Cum functioneaza ea, taras-grapis, cu dat coate, Alianta "DA" (devenita marca politica) este singura constructie politica ce inca strange procente si ar putea invinge PSD si a doua oara.
Romanii nu mai sunt deranjati de certuri si razboaie politice, care seamana cu "divortul" Bahmuteanu-Prigoana. Nu li se mai pare nociva supararea politica. Ei iubesc telenovelele care au, printre alte scheme, si pe cea a certurilor dintre personaje, climatul conflictual. Galceava n-a ajuns inca la maximum, incat sa-i deranjeze la clume pe romani. Nu sunt inca saturati de scandaluri, balacareli, harjoneli si datul poalelor peste cap.
Chiar si aceasta criza politica fara precedent nu-i mai misca pe romani. Multi schimba canalul: "Aaa, sedinte degeaba"; "critici vehemente degeaba"; "interpelari degeaba". Atat a mai ramas in aceasta atmosfera de tensiune maxima: unul dintre partenerii din Alianta sa initieze o motiune de cenzura pentru propriul guvern, un fel de automotiune. Partidele Aliantei nu se mai afla in lupta inversunata cu opozitia, ci unul cu altul. Ruptura este definitiva, dar decesul proiectului politic "D.A." n-are inca parafa medicului si nici preotul nu i-a cantat prohodul.
Electorii s-au mai schimbat. Nu mai sunt asa de porniti impotriva oligarhiei cu fata parlamentara. Se dau in vant sa vada cum traiesc oligarhii, in huzur, dupa reteta "J.R." din serialul Dallas.
In sprijinul teoriei noastre vine un recent sondaj care releva ca romanii sunt constienti, in proportie de 95%, de neintelegerile de pe scena politica, dar nu se afla printre preocuparile lor. Alianta isi trage inca seva din acei 60% din romanii care recunosc ca asista la un scandal de mari proportii, dar nu sunt ingrijorati de ceea ce se mai poate intampla. Romanii ar prefera ca la guvernare sa ramana aceeasi formula de Alianta. O alta explicatie ar fi ca neincrederea se indreapta cu precadere spre politicieni, cu toate penibilitatile lor, si nu spre Alianta. Politicienii umbla dupa fantasme, cauta cu lumanarea conflicte care tulbura viata politica si participa la atacuri bezmetice.
Disciplina Guvernului seamana perfect cu cea din perioada CDR. Un mecanism gripat, desi se fac declaratii de genul "PD este solidar cu primul-ministru". Fiecare incearca sa-l lase in offside pe celalalt prin provocari reciproce. Relatiile dintre PNL si PD s-au degradat atat de puternic in ultima vreme incat limpezirea apelor este necesara.
Amanarea europarlamentarelor nu este o tragedie, nu reprezinta un motiv de paruiala in sanul Aliantei. Romanii ar fi avut prea putin timp la dispozitie sa inteleaga mecanismul dificil al parlamentarismului european. Poate in toamna va exista alt climat politic si va domina tematica forurilor unionale. Angrenati cu temele europene, poate vor diminua si certurile.
Cand se intampla toate acestea? Cand Romania are atatea probleme de rezolvat in primul an de tara membra a UE – mai ales dezvoltarea infrastructurii. Noroc ca tara este inca guvernata, economia creste spectaculos, dar e nevoie de respectarea programelor. Cum intre programele partidelor exista deosebiri mici, cu o majoritate precara Guvernul isi poate adapta foaia de parcurs pentru a gasi sprijin mai larg in Parlament. si pana acum s-a guvernat cu o majoritate foarte fragila. si PSD a guvernat patru ani fara o majoritate solida.
Parca ne aflam intr-o situatie fara iesire, fara un castigator net, dar in care toti combatantii au de pierdut. Toata lumea s-a convins ca trebuie rupta pisica si gasite formule de iesire elegante din atatea clinciuri politice, antidoturi la crizele zilnice, intru normalizarea vietii politice.
Fragilitatea politica si aritmetica parlamentara reclama o solutie politica clara, transanta, o decizie barbateasca. Tot maghiarii au fost mai realisti: ori-ori. Altfel, subiecte de fiecare zi vor submina suplimentar Coalitia, care se afla intr-un moment suficient de divizat.
Ce-ar putea sa duca la calmarea disputelor politice si alienarea societatii? Presedintele si premierul sa lase orgoliile la o parte si sa ajunga la un numitor comun, nu la ascutirea conflictului. Altfel razboiul ce se desfasoara acum in transee devine total. Mai ramane sa se traga cu tunurile, ca la Moscova.