6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialMai multe clisee decat informatii despre PSD

Mai multe clisee decat informatii despre PSD

Acum trei saptamani, cand am dat titlul articolului "Atentie la Victor Ponta!" nu-mi inchipuiam ca va fi acum presedintele PSD. Daca as fi genul acela de analist care traieste din vanzarea iluziei ca e la curent cu toate conspiratiile, v-as spune ca stiam despre planul vast si complicat care l-a adus acum in fruntea partidului si ca v-am avertizat. Adevarul este ca nu a fost nici un plan sau ca, oricum, nu din cauza unui asemenea plan am spus atunci ca Ponta devenise o figura de neocolit pentru viitorul PSD. Ponta a avut curaj sa lanseze atunci cel mai radical si consistent program de reformare a unui partid mare din Romania. Cum nu parea in carti pentru conducere, presa l-a ignorat. Asta spune multe despre lipsa de apetenta pentru idei si obsesia pentru conspiratii. Ponta a lansat niste provocari serioase in documentul intitulat "Romania corecta".

 

Ideea de a organiza alegeri semideschise (vezi articolul meu initial pentru detalii) este benefica nu doar pentru PSD, ci pentru toate partidele din Romania, care sufera de aceeasi problema a functionarii ca un club inchis, cu spatele spre public. La fel, asumarea punctelor gri din istoria PSD a fost una curajoasa. Dar nu vreau sa reiau aici comentariile pe care le-am facut deja asupra programului sau atunci cand Ponta era doar un lider PSD care se pregatea sa ia conducerea peste cativa ani.
Acum este presedintele PSD. Din fericire, avem un program clar si asumat public pentru care sa-l tragem la raspundere. Isi va tine promisiunile pe care le-a facut in acel document sau erau doar ganduri de outsider bune de aruncat la cos de catre seful PSD? Nu stiu si, in general, ma feresc sa mai ofer pronosticuri referitoare la PSD, care a ajuns cel mai putin predictibil partid din Romania.

 

PSD tot ofera surprize presei si poate este momentul unei reflectii interne. In 2005, cu totii am fost siguri ca iese Ion Iliescu. Partidul neocomunist, creatie a lui Iliescu, nu se putea intoarce impotriva tatucului. Totusi, Geoana l-a invins. Acum cateva zile, presa din nou stia ce se va intampla acolo. Iar s-a inselat. Imi pare ca presa are o problema in ce priveste PSD. Are mai multe clisee decat informatii. Nu prea le cauta, nu are curiozitatea sa stie ce este inauntrul PSD, pentru ca stie deja: gasti de comunistoizi amestecate cu corupti si interlopi. De ce ai avea chef sa intelegi mai bine o asemenea adunatura?

Alegerea lui Ponta nu face decat sa le confirme ziaristilor ceea ce stiau deja. Un val de editoriale despre cum este el creatia fostilor, victoria comunistilor asupra interlopilor si alte panseuri de acest gen. Bineinteles, era evident ca va castiga, doar conspiratia e limpede. Evident, oamenii care spun asta acum nu au zis-o si inainte de congres. Nu spun ca toate cliseele turnate de presa despre PSD ar fi false, nici pe departe. Constat doar ca presa se insala sistematic in legatura cu ce se intampla in interiorul partidului, ca e luata sistematic prin surprindere si dupa ce e luata prin surprindere incearca sa adapteze noua realitate la propriile clisee. Vorba aceea, daca realitatea nu se potriveste cu cliseele din mintea ta, cu atat mai rau pentru ea.

Dovada este puzderia de scenarii conspirationiste din jurul lui Ponta. Editorialistii stiu sigur, dar sigur-sigur, cine l-a impins in fata si cum au facut-o. Nu au vrut sa ne spuna inaintea congresului, ca sa nu strice suspansul. Presa ar trebui sa traga niste invataminte. Poate ca sursele din PSD pe care se bazeaza (de pilda, "prietenul" ziaristilor Hrebenciuc) sunt sistematic manipulatoare. Poate ca ar trebui acordata putina atentie palierului tehnocratic din PSD, care tot produce lideri centrali, o data cu disiparea puterii spre teritoriu si organizatii locale.
Important este acum ce va face Ponta sa-si puna in aplicare programul. Imi spunea cineva de reactia lui atunci cand a fost intrebat de ce se face avocatul lui Adrian Nastase in Parlament. Era pe vremea cand Nastase a mobilizat Parlamentul pentru a bloca anchetele procurorilor, iar Ponta era seful defensivei din Legislativ, dovedindu-se cinic: pe de o parte, discursul public despre justitie si, de cealalta, crearea cu incapatanare de bariere politice in fata dosarului. Ponta a raspuns ca nu poate, omeneste, sa fie anti-Nastase, pentru ca acesta "l-a facut om".

Adica l-a adus in politica direct pe functia de sef al tineretului (Nastase are fler la oameni, sa recunoastem, el i-a adus in partid pe Geoana, Diaconescu, Ponta si cam toata garnitura care asigura o fata cat de cat spalata partidului care pe vremea lui Iliescu semana cu o terapie de grup a fostilor nomenclaturisti). Desi Ponta s-a facut de ras atunci, pot intelege omeneste fidelitatea sa fata de Nastase. Dar deputatul Ponta joaca acum la alt nivel ca presedinte al partidului.
A fost jenant pentru Nastase modul in care se tinea dupa Ponta in noaptea congresului. Am vazut cu totii in direct cum Nastase se inghesuia sa fie in fata, organizand turul de onoare, ca o hoasca batrana care le prezinta nuntasilor mireasa. Cam asta va incerca Nastase sa fie in perioada urmatoare. E de neimaginat ca cel care il trata de sus in bascalie cu "micul Titulescu" ar putea fi doar un subaltern al lui Ponta.

 

Noul presedinte al PSD risca sa aiba mandatul deturnat de agenda lui Nastase. La randul sau, strecurarea jenanta a acestuia in marsul triumfal al lui Ponta are si ceva tragic: e al doilea congres la care Nastase nu are curajul sa candideze. Practic, Nastase nu a fost confirmat niciodata printr-un vot, s-a descurcat doar cand a fost impus pe functie. Victor Ponta ii era dator cata vreme nu fusese, la randul sau, confirmat prin vot. Nu mai este cazul.

Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă