Chiar daca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, au disparut taxele vamale la importurile de electronice si electrocasnice din spatiul comunitar, iar pentru cele provenind din Asia ele s-au redus considerabil, romanii nu vor fi cei mai fericiti europeni din punctul de vedere al preturilor. De exemplu, la televizoarele si DVD-urile provenind din afara UE se aplica, pana la 1 ianuarie, o taxa vamala de 42%. Acum aceasta a fost redusa la 13,9%. Si totusi, in ciuda asigurarilor date de comerciantii romani, tot mai avantajos este sa ne cumparam un televizor de la Viena sau de la Paris, daca avem ocazia, decat de la Bucuresti. Aceasta pentru ca pretul platit la magazinul din strainatate este final, taxele vamale, accizele sau alte impozite fiind eliminate.
Practic, din tarile Uniunii Europene se fac foarte putine importuri de aparatura electronica si electrocasnica. „Grosul” provine din tarile asiatice, unde costurile sunt mult mai mici si, de aceea, marile companii si-au mutat aici capacitatile de productie.
Cu o taxa vamala de numai 13,9%, comparativ cu 42%, cat era pana la 31 decembrie 2006, televizoarele si DVD-urile ar fi trebuit sa se ieftineasca spectaculos. Daca este sa luam in considerare ce spun responsabilii magazinelor de specialitate, acest lucru s-a si intamplat. Reprezentantii Altex, de exemplu, sustin ca unii importatori au suportat diferentele de taxe vamale inca din luna octombrie a anului trecut. In consecinta, preturile la televizoarele cu LCD si plasma au scazut cu pana la 30%, spun cei de la Altex.
Totusi, o simpla comparatie intre ofertele comerciantilor romani si cele din tarile vest-europene este net defavorabila primilor, din punctul de vedere al preturilor. Acelasi model de televizor care din Franta poate fi cumparat cu putin peste 700 de euro, la noi costa peste 1.000.
Mai exact, am facut comparatia intre acelasi model de televizor marca LG, din clasa 32 de inch (cu o diagonala de 80-82 cm). La Carrefour in Franta, televizorul LG 32LZ55 poate fi cumparat contra sumei de 749 de euro, acelasi pret fiind practicat si de lantul Karstad in Germania, pentru modelul 32LC2R.
Mai ieftin, cu numai 699 de euro, poate fi cumparat din reteaua Media Markt Belgia, iar cel mai mare pret european pentru modelul respectiv se inregistreaza in reteaua Media Markt Austria – 899 de euro. Pret care totusi pare infim, daca il comparam cu cel practicat (cu reducere cu tot) in reteaua romaneasca Domo, de 4.179,05 lei noi pentru modelul LG 32LC2R. Adica 1.194 de euro…
TVA, platita in momentul vanzarii
O alta modificare notabila care a survenit de la 1 ianuarie in regimul vamal este cea referitoare la taxa pe valoarea adaugata. Daca pana in ultima zi a anului trecut TVA trebuia platita in vama, la valoarea aferenta importului, acum ea se plateste in momentul vanzarii.
Aceasta schimbare reprezinta un nou avantaj, mai ales pentru importatori, care nu vor mai sta cu fondurile imobilizate, dar si pentru comercianti. Pe de alta parte, preturile electrocasnicelor sunt „amenintate” de preconizata introducere a „taxei verzi”, care va trebui platita firmelor specializate in preluarea aparatelor si echipamentelor uzate.
Cum insa introducerea taxei se afla doar la un nivel teoretic in momentul de fata, nu sunt motive de scumpire a produselor. Mai ales ca, de exemplu, cele mai mari reduceri de taxe vamale, de la 15-20% la 2,2-2,7%, au fost operate la mixere, prajitoare de paine, cafetiere – in general aparatura destinata bucatariei.
„In ansamblu, preturile produselor vor scadea, insa in acelasi timp trebuie amintit ca vor creste tarifele serviciilor”, spune Cristian Laza, country manager accesorii la Altex. El s-a referit in acest sens la costurile ce vor fi induse de necesitatea preluarii aparaturii uzate. Tot el a precizat insa ca, in momentul de fata, in Romania nu exista suficiente firme specializate in preluarea si reciclarea materialelor.
Pana cand preturile vor ajunge la nivelul celor practicate in tarile vest-europene, daca acest lucru se va intampla, este mult mai avantajos, daca avem drum pe la Paris, Berlin, Viena sau Bruxelles, sa aruncam o privire in rafturile magazinelor. Putem gasi oferte mult mai avantajoase decat pe malurile Dambovitei, iar problemele de la vama au disparut. TVA se plateste la achizitionarea produsului, fie ca acest lucru s-a intamplat la Suceava, la Budapesta sau la Madrid.