicități. În alegerile prezidențiale din toamnă, Partidul Democrat, care controlează puterea, l-a sprijinit pe Igor Dodon să obțină funcția de președinte, deși pentru toți era clar că acesta este omul Kremlinului. Oligarhul Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, de ani buni retransmite pe teritoriul R. Moldova, prin instituțiile media pe care le deține, cel mai toxic canal de propagandă a Kremlinului – ORT, care dezinfor-mează și promovează mesaje antieuropene, anti-NATO, anti-România.

Acum câteva zile, Partidul Democrat împreună cu cel al socialiștilor, partid declarat pro-rus, au adoptat un sistem electoral care îi avantajează în mod evident pe socialiști la următoarele alegeri parlamentare. În același timp, Partidul Democrat încearcă să convingă electoratul pro-european și, mai ales, partenerii occidentali că este singura forță politică ce poate ține piept rușilor. Cu cât mai mult zgomot în jurul agendei geopolitice, cu atât va fi mai ușor pentru autorități să abată atenția publicului de la problemele interne – de la actele de corupție și ilegalitățile pe care le comit, de la atacul la democrație, de la incapacitatea de a asigura buna guvernare.

Cu cât e mai mare pericolul de la Kremlin, cu atât e mai ușor pentru ei să-și justifice existența în ochii partenerilor occidentali, chiar dacă în realitate acțiunile lor fac statul mai vulnerabil la pericolele externe. Așa se face că scandalul cu Rogozin le-a picat foarte bine pentru a reduce intensitatea discuțiilor despre schimbarea sistemului electoral, schimbare pe care Partidul Democrat a făcut-o în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a avertismentelor venite de la Bruxelles și Washington.

Vicepremierul Rusiei, Dimitrie Rogozin, a declarat că Moscova pregătește sancțiuni pentru toți cei care i-au zădărnicit vizita în R. Moldova. La ce vă așteptați?

Nu știu despre ce fel de sancțiuni vorbește, dar, oricare ar fi ele, prețul o să-l plătească cetățenii, nu oficialii. Interzicerea exporturilor din R. Moldova a afectat, în trecut, agenții economici și oamenii angajați de aceștia. Oficialii mai degrabă profită de aceste situații. De exemplu, în presă au apărut mai multe informații că astăzi, ca să obții permis de a exporta în Federația Rusă, trebuie să achiți o taxă, evident ilegală, partidului socialiștilor. O altă pârghie pe care o pot folosi rușii împotriva noastră o constituie prețurile la gazele naturale, și aici mă întreb cât va mai dura construcția gazoductului Iași-Ungheni, care ne-ar oferi o soluție cel puțin temporară pentru asemenea situații. Alte acțiuni ale Kremlinului ar putea viza cetățenii moldoveni care lucrează în număr mare în Rusia.

Trecerea la sistemul electoral mixt, contrar recomandărilor venite dinspre Occident, ar putea întoarce R. Moldova cu fața spre Rusia. În afara manifestațiilor pe care le faceți, care sunt modalitățile prin care s-ar putea renunța la acest sistem despre care dvs. ați spus că este „calea spre dictatură“?

Să explicăm puțin de unde vine această schimbare. Partidul Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, are 3-4% sprijin popular în sondaje, iar aceasta înseamnă că la alegerile parlamentare de anul viitor are puține șanse să treacă pragul electoral și nu are nicio șansă să controleze puterea. Alegerile prezidențiale au arătat că, în pofida faptului că Plahotniuc a cheltuit sume enorme în campanie, a folosit resursele administrative ale statului și mass-media controlată, PD nu se bucură de sprijinul oamenilor și candidatul lui Plahotniuc a trebuit să se retragă înainte de primul tur, pentru că altfel ar fi înregistrat un scor rușinos.

Din această cauză guvernarea a recurs la schimbarea sistemului electoral, adoptând o lege care îi permite să manipuleze și să fraudeze mai ușor alegerile. Dar sistemul adoptat acum câteva zile îi avantajează cel mai mult pe socialiștii lui Dodon. În încercarea lui disperată de a scăpa de concurență pe segmentul pro-european, adică de noi, Plahotniuc își asumă riscul să consolideze în continuare puterea în mâinile lui Dodon, sperând că va reuși să-l controleze și mai departe, prin procuratură și alte organe de drept.

Acest joc este extrem de periculos pentru R. Moldova din perspectivă geopolitică, pentru că, dacă va obține majoritate constituțională, Dodon va prelua controlul asupra organelor de drept. Mai mult, rămânerea lui Plahotniuc la putere, în condițiile în care este cel mai detestat politician de la Chișinău, va reduce și mai mult sprijinul popular pentru parcursul european al țării, promotor al căruia se declară oligarhul și partidul pe care îl conduce. Noi o să cerem în continuare abrogarea legii și revenirea la sistemul proporțional. Le vom explica oamenilor care sunt riscurile acestei legi, vom protesta în stradă, vom solicita ajutorul partenerilor externi.

Mizează România pe Plahotniuc?

Percepția oamenilor din R. Moldova este că anumite forțe politice din România îl sprijină pe Plahotniuc. Pentru noi, România este un exemplu de luptă împotriva corupției, de reformă a justiției, chiar dacă înțelegem că aceste eforturi întâmpină în continuare obstacole și că riscurile de stopare a acestor reforme sunt mari.

Dar, prin sprijinirea celui mai corupt personaj politic de la Chișinău, România provoacă supărări care îi pot afecta imaginea în ochii cetățenilor de peste Prut. Dacă nu ne înțeleg românii, cu care suntem același popor, care a plătit și plătește scump pentru actele de corupție comise de anumiți politicieni și complicii acestora, care știe cât de greu este să construiești instituții independente în această parte a lumii, atunci cine să ne înțeleagă și să ne sprijine în lupta noastră împotriva corupției și a oligarhilor? Un regim corupt, antidemocratic, nu poate fi un partener de încredere al României în lupta împotriva expansionismului rusesc.

De ce credeți că Plahotniuc este atât de credibil pentru oficialii occidentali și români?

Acest personaj a reușit să pună mâna pe putere prin șantaj și corupere. Acum le spune tuturor că doar el poate ține lucrurile sub control în contextul pericolului rusesc, pe care tot el l-a amplificat. Dar să mizezi pe un politician care are cel mai mare anti-rating popular și care zi de zi subminează instituțiile statului este total greșit.

Ce șanse poate avea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care îl conduceți, la alegerile parlamentare; votul se va da în baza regulilor noului sistem mixt?

PAS este principala țintă a furtului pus la cale de guvernare la următoarele alegeri. Autoritățile au fost surprinse de rezultatul pe care l-am obținut la prezidențiale fără bani, fără resurse media, în pofida tuturor impedimentelor create de ele. Partidul Democrat, care are un scor în sondaje de 4-5 ori mai mic decât cel al PAS, vrea să ajungă partidul pro-european cu cele mai multe mandate în următorul Parlament. Dacă acest lucru se va întâmpla, înseamnă că alegerile vor fi fraudate masiv, și noi vom face tot posibilul pentru a demonstra acest lucru.

Unde plasați R. Moldova între Rusia și Uniunea Europeană?

În pofida faptului că a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, astăzi Republica Moldova este mai aproape de Rusia în comparație cu perioada de acum 5-6 ani. Și nu doar după numărul mai mare de oameni care sprijină integrarea euroasiatică din cauza guvernărilor care au discreditat ideea europeană, ci mai ales după natura antidemocratică a actului de guvernare, care seamănă mai mult cu cea a regimului de la Kremlin decât cu buna guvernare promovată de instituțiile Uniunea Europeană. 

Întotdeauna există un scenariu rusesc în Republica Moldova

R.L.: Premierul român, Mihai Tudose, a spus recent, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Chișinău, că trecerea la votul mixt înseamnă „schimbarea unui sistem democratic cu un alt sistem democratic“. Este o poziție oficială. Simțiți o schimbare de percepție a României cu privire la orientarea geopolitică a R. Moldova?

M.S.: Nu știu dacă e o schimbare a orientării geopolitice, dacă e o neînțelegere a situației de la Chișinău sau dacă e un târg între două partide – PSD și PD. Dar e ciudat să spui că se schimbă un sistem democratic cu altul, în situația în care instituțiile europene relevante califică această lege drept un pericol pentru democrația din Republica Moldova.

Vi se pare că România nu mai are același interes față de Republica Moldova ca acum cinci sau zece ani? Că și-a schimbat interesul strategic în regiune?

Înțeleg că România este preocupată de agenda sa internă și e firesc să fie așa. Dar Republica Moldova poate deveni o mare problemă la granițele ei dacă procesele care au loc astăzi vor continua și vor fi sprijinite tacit. Preluarea totală și pe termen lung a controlului asupra instituțiilor statului de către un grup de oameni corupți, gata să tranzacționeze țara celui care oferă mai mulți bani, creează vulnerabilități foarte mari într-o perioadă în care situația din regiune comportă riscuri foarte mari, așa cum arată cazul Ucrainei.

Există în acest moment un scenariu rusesc în Republica Moldova? Cum l-ați descrie?

Întotdeauna există un scenariu rusesc în R. Moldova. Astăzi, Kremlinul este ajutat enorm de cei de la Chișinău. Kremlinul nu trebuie să facă nimic pentru a discredita agenda europeană a R. Moldova pentru că acest lucru îl fac autoritățile pseudo-europene cu mult succes. Cei de la Kremlin așteaptă să obțină socialiștii majoritate constituțională la următoarele alegeri, o majoritate simplă nu-i ajută prea mult. Adoptarea sistemului electoral mixt tocmai le-a sporit șansele.

Autoritățile de la Chișinău, autodefinite pro-europene, au intrat oare într-un joc cu Rusia pe care nu-l mai pot controla?

Da. Pentru a menține puterea și a-și salva pielea, democrații au intrat într-un joc extrem de periculos pentru R. Moldova. Forțele pro-ruse de la Chișinău sunt mai puternice decât oricând, iar acest lucru s-a întâmplat cu contribuția lui Plahotniuc, care avea nevoie de un pericol rusesc mai mare pentru a se face util și pentru a se face acceptat în pofida toxicității sale. 

 

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă