Cu un minimum efort însă veţi putea da dormitoarelor acelaşi grad de spectaculozitate ca şi celorlalte încăperi. De obicei, pentru atingerea acestui deziderat trebuie să se apeleze şi la elemente de mobilier, ele completând amenajarea în sine.
Exemplul pe care îl vom prezenta în cele ce urmează este grăitor pentru modelul general descris mai sus. Planurile de reamenajare a dormitorului matrimonial, care avea o suprafaţă de 13,68 mp, au fost conforme cu ideea centrală care a ghidat reamenajarea celei mai mari părţi din apartament. Ne referim aici la materialele folosite pentru finisaje, la culorile zugrăvelilor şi la diferitele volume cu rol estetic.
Dormitorul a suferit şi o modificare structurală importantă, în urma căreia suprafaţa lui a fost suplimentată cu 4,6 mp. Este vorba de demolarea debaralei aflate în vecinătatea dormitorului (foto 1) şi mutarea uşii de acces dinspre sas cu 135 cm în interiorul acestuia din urmă. Logica acestei operaţii nu a constat în suplimentarea spaţială, ci în îmbunătăţirea funcţionalităţii zonei respective: deoarece se dorea amenajarea unui dressing în fosta debara, ceea ce însemna ca accesul să se facă prin sas, s-a hotărât demoalrea debaralei, pentru ca accesul la dressing să se poată face din dormitor. S-a eliminat inconvenientul reprezentat de cele două uşi care ar fi separat dormitorul de locul de depozitare a hainelor.
O dată cu eliminarea debaralei a fost montată şi uşa care asigură accesul între dormitor şi sas. Ea a fost montată cu 135 cm în interiorul sasului, această distanţă reprezentând, practic, lăţimea fostei debarale. Conducta de aducţiune a apei pluviale a fost mascată prin construirea în jurul ei a unui volum din profile metalice şi gips-carton. Tot în această etapă s-a prelungit culoarul de trecere spre sas, prin construirea unui perete cu o lungime de 1,2 m (foto 2). Acest perete a fost construit cu scopul de a izola zona în care se va monta dressing-ul. Pentru a întregi acest plan, s-au mai construit două volume: unul vertical, pe peretele opus, iar celălalt pe plafon – care le uneşte şi închide vizual această zonă (foto 3).
O altă lucrare importantă executată în living a fost înlocuirea uşilor canat (montate într-o primă reamenajare a locuinţei, în urmă cu câţiva ani) cu două uşi culisante. În acest scop, s-au construit doi pereţi dubli din plăci din plăci de gips-carton. S-au creat, astfel, spaţii pentru mascarea celor două uşi culisante care s-au montat aici (foto 4).
În zona peretelui exterior s-au executat mai multe lucrări de hidroizolare. Este vorba de placarea stâlpilor de rezistenţă şi a grinzii cu gips-carton.
Plăcile s-au montat pe o structură construită din profile metalice, în masca grinzii montându-se şi trei spoturi luminoase.
Deasupra patului nupţial de mijloc s-au construit două volume: primul, de dimensiuni mai mici, s-a realizat în partea superioară a peretelui, iar cel de-al doilea s-a construit pe tavan, ca o prelungire a primului. În volume s-au montat, în total, 11 spoturi luminoase (foto 5).