17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialMai proaspat, mai 3D

Mai proaspat, mai 3D

"Toy Story" este un deschizator de drum, si nu doar pentru ca detine titlul de prima fictiune integral animata pe calculator. Abia dupa ce vezi "Toy Story" intelegi cum stau lucrurile cu jucariile si cat de grea poate fi, de fapt, biata lor existenta.

Singuratate, nesiguranta, paranoia! Este ca in orice poveste de dragoste care se petrece in lumea crimelor din pasiune si in care unul dintre protagonisti traieste cu teroarea ca este dispensabil, ca poate fi inlocuit oricand se prefigureaza ceva mai bun la orizont. Un model mai nou, sa zicem… Daca jucariile ar avea grai, poate ar vorbi despre vesnica teroare de a sfarsi dezmembrat intr-un depozit de plastic.

Poate suna putin lacrimogen, asa, dar n-ai cum sa nu devii romantic cand te intorci cu gandul la "Toy Story" dupa atatia ani (15 aproape!) de la lansare, si asta cu ocazia premierei versiunii 3D.  E ca si cum te-ai apuca sa faci o recenzie pentru relansarea primului album Elvis. Cum procedezi? Pentru ca, daca oamenii stiu cat de cat ce este "Toy Story", sunt familiarizati cu produsul, il adora, pentru ca, daca ai vazut "Toy Story", nu ai cum sa nu fii un fan declarat si sa nu-l iubesti. Cealalta alternativa – sa nu-ti placa – ar insemna ca esti o fiinta care are plastic in loc de suflet, si-atunci nu meriti nici consideratie, nici cronica de film si nici un loc in sala la "Toy Story 3D".

1995 a fost un an prosper pentru Disney Animation Studios (pe atunci inca un brand bine vazut). Reteta functiona. Studiourile inca "greblau" felicitarile si incasarile de la ultimele productii. "Frumoasa si bestia", "Aladdin", "Regele Leu". Se descurca­sera de minune.

Si iata ca a venit vestea: "Asa ceva nu s-a mai facut niciodata!" – suna cliseistic si perimat, dar asa a fost. E greu sa dai timpul inapoi si sa te gandesti la ce a insemnat "Toy Story" in contextul anilor ’90. Acum, cand si cele mai comune si mai de duzina seriale tv animate sunt integral generate pe computer, cand Pixar e adesea un nume folosit de studiourile Disney ca sa-si marcheteze productiile comerciale obosite, e dificil sa faci apel la memorie (sau la internet, daca esti prea tanar) si sa intelegi cum povestea magica despre drama emotionala a jucariilor a constituit manifestul unei noi generatii de animatori.

E drept ca astazi tehnica l-a ajuns un pic din urma si veti observa, daca sunteti temeinici consumatori de animatie, o linie cam stranie in desen, in special la oameni, sau o stangacie la focalizari. Dar nu si-a pierdut cu nimic din farmec, nici nu s-a asezat praful anilor peste el, iar tehnica 3D ii face un pustiu de bine.

Toy Story 3D                  
Animatie, SUA, 2009, 1h 21min.
Toy Story 3D.
Regia: John Lasseter. Voci: Tom Hanks, John Ratzenberger, Tim Allen.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinemas), Baneasa Drive-In Cinemas, Cluj (Ci­ne­ma City, Odeon), Iasi (Cinema City), Bacau (Cinema City), Pitesti (Cinema City).

Cele mai citite

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...

Crimă șocantă în Franța: un bărbat cu probleme psihice și-a omorât soția, cei doi copii și a rănit alți doi oameni

Un bărbat cu un istoric de probleme psihiatrice şi-a înjunghiat mortal soţia şi pe cei doi copii mici ai lor la Mormant, un orăşel...
Ultima oră
Pe aceeași temă