Unsprezece reactoare nucleare ruseşti de tipul celor de la centrala de la Cernobîl sunt vechi şi trebuie oprite în Rusia, a declarat luni Vladimir Kuzneţov, membru al consiliului de experţi pe lângă Rosatom, compania rusă pentru energie nucleară, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Principala lecţie care ar fi trebuit învăţată din catastrofa de la Cernobîl este oprirea progresivă a reactoarelor de tip RBMK”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă.
„Dar în loc ca aceste reactoare vechi să fie oprite sau exploatate în proporţie de 60-70 la sută, ele sunt supraexploatate în Rusia, funcţionând la 104 la sută, deoarece nu se construiesc reactoare noi”, a continuat Kuzneţov, denunţând un comportament „criminal„.
Unsprezece reactoare RBMK, de tipul celor de la centrala de la Cernobîl, sunt în exploatare în Rusia. Majoritatea au fost construite în anii ’70 şi nu ar fi trebuit exploatate decât timp de 30 de ani, potrivit aceleiaşi surse.
Kuzneţov a făcut parte dintre cele 600.000 de persoane trimise de Uniunea sovietică să cureţe şi să securizeze zona unde a avut loc catastrofa.
Săptămâna trecută, vicepremierul rus Igor Secin a afirmat că toate centralele nucleare ruseşti sunt sigure şi capabile să reziste la cele mai puternice cutremure, în urma verificărilor făcute după seismul din Japonia, care a provocat un accident nuclear grav.
La 26 aprilie 1986, la ora 01.23, reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în cursul unui test după o eroare de manipulare, provocând emisii radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima şi contaminând o mare parte din Europa.
Nici în prezent nu există un bilanţ fiabil al victimelor acestei catastrofe.